szállás és étkezés Mongóliában

Kezdőlap utazas.com Fórum Távol-Kelet Ázsia szállás és étkezés Mongóliában

 • Indította
  Témakör
 • #42033 Hozzászólás

  Péter

  Kiváncsi a Mongóliában járt utazók tapasztalataira. A vidéki utaim során guanzban szeretnék megszállni és étkezni. Ez mennyire higiénikus, tiszta? És az árak milyenek? Mongol vagy kínai konyhát vezetnek e ? Zuhanyzási-mosdási lehetõség, WC, fûtés?

6 hozzászólás megtekintése - 1-6 / 6
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #394583 Hozzászólás

  viller

  Mongol vidék

  Cecerleg és Harhorin közelében, de a Hövszgöl-tónál is, meg azért még jó pár helyen (pl. a Góbiban) vannak úgynevezett jurtakempingek, ahol tágas, több ágyas jurtákban lehet tölteni az éjszakát, a táborban pedig zuhanyzó, vécé, étterem is van. Ezek ára persze változó, amikor három éve kint voltunk láttunk olyat, ahol 15 dollár/fõ/éjszaka volt az ár, de találtunk 7ért is teljesen jó szállást. Persze ezek között is akad, ahol a zuhanyzáshoz a vizet melegíteni kell, meg lehet, hogy a vécé pottyantós, de szerintem ez nem okozhat problémát. A juratkempingek éttermeiben a szokásos kajákkal lehet találkozni: husúúr, búúz, húslevesféleség, vagy orosz levesek (scsí és hasonlók), káposztasaláta stb. Vidéken szinte mindenhol csak a koreai Cass és Hite dobozos sörökkel találkoztunk, a választék ebbõl Ulanbatorban, esetleg egy-két nagyobb városban volt bõségesebb. De nyilván nem lehet mindig jurtakempingben aludni, ezért célszerû sátrat vinni, és akkor ott alszik az ember, ahol az éjszaka éri, vagy családokhoz bekéredzkedni. Ilyen helyen – jurtákban – általában meg is vendégelik az embert: tej, sajt, tejpálinka, illetve birkából vagy jakból készített húsétel a “menü”. Voltunk olyan helyen (Az Orhkon-vízeséstõl feljebb, a Hangáj-hegység szélén), ahol a szárított jakhúst felvágták, rizzsel vagy valamilyen tésztaféleséggel megfõzték, és kevés sót adtak hozzá. A tésztás változata nekem jobban ízlett, mert valamelyest szaftosabb volt. Vidéki városok éttermeiben egész jó a választék, kifejezetten ízléses a tálalás, lehet féladagokat is kérni, alacsonyak az árak, és mindenhol normálisak az emberrel, a turisták lehúzása, átvágása ismeretlen fogalom – legalábbis nekünk ez volt a tapasztalatunk.

  #394582 Hozzászólás

  alit

  re: mongol viszonyok

  Az étel szokás és ízlés kérdése, a higiénia is – kétségtelenül nem minden felel meg az itthon megszokottnak. A szárított trágyával való tüzelésnek vhogy még nem éreztem hátrányát – ami a jószágból hátul kijön (persze nem a kutyából :)), olyan, mint a szárított fû (mert tkp. az is), jórészt cellulóz, nagyon jól ég és én egyáltalán nem éreztem a szagát sem kellemetlenebbnek, mint ha fával vagy az állaton nem keresztülment fûvel tüzeltek volna :)

  A tejpálinkának viszont vannak fokozatai, nem mindegy milyen párlat, lehet egész erõs is – a literszámra ihatóság mindenképp túlzás (kumiszból persze lehet, de az hol van a pálinkától :)) A helyiekre mondjuk szerintem a kevésbé erõs is jobban hat, ahogy láttam, Ázsiában viszonylag kevés alkoholtól is kiütik magukat az emberek. Ízre mondjuk nekem ez kb. a gyomorforgatóan borzasztó kategóriába esik, de hát mondom, hogy az egész ízlés dolga, mert pl. több más mongol étel meg kifejezetten jónak tûnik.

  #394581 Hozzászólás

  Jenõ

  Mongol viszonyok

  Vidéken nagyon rossz a helyzet, higiénia nem létezik és az étel szinte ehetetlen. Például vidéken kizárólag szarral fûtenek, ezért az ételek is ilyen tûzön fõnek, ráadásul a “szállodai” szobákban levõ kályhákat is szarral fûtik, így az egész szobában az égõ szar szaga terjeng.
  A mongol tejpálinka az archi azonban jóízû. Alkoholtartalma nagyon csekély, ezért nem lehet tõle berúgni, mégha literszámra innád is.

  #394580 Hozzászólás

  alit

  attól függ

  Kevés értelme lenne egy ilyen túrának, mert guandzot eleve csak vmiféle állandóbb jellegû településen találsz (megyei vagy járási közigazgatási központok) vagy a fõútvonalak mellett, ott viszont pár helyet leszámítva nemigen van látnivaló (Mongóliát akkor látod, ha vidéken a jurták között jársz), márpedig ha nincs saját vagy bérelt jármûved, akkor kénytelen leszel esetleg pár napot itt-ott eltölteni, míg továbbmehetsz (busszal, stoppal, stb.). A szálláslehetõség és a guandz tényleg nem jár együtt, bár ettõl függetlenül a járásközpontokban többnyire lehet találni vmiféle szálló jellegû intézményt, ami lehet, hogy csak 1-2 szoba, vasággyal (jó esetben deszka fekvõfelülettel, rosszabb esetben vassodronnyal, ami hihetetlenül kényelmetlen tud lenni, annál a földön alvás is jobb). Folyóvízre ne nagyon számíts (kivételesen néhány nagyobb helyen találhatsz), vödörben hordott vízzel mosakodhatsz, de a mosdó idõnként elég jó (leszámítva a vezetékes víz hiányát), ha szépen megkérsz vkit még talán vizet is melegít. Angol WC-vel szintén ne álltasd magad, pottyantós van, de ezen belül is léteznek fokozatok. A higiénia meg jórészt szokás és nézõpont kérdése. Árilag nem igazán sok a vidéki szálló, pár dollár éjszakánként, de ez helyenként változhat, s a szolgáltatások is (nem biztos, hogy fõznek is neked, esetleg tejes teát kapsz vagy forró vizet). A mongol konyha összeségében sem túl változatos annak, aki nem szokta meg, egy vidéki guandzban ne számíts nagy választékra (húslevesféle, tésztában sült, fõtt vagy párolt hús leginkább juhból, esetleg marhából, sós tejes tea), bár az utóbbi években már vidéken is egyre több dolgot lehet kapni, már a kenyér sem feltétlenül beszerezhetetlen, de zöldség vagy gyümölcs azért nem jellemzõ (persze itt is lehet kivétel). Szállást amúgy tkp. bárhol lehet találni, a mongolok nagyon vendégszeretõek, a jurtákban is szívesen látnak, de még a járásközpontokban is van esély vki házában megszállni. Persze ezzel nem kell visszaélni, ahol lehet célszerû saját magadnak megoldani ezt (szálló, ahol van vagy sátor). Nagyobb helyeken (pl. Cecerleg, Harhorin, stb. meg úgy általában a megyeközpontok) mindenbõl többet és jobbat kaphatsz, egész szálloda és étteremformájú intézmények is akadnak. Mindezek viszont nem vonatkoznak Ulánbátorra, mert ott bármit meg lehet kapni a boltban, a szupermarketben vagy a piacon is, ehetsz kínai, japán vagy koreai étteremben, de pizza, spagetti és a többi nemzetközi étel is kapható, s persze a mongol guandzok is bõségesebb kínálattal bírnak. Szállást a legkülönfélébb igényekhez és pénztárcához szabva is találhatsz, a nemzetközi szintû szállodától a hátizsákos turistáknak való diákszállásig – igazából Ulánbátor közelebb áll Európához és a nyugati világhoz, mint a mongol vidékhez.

  #394579 Hozzászólás

  Dömötör

  azért nem olyan jó

  A vidéken sok helyen csak pottyantós budi(még csak nem is a nálunk megszokott, hanem csak egy a fapadlóba vájt lyuk), kényelmetlen vaságyak, romlott hús, száraz kenyér.

  #394578 Hozzászólás

  Miklós

  guanz

  A guanzok színvonala és kínálata változó. Én a 80-as évek végén voltam hosszú ideig Mongóliában, de a helyzet azóta sem változott sokat tudomásom szerint. Ulanbátorban és a nagyobb megyeszékhelyeken ezekben a szállókban van folyóvíz, angol WC. A fõvárosban orosz és kínai ételek is kaphatóak. De a választék a 80-as években még igen szegényes volt. Orosz húsgombóc, pirog, krumplisaláta (fõvárosi saláta néven), esetleg káposztasaláta.
  Vidéken azonban nem minden guanzban van szálláslehetõség. Sok csak afféle “étteremként” és élelmiszerboltként üzemel.
  Sok helyen a guanz csak egy egyszerû jurta, de vannak kõépületek is. Ezekben sokszor csak egyféle étel van. Birkahúsleves tésztával, rizses hús, hús tésztával, vagy darált hússal töltött tésztagombóc (buuz) vagy lángos (huushur). Italnak pedig sós tejes tea (suutei tsai). Nem igazán a magyar ízlésnek megfelelõ ételek, leszámítva a töltött tésztákat (ezek némileg az orosz pelményihez hasonlóak). A tisztaság hagy kivánnivalót maga után és ekkor finoman fogalmaztam.

6 hozzászólás megtekintése - 1-6 / 6
Hozzászólás: szállás és étkezés Mongóliában
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.