Szerbia es Montenegro – kulon orszagok

Kezdőlap utazas.com Fórum Kelet-Európa Szerbia es Montenegro – kulon orszagok

 • Indította
  Témakör
 • #8140 Hozzászólás

  Kaboca

  Nem hivatalosan független Montenegró
  A nem hivatalos részeredmények alapján a montenegróiak 56, 3 százaléka a függetlenségére adta voksát, vagyis úgy tûnik kikiáltható a köztársaság függetlensége.
  A népszavazás tisztaságát felügyelõ két szervezet, a podgoricai székhelyû monitoring központ (CEMI) és a belgrádi székhelyû Központ a Szabad Választásokért és Demokráciáért ( CESID) közös felmérése szerint, a nem hivatalos részeredmények alapján a montenegróiak 56, 3 százaléka a függetlenségére adta voksát. Zlatko Vujovic, a CEMI ügyvezetõ igazgatója szerint stabil eredményrõl van szó.
  Szabálytalanságok nélkül
  Kimondottan magas részvétel mellett, békében, incidensek nélkül és komolyabb szabálytalanságok nélkül zajlott vasárnap Montenegróban a köztársaság jövõbeni nemzetközi jogállásáról szóló népszavazás.
  A szavazóhelyiségek 21 órakor bezártak. A referendum tisztaságát felügyelõ két szervezet, a podgoricai székhelyû Monitoring Központ (CEMI) és belgrádi székhelyû Központ a Szabad Választásokért és Demokráciáért (CESID) nevû intézet közös felmérése szerint 19:30-kor, vagyis másfél órával az urnák zárása elõtt a részvétel 84,1 százalékos volt, amibõl arra lehet következtetni, hogy záráskor a részvétel jócskán meghaladja az elõre jósolt 85 százalékos részvételt. Montenegró polgárai soha semmilyen választáson nem voltak ilyen aktívak.
  A legnagyobb részvételi arányt az említett két szervezet a szerbek lakta észak-montenegrói térségben mérte. Elemzõk korábban azt a véleményt fogalmazták meg, hogy a magas részvétel nem kedvez a szakadár tömbnek, mivel azt jelzi, hogy az északi hegyvidéki szerb falvak idõs lakosai is élnek választójogukkal, akik általában a tartózkodók táborát gyarapítják.
  A CEMI és a CESID azt ígérte, hogy 22 órakor közzéteszi az elsõ nem hivatalos részeredményeket, amennyiben nem lesz túl szoros, 54,5-55,5 százalék közötti az eredmény. A nem hivatalos végleges eredmény éjféltájt várható.
  Jó idõben sokan szavaztak
  Kedvezett a polgárok aktivitásának, hogy egész nap verõfényes napsütésnek örvendett a “fekete hegyek országa”, helyszíni beszámolók szerint reggel óta sorjáztak az emberek a szavazóhelyiségek elõtt, aki pedig eleget tett a polgári kötelességének, az utcán, a kávézókban és éttermekben vitatta meg ismerõseivel a nap “aktualitását”, latolgatva az ország sorsát.
  Ahhoz képest, hogy milyen indulatok és incidensek jellemezték a népszavazási kampányt, maga a referendum a legnagyobb békében zajlott, a kivárás és a bizonytalanság légköre hatotta át a napot. A népszavazás tisztaságára ügyelõ külföldi és belföldi megfigyelõk – összesen 3400 vannak – egyaránt azon a véleményen vannak, hogy referendum demokratikus légkörben, komolyabb szabálytalanságok nélkül zajlott.
  A szerbpárti unionista tábor vezetõje, Predrag Bulatovic szavazata leadása után meggyõzõdéssel arról beszélt, hogy egyben marad Szerbia és Montenegrói államközössége, és a megosztott Montenegróban is megkezdõdik az egyesülés folyamata. Szerinte a népszavazási folyamat minden hiányossága mellett is arról tanúskodik, hogy Montenegróban lassanként végbemegy a demokratikus érés folyamata.
  A szakadár tömb “hármasfogata”, Milo Djukanovic montenegró kormányfõ, Filip Vujanovic köztársasági elnök és Svetozar Marovic szerbia-montenegrói államfõ is arról beszélt, hogy a népszavazási kampány tanúsította a montenegrói demokrácia érettségét. Djukanovic szerint a népszavazás után Montenegróban “elindul a politikai homogenizáció folyamata”, ezáltal pedig az ország felülkerekedik az európai integráció elõtt álló akadályokon. Vujanovic azt hangoztatta, hogy a polgárok egymás felé fordulnak, és együtt fogják építeni az állam jövõjét.
  “Ezután jobb kapcsolataink lesznek Szerbiával, folytatjuk a jószomszédi viszony erõsítését, a jó regionális együttmûködést, és mihamarabb integrálódunk a biztonsági és európai intézményekbe” – fogalmazott Vujanovic.
  Ünnepelnek
  A szerbiai miniszterelnöki hivatalban egyelõre nem kívántak reagálni a montenegrói hírekre, mert csak a választási bizottság adatait tekintik hivatalosnak. A hivatalos eredmények közzétételét várja Boris Tadic szerb elnök is.
  Helyszíni beszámolók szerint az elsõ nem hivatalos részeredmény közzététele után Montenegró több városában eufórikus hangulat uralkodott el, a függetlenségpártiak üdvrivalgásától hangosak az utcák. A podgoricai kormánypalota elõtt tûzijátékkal és lövöldözéssel ünnepeltek, a tömeg Milo Djukanovic kormányfõ nevét skandálta. A fõváros utcáin a szakadárok köröznek gépkocsikkal, montenegrói zászlót lengetnek és megszakítás nélkül dudálnak. Hasonló spontán népünnepélyekrõl érkezett hír a történelmi fõvárosból, Cetinjébõl, illetve Niksicbõl és Kotor városából is.

  ===

  Poll: Montenegro quits Serbia

  Crowds celebrate in capital as unofficial results show breakup

  PODGORICA, Serbia-Montenegro (CNN) — Voters in Montenegro decided narrowly to sever the country’s union with Serbia, a move that would break up the last two pieces of the former Yugoslavia, unofficial poll returns from Sunday’s referendum indicated.

  The election watchdog group CEMI said late Sunday that 55.5 percent of the more than 410,000 voters who cast ballots supported independence — just over the 55 percent required for the question to pass.

  “I’m sure that tonight a democratic Montenegro will be celebrated,” said Prime Minister Milo Djukanovic, whose Democratic Party of Socialists had pushed for Montenegro’s full independence.

  Opposition spokesman Predrag Bulatovic disputed those projections, saying supporters fell short of the required margin of victory. But Predrag Sekulic, a spokesman for Djukanovic’s party, said, “There is no doubt we won.”

  Though official results are not expected until Monday, people began celebrating inside government buildings Sunday night, and fireworks illuminated the center of the Montenegrin capital Podgorica.

  Official returns will be released at 10 a.m (0800 GMT) Monday, the head of the state electoral commission, Frantishek Lipka, said, according to The Associated Press.

  “With only over 50 percent of the vote counted, I cannot give you preliminary results,” Lipka said, AP reported.

  At stake is whether Europe will see the formation of a new country. Montenegro would be a small, mountainous nation along the Adriatic Sea with a total population of about 650,000 residents.

  Montenegro had been one of six republics within Yugoslavia before the country’s violent unraveling in 1991. In 2003, after nearly a decade of war and political upheaval, Serbia and Montenegro replaced what remained of the Yugoslav federation with a loose union.

  Djukanovic has pushed for full independence, arguing the country would have a better chance of joining the European Union if separated from Serbia.

  That argument was bolstered in the last month, when Serbia’s Belgrade government failed to deliver Gen. Ratko Mladic, an indicted Serb war criminal, to a U.N. war crimes tribunal in The Hague.

  Once an independent kingdom, Montenegro was erased from the map after World War I and merged into the newly formed Yugoslavia. Many Montenegrins resisted, and a seven-year guerrilla war followed. After World War II, the six-republic Yugoslavia became communist.

  During the federation’s breakup in the 1990s, Montenegro’s leaders sided with Serbian President Slobodan Milosevic — who would later stand trial for war crimes — in his war campaigns in Slovenia, Croatia and Bosnia.

1 / 1 hozzászólás megtekintése
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #115852 Hozzászólás

  emil

  Éljen a függetlenség!

1 / 1 hozzászólás megtekintése
Hozzászólás: Szerbia es Montenegro – kulon orszagok
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.