Szentpétervár

Kezdőlap utazas.com Fórum Kelet-Európa Szentpétervár

 • Indította
  Témakör
 • #7727 Hozzászólás

  Mimi

  Tud valaki esetleg Szentpéterváron olcsó szállást?
  (egyéb hasznos infó is érdekel, és persze élménybeszámoló is érdekel…!)

  Mimi

3 hozzászólás megtekintése - 1-3 / 3
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #112939 Hozzászólás

  brecht

  Szentéptervár

  Isten hozott Ázsiában :-))))))))))))))))

  #112938 Hozzászólás

  Gyuri_FT
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Szt. Pétervár

  – az olcsó szállodák: mihez képest? Mi az, hogy olcsó? Gondolom, a Moszkovszkij Vokzal (Moszkvai P.U.) vagy Finliandszkij Vokzal (Finn PU) környékén a BOMZS-ok (hajléktalanok) számára más az “olcsó” mint a “négy évszak” szálloda lakói számára. Mi az igény? Nyelvtudás? Mennyi idöre?

  – Az orosz belföldi repülök NEM olcsóak. Az árak szabadok és kb. úgy ingáznak mint az USA-ban. Az árszint is hasonló.

  – Az orosz belföldi vonatjegyek ára hacsak nem “OBSZCSIJ” vagy “PLACKARTNYJ” osztályon mégy DRÁGÁBB mint a külföldön eladott jegy.

  – Sajnos, a “balti” államok (meg ha jól tudom Ukrajna meg Fehéroroszország ill. Kazahsztán) NEM számít külföldnek.

  Magyarázat. A “FÁK”-on belüli (+balti E.U. államok) jegyeket “államközi”, oroszországon belüli jegyeket “belföldi”, egyéb jegyeket “nemzetközi” jegyeknek hívják. Az elszámolás, áramelés stb. szempontjából legkönnyebb a belföldi jegyárakt emelni, utána jönnek a FÁK, utána a nemzetközi. Eredetileg a nemzetközi hjegyek pofátlanul drágák voltak, belföldi jegyek pofátlanul olcsók, a fák-jegyek meg a kettö között. Tipikus helyzet:

  1986: Budapest – Moszkva kb. 1000 Ft, Budapest – Peking kb. 3000 Ft (ezek akkoriban voltak a fák-jegyek), akkori árfolyamon ez kb. 25 (akkori!) Dollár ill. kb. 80 (akkori!) Dollár. Mivel a Forint – Dollár árfolyam már akkor meglehetösen “nyomott” volt az akkori “hivatalos” árfolyamokhoz képest a többi szoc. országokban pl. 0.6 Rubel = 1 Dollár ill. 1 NDK Márka = 1 NSZK Márka, a “vasúti” árak meglehetös irreálisak voltak. Helyesebb volna mindezt hárommal megszorozni, hisz “árfolyamspekulációs” árak t.k. egy kis csalás. Szóval, vegyük úgy, hogy 1986-ban a BP- Moszkva jegy ára 75 (akkori) Dollár, BP-Peking jegy ára 240 (akkori) Dollár volt.
  Ugyanakkor a Csop – Moszkva jegy ára (belföldi) kb. ennek a fele volt ha az ember a pénztárban vette Csapon. Ha viszont vagy mint “Intourist-jegyet” vette, akkor az már kb. másfélszerese volt a “szocialista” jegynek.

  kb. 1993-ra mindez összeomlott, a Rubel belföldi ára a Dollárhoz képest a pincében volt. Így pl. lehetett, hogy a Moszkva – Irkutszk jegy mondjuk másfél Dollár lett, de viszont az Irkutszk – Peking jegy 120 Dollár.

  2000 után az orosz belföldi tarifák rohamosan emelkedtek, a Rubel gyakorlatilag hosszú évek óta kvázi-konvertibilis. “Fák-jegyek” most már NEM a régi szoc. országok, hanem a volt Szovjetúnió tagállamai közti jegyek. Az árdrágítás sajnos ott is túl könnyü volt, a TELJES volt szovjet hálózat sokkal inkább érdekelt a teherforgalom mint a személyforgalom fejlesztésében, így mára az a paradox helyzet alakult, hogy amíg pl. egy Moszkva – Irkutszk BELFÖLDI jegy ára 6-7 ezer Rubel, addig a Moszkva – SzühBátár (Mongol határ) nemzetközi jegy Irkutszkon át 5 ezer Rubelnél nem lesz több, inkább olcsóbb mivel Mongólia Fák-on kívülre esik. Ezzel persze mindenki, akinek van útlevele él is.

  Bevezetö után – Szt. Pétervár.

  Szt. Pétervár elérhetö Budapeströl egy közvetlen kocsival – de az kerülö úton, Pozsony-Varsó-Fehéroroszországon át közlekedik. A Fehérorosz vízum a dolgot csak rosszabbá teszi, Ukrajnába vízum meg nem kell.

  Ajánlom, hogy mivel a Moszkva – Szt. Pétervár vonatok BELFÖLDI ára a csillagos egekben van, az ember vegyen egy három vagy négynapos EuroDominót Oroszországra, ami bérletszerü közlekedést tesz lehetövé. Este 7 után megkezdett nap nem számít, így kicsi szerencsével a teljes ukrán határ – Szt. Pétervár oda/vissza út megtehetö Moszkván át akár egy háromnapos bérlettel. Másodosztály ilyen rövid útra böven elég. A jó nem csak az, hogy az ember megússza a drága pótdíjakat és csak a hálópótjegyeket kell kifizetni (különbözö orosz vonatok vannak, azokon belül is különbözö osztályok – pl. a “firmennyj” vonat pótdíjjal és “ekonom”-osztályon vagy kétszer annyiba kerülhet minta a rendes!), hanem az is, hogy a magyar szakaszra 50% kedvezmény lesz az amúgy méregdrága magyar nemzetközi díjszabásra. Mivel Ukrajna nincs benne az EuroDominóban, ott nem lesz 50% kedvezmény.

  Egy másik változat, hogy az ember kihasználja, hogy a teljes Magyarország – Oroszország jegyre (hálópótjegy nem számít) 50% kedvezmény van ha oda-vissza veszi az ember, ebben Ukrajna is benne van. Melyik az olcsóbb, a “Dominó” vagy az oda-vissza nehéz megmondani, a MÁV közönségszolgálata ha nem is nagy örömmel (sok idöbe telik az ilyen jegy kiszámolása) de meg fogja mondani.

  Ha nyáron utazna az ember, érdemes figyelni, hogy az a bizonyos írás már a falon van. Gyurcsány találkozott az ukrán államfövel és megállapodtak hogy Kárpát-Ukrajnát be fogják kapcsolni a magyar Inter-City forgalomba. Ez persze mint pl. Bécs vagy Pozsony esetén kedvezményes jegyeket és új lehetöségeket is jelenteni fogja majd, reméljük a legjobbakat.

  Ennyit a közlekedésröl.

  #112937 Hozzászólás

  thom

  ez

  engem is érdekelne, mert ott lesz 2007-ben a lassúsági-pipaszíó vb, csak azt nem tudtam, hogy ez a szép és szomorú multú város Ázsiához tartozik.

3 hozzászólás megtekintése - 1-3 / 3
Hozzászólás: Szentpétervár
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.