Szicília

 • Indította
  Témakör
 • #10236 Hozzászólás

  Juma

  Még mindig a hallgatás törvénye az úr arrafele? Vagy már oldódott a helyzet?

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 27
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #130334 Hozzászólás

  Linguaviva

  Szia Vali!

  Érdekelne, hogy Siracusában nyelviskolában voltál-e, vagy csak nyaralni?
  Ha iskolában, akkor a Linguaviva Nyelviskolában voltál?

  Judit

  #130333 Hozzászólás

  Koger Valeria
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  valeria@enternet.hu

  Szicilia gyönyörû!
  Én az idén márciusban töltöttem 1 hetet Syracusában,és mondhatom teljesen elbûvölt amit láttam.Az emberek kedvessége,segitõkészsége.Maga az egész város csodálatos,az emberek temperamentuma vidámsága.Szivesen élném ott mindennapjaimat.Azt nem mondanám,hogy nincs közbiztonság,nincs tisztaság.Nem láttam eldobált cigarettát,papirzsebkendõt,és egyebeket.Én nem sokat beszélek olaszul,(de tanulok)de mindenki nagyon rendes volt és semmi problémát nem okozott hiányos nyelvtudásom.Én csak jót tudok mondani az ott élõkrõl

  #130332 Hozzászólás

  Timi

  KÖSZI!

  Köszi Goma az élménybeszámolót!!! :)

  #130331 Hozzászólás

  goma

  Timinek és Giuliának

  Egy VW kisbusszal mentünk le egy körútra, nagyrészt a tengerparton körbe.
  Megnéztük a következõ helyeket: Messina, Tyndari, Cefalu, Palermo, Castellamare del Golfo, Erice, Trapani, Marsala, Mazara d. Vallo, Sciacca, Agrigento, Caltagirone, Ragusa, Modica, Noto, Syracusa, Catania, Taormina, Savoca
  Ami nagyon tetszett:
  Tyndari-ban a templom a hegyen, alatta fürdeni a lagunában, Cefaluban gyönyörû a fõtéri dóm felett magasodó szikla, Palermóban nem szabad kihagyni a piacot, ahol nyúzott macska is megtalálható, sok utcanév arabul is ki van írva, Erice középkori város Trapani felett, Trapani az egyik legszebb, Castellamare, Trapani, Marsala afrikai hangulat, kuszkuszt enni Trapaniban, sóhegyek Trapani és Marsala között, Sciacca mellet fenségesen készítik a lepényhalat, Caltagirone gyönyörû hegyi kisváros, kerámiaboltok hegyekben, Ragusa Ibla nevû óvárosa, Modica, Noto barokk gyöngyszemek, Notoban az erkélyek, Syracusában az óváros a szigeten, Catania pazar, JÓ A STRANDJA, Taormina Csontvári után pazar, Savocaban múmiák és a Bar Vitelliben inni egyet Mariával Don Corleone után.
  Az emberekrõl a következõ lenne a történet: ha keresgélsz, térképet nézegetsz, nem neked kell hozzájuk odamenni és kérdezni, hanem õk mennek hozzád és megkérdezik miben segíthetnek. Marsalában egy 80 körüli bácsi felhívott bennünket a lakására és süteményt meg likõrt kellet kóstólni a festményeit nézegetve, Marsala történetérõl beszélgetve (hozzáteszem gyengén beszélek csak olaszul)
  A közbiztonságról: a VW kisbusz kb. 6 hónapos volt mikor lementünk, fél napokat állt utcán nagyvárosokban is. Nem lopták el.
  Az elsõ utamon kint maradtunk Palermo strandján, Mondellóban éjfél után mert lekéstük az utolsó buszt. Reggel az elsõ buszig padon aludtunk több ismeretlen olasz társaságában.
  SICILIA CSODÁLATOS

  #130330 Hozzászólás

  Gyurka

  Szicilia

  Arany barátaim! Nem vagytok szereptévesztésben? Ez akadémiai székfoglaló Sziciliáról, gazdaságáról, társadalmáról, vagy fórum, ahol oda nyaralni szándékozók tapasztalatért fordulhatnak? Nos, ha ez utóbbi: Szicilia egyrészt gyönyörû, másrészt teljesen biztonságos hely. Az árak nem magasabbak, mint Olaszországban – sõt; de helye válogatja ott is. (Mindig mondd meg, ha adatot közölsz, mire vonatkozik! Montecatini terme árfekvése nem egyezik a velencei bolhapiacéval.) Tehát: aki turistaként érkezik Sziciliába, nem fog váratlanul nagy árakba botlani. A múzeumokban próbálkozzatok magyar diákigazolvánnyal, nyugdíjas jeggyel (ezt az útlevéllel lehet igazolni, 65 évesnek kell lenni hozzá) – kire mi vonatkozik. Menjetek bátran, örömmel – jól fogjátok magatokat érezni! Az én izlésem szerint meleg van ott, erre készüljetek fel! Az idegenforgalmilag frekventált helyeken próbálkozzatok magyar nyelvû katalógust vásárolni – persze, aki akar. De meglepõ helyeken is van magyar nyelvû könyv!

  #130329 Hozzászólás

  Giulia

  Gomának

  Szia! Mesélnél a közbiztonságról? Tényleg annyira jó???
  Milyen helyeken jártál?
  Köszi.

  #130328 Hozzászólás

  Timi

  Goma

  Szia! Mesélnél részletesen az utadról légyszi? Miket láttál, merre jártál, mi a véleményed a helybéli emberekrõl? Körút volt? Elõre is köszi az élménybeszámolót! :) Én is nagyon szeretem Szicíliát.

  #130327 Hozzászólás

  goma

  irigylésre méltó

  Nemrég jöttünk meg egy 2 hetes autós túráról Sziciliából.
  Én már másodszor jártam ott, elõzõleg kb. 6 éve. A véleményem az, hogy nem hogy jobban élnek, hanem hogy qrva nagy gazdagság van. Nagy autók, renovált épületek, iszonyatos mennyiségû turista stb. Persze azt nem állítom, hogy napi 12 órát dolgoznak.
  Csodálatos sziget, csodálatos emberek és bármikor este akár Palermóban kint mernék aludni az utcán, ahogy Pesten nem feltétlenül.

  #130326 Hozzászólás

  csoki76

  Szerintem egyértelmûen jobb az élet Szicíliában, mint Magyarországon…

  #130325 Hozzászólás

  dex

  szicília

  valóban nem éppen olaszország legfejlettebb része, de azt nem mondanám azért, hogy rosszabb mint magyarország. csak más. más kultúra, szokások, életszemlélet, emberek közötti kapcsolatok stb. egyébként az a helyzet, hogy jelenleg olaszország nem tartozik a legdinamikusabban fejlõdõ országok közé európában és akkor még enyhe kifejezést használtam. és bizony ez vonatkozik a sokat magasztalt észak-olaszországra is. szálljatok fel egy reggeli vonatra mondjuk venetóban amivel bejárnak az emberek dolgozni és érdekes dolgokat fognak mesélni. qrva sokan vannak ott is akik szarul élnek. nyaralni kiváló szicília és szardínia szerintem, mert nagyon szép a természet és a tenger. de ott élni az kemény dió annak aki nem született közéjük.

  #130324 Hozzászólás

  Timi

  Miért?

  De hogy érted azt, hogy nyomor és ez miben nyilvánul meg? Tudnál errõl mesélni bõvebben? És miért mondod, hogy Magyarországon jobb? Igazán érdekelne. Olyan hihetetlennek tûnik.
  Köszi a válaszod.

  #130323 Hozzászólás

  Baromsag az egesz

  Gabornak!

  Tejesen igazad van !! en is itt elek bar szerencsere nem palermo … de nyomor egesz sud – italiaban ua!! tolmacs vagyok meg itt elek mar csak tudom nyomor a kobon!! ezt garantalva allitom!! szal sicatore vaffanculo!! ma quando tindevai a quel paese??? sarebbe ora!!!
  addio!
  kifejezetten nem ajanom siciiat sargedgnat!!! maradj mon!! jobban elsz!!!!

  #130322 Hozzászólás

  Giulia

  Sicilia

  Sziasztok!
  Járt valaki mostanában Palermoban vagy a környékén? Érdekelnének a tapasztalataitok, élmények, információk, hasznos tanácsok! Köszi

  #130321 Hozzászólás

  il Sicatore

  Gábor tudja miröl beszél!

  Létezünk!

  #130320 Hozzászólás

  Zsófi

  Gábornak

  Gábor, Sardegna és Sicilia teljesen más!!!! Ne hasonlítsd már össze. Mindegyik más és más. Azért Gábor a 80-as évek és 2005 óta eltelt egy s más. Nem túl frissek az infóid :-) Én többször voltam Szicíliában és nem igazán láttam kolduló gyereket, pedig sikátorokba is bementem. Ne vezesd már félre a népet ezzel a szöveggel!!!!

  #130319 Hozzászólás

  Gábor

  Mindenkinek

  Én nem turistaként voltam Sziciliában és Szardinián, hanem ott dolgoztam sok éven keresztül. Jönnek itt egyesek, hogy a magyar kisvárosokat nem lehet összehasonlítani Sziciliával.
  A nyolcvanas évek elején-közepén voltam ott és láttam a sok kolduló, éhezõ gyereket Palermo és Cagliari utcáin. De ha valaki benéz egy sikátorba, vagy netalán bemegy egy háznak nevezett odúba, ahol rendsz. 10-12 ember él, akkor meglátja, hogy igazam van. Szardinián is vannak vidékek ahol a hivatalos államhatalom mellett lézezik egy másik: a banditák, bünözõk terrorja

  #130318 Hozzászólás

  Zsófi

  zeknek

  igen, zek, igazad van, amit írtál :-) szerintem a turistáknak semmi félnivalójuk nincs, nem õket fogják kinyírni a maffia tagjai. Kívülálló az egészbõl semmit sem vesz észre. Úgyhogy, aki Siciliaba akar menni, az menjen bátran. Én voltam fent Corleonéban is egy barátnõmmel ketten (mindketten szõkék vagyunk), csúcs volt. Csak férfiak voltak a faluban késõ este. Amúgy semmi látnivaló, tipikus délolasz falu. Mi csak a helységnévtáblánál akartunk fotózkodni, ezért mentünk fel :-) A falu férfinépe egybõl ránkkattant. Mi ezt egybõl úgy vettük le, hogy ránk akarnak hajtani, de nem volt igaz. Nagyon kedvesek voltak velünk. Meghívtak kávéra, meg az egyik srác mutatta nekünk Palermóba az utat a sötétben a szerpentineken lefelé, õ ment elöl kocsival. Szóval egy rossz szavam nem lehet. Sõt, ez is egy turistaélményem: összetörte a barátnõm a bérelt kocsit. Na mondom, kész, ingünk gatyánk rámegy. Kijött a rent a car tulaja. Azt mondta, hogy az ijedségre igyunk meg elõször egy kávét. 20 perc múlva egy ugyanolyan Fiatot hozott és nekünk egy fillérünkbe se került az egész…
  Én a sziget nyugati részében nem voltam Trapani környékén, az vajon milyen az a rész? te voltál ott? Én “csak” Cefalú+Palermo, a sziget keleti részén, Taormina, Acireale részen meg délen voltam Agrigentóban meg Sciaccaban. Más Gábornak meg azt üzenem, hogy ne kempingbe menjen és egy napon sem lehet említeni egy magyar kisvárost, mint egy mediterrán olasz szigetet, úgyhogy az összehasonlítás eléggé debil volt.

  #130317 Hozzászólás

  Másik Gábor

  Hát biztos vannak Szicíliában akik szuper kis villában élnek – ilyenek még Bangla Deshben is vannak, pedig ott aztán van nyomor rendesen – de én azért nem vagyok elájulva a szicíliai életszínvonaltól. Igaz, én nem szuper kis villában szoktam lakni, hanem egy kisváros kempingjében az Etnán. Hát az a hely semmivel nem jobb, mint egy átlag magyar kisváros.

  #130316 Hozzászólás

  zek

  igen

  tudok. na igen, az olaszok. én azt szoktam mondani, hogy fantasztikus velük bulizni, beszélni vagy egyszerûen csak figyelni ahogy élnek. nagyon tudnak élni. dolgozni viszont nagyon nem jó velük, a munkában a legrosszabb tulajdonságaik jönnek elõ ( felületesség, megbízhatatlanság, türelmetlenség stb. )igen, biztos, hogy szícíliában jobban élnek, mint nálunk. és most nem feltétlenül csak az anyagi vonatkozásokra gondolok, hanem egyfajta életfelfogásra is. én egyébként csak jumának válaszoltam, persze a maffia még létezik most is, de most már lehet beszélni róla és persze teljesen más már ez a maffia. ez már nem a campierik, a lupara meg don ciccio kora. a mai klánfõnökök többnyire egy-egy teljesen legálisan mûködõ nagyvállalat igazgatói székében csücsülnek és köztiszteletben álló személyek. a turistáknak semmi félnivalójuk, a maffia még vigyáz is rájuk ugyanis részben az õ kezükben van a turizmus.

  #130315 Hozzászólás

  Zsófi

  zeknek

  jaja, Szicília nagyon jó hely. Más mint Észak-Itália, de az emberek igenis jól élnek. Én barátoknál voltam legelõször egy szuper kis villában, pedig nem krõzusok. Nagyon laza életmódot folytatnak, szeretnek enni, bulizni és szoktak tüzet rakni a tengerparton egy gitár mellett énekelnek. Állat!!! gábor szerintem szórakozik, vagy ennyire buoio. Te tudsz olaszul zek? :-)

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 27
Hozzászólás: Szicília
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.