Szicília, segítsetek

Kezdőlap utazas.com Fórum Nyugat-Európa Szicília, segítsetek

 • Indította
  Témakör
 • #12252 Hozzászólás

  Ormika

  Sziasztok!

  Május 29-június 1 között Szicíliába mennénk a férjemmel. Olvasgattam a régebbi topicokat, de friss info nincs bennük. Minden érdekelne, szállás lehetõség, lehetõleg olyan helyen, ahonan autóval el tudunk mászkálni minden irányban. Érdekelnének az árak is (belépõk, gyümölcs, alapvetõ élelmiszer, amibõl kajálhatunk, éttermek).
  És persze, hogy mi az, amit eddig nem nagyon említettek, de érdemes megnézni.
  Köszi a segítséget!
  Üdv

18 hozzászólás megtekintése - 1-18 / 18
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #143680 Hozzászólás

  MG

  Baia Unci

  Szerintem valamit összekevertél, mert Baia Unci az Lipari szigetén a Cannetóban található kemping neve, míg ifiszálló magában Lipari várában van.

  Baia Uncinak régebben létezett egy parkolója, de most tele volt partra húzott csónakokkal, kishajókkal. Most magában a kempingben tudtunk parkolni, de csak azért, mert a június nem a fõszezon és így volt hely bõven. Júliusban, pláne augusztusban tele van a kemping.

  #143679 Hozzászólás

  NOrBi

  Baie Unci

  Liparin jó az ifiszálló (Baie Unci), annak van valami parkolója is. szeptemberben voltam ott pár éjszakát, jó helyen van, 13 euró a szállás, nagyon korrekt ár. Megvan valahol a telszáma, ha kell megkeresem, lehet foglalni is.Ha mindent látni akartok, béreljetek robogót, 10 euró egy napra és 4 euró bele a benzin (Neked kell tankolni!!), de be lehet vele járni az egész szigetet. Jogsi nem számít, másnak sincs. Én is ott tanultam meg robogózni, addig még motoron sem ültem soha.Én bejártam így Vulcanot és Liparit is.

  #143678 Hozzászólás

  MG

  Etna hírek

  Június 28-án jöttem haza Szicíliából (Etna – Lipari szigetek).
  Az Etna déli oldalán gõzerõvel építik újjá az elpusztult felvonót, 3-4 hónap múlva kész lesz, ahogy egy építõmunkás mondta. Az oszlopok már állnak és javában betonozzák a felsõ állomás épületét is. Tehát a jövõ szezonban már újra fel lehet menni 2500m-ig felvonóval.
  Most két verzió van a felmenetelre: gyalog – mi ezt választottuk – vagy 42 euróért terepjáró busszal. Ez utóbbi a volt Torre del Filosofo házig (TdF) megy föl, 2900m-re.
  A felvonó alsó állomásán (1900m-en van) olvasható fenyegetõ hangvételû szöveg, mely szerint egyedül csak 2500m-ig szabad fölmenni és utána csak hegyi vezetõvel, úgy tûnik, hogy senkit nem érdekel már azóta, hogy tavaly augusztusban az Etna elcsendesedett. Senki nem abajgatott minket, mikor nekiindultunk gyalog fölfelé, ráadásul végiglátogattuk az utóbbi év kitöréseinek helyszíneit, azaz jócskán letértünk a kijárt földútról. 1000m szintet megtéve eléggé kifáradva értünk fel a TdF helyén felállított faházhoz. Itt a házban hagytuk a hátizsákot és felmentünk a ház felett magasodó új kráter peremére.
  Etnai utunk során sok szép bombát gyûjtöttünk és kizárólag saját teherbíró kapacitásunk korlátozott abban, hogy még többet hozzunk.
  Eredetileg egy csúcstúrára is gondoltunk, de gyalogosan egy napba nekünk nem fért bele. A felvonó elkészülte után viszont már simán megjárható egy nap alatt akár az Észak-Keleti kráter is. Az igazán érdekes dolgok úgyis a felsõ állomás után kezdõdnek.
  Tettünk még két kisebb utat is az Etnán. Elsõ nap felmásztunk a Monte Zoccolaro csúcsára – egy elég hevenyészett útvonalleírás miatt nem a legkönnyebb, hanem minden valószínûség szerint a leglehetetlenebb úton másztunk föl. Áttörve az erdõt és a déli oldal sûrû bozótját szó szerint sebektõl vérezve értük el a csúcsot. A hegy tetején egy kereszt van és pazar kilátás nyílik a Valle del Bove lávaárakkal teli szakadékára.
  Másik utunk az Etna északi oldalára vezetett a Monte Fontana csúcsára. Ez egy könnyû kis séta, de nagyon jó kilátást biztosít. Hazafelé jövet felmentünk a Citelli-menedékházhoz és onnan jöttünk le Linguaglossa felé. Az aszfaltutat egy helyen teljesen tönkretette az északi oldal tavalyi nagy lávaárja. Kicsit megijedtem, hogy a Peugeottal ezen a nehéz terepen kell majd autózni, de szerencsére a lávaár nem túl széles és a túloldalán újra elérhetõ az aszfaltút, ami kanyarok tuatjaival ereszkedik le az Etna lábához.

  #143677 Hozzászólás

  Rácz Tibor

  Etna

  Szia MG!
  Köszi, jó utat kívánok Neked, ha lessz alkalmad még ötödikéig írni, akkor megköszönöm a legfrissebb infókat.
  Üdv:Tibor

  #143676 Hozzászólás

  MG

  Etna

  Azt nem tudom, hogy a hatóságok korlátozták-e az Etnán elérhetõ magasságot. Mindenesetre a hegy majdnem egy éve csendes, az elmúlt 7-8 év viharos kitörései után talán jön egy kis megnyugvás és ismét fel lehet menni egészen a csúcsra.
  Ami nehézzé teszi a dolgot, hogy a korábbi felvonó, amivel 2500-ig fel lehetett menni, valamint a 2900-on levõ Torre del Filosofo menedékház is teljesen elpusztult. Mikor 2002-ben legutoljára a hegyen jártam, a felvonó pótlására beindítottak a terepjáró buszokkal egy járatot egészen a hajdani Piano del Lago nevû pontig 38 EUR kemény pénzért. Mellesleg a Piano (=fennsík) del Lago helyén most egy szép nagy parazitakráter van.
  Persze neki lehet vágni a 2000 m-en levõ parkolóból gyalog is felfelé. 1400 m emelkedõ. Az igazán izgalmas dolgok – értem ez alatt a négy nagy csúcskrátert – 2600-tól élvezhetõk. Ezért volt jó a felvonó, mert a kevéssé érdekes szintet gyorsan le lehetett vele küzdeni és így egy csúcstúra simán belefért egy napba.
  Hogy most mi a pontos helyzet a lehetõségekkel, azt én is szeretném tudni, mert hétvégén indulok Szicíliába és mindenképpen felmegyek az Etnára. Kíváncsi vagyok, hogyan változott a csúcsrégió. Elsõ, 95-ben tett utam óta rengeteg átalakulás történt már. Ez a szép – sok más egyéb mellett ebben a vulkánban: hogy mindig újat láthat rajta az ember.
  Van az Etnának egy remek honlapja, amin éveken át naprakészen lehetett követni az eseményeket, de ez év márciusában a folyamatos “hírszolgálatot” a honlap tulajdonosa már nem folytatja. Kár érte.

  #143675 Hozzászólás

  Rácz Tibor

  Lipari

  Megvan! Kimaradt az “a”.

  #143674 Hozzászólás

  Rácz Tibor

  Lipari

  Köszi Nezval. Sajna ez a lap valamiért nem jön fel nekem. A Baraka vulkántúráját néztem meg, és a neten fellelhetõ útleírásokat.
  Üdv:Tibor

  #143673 Hozzászólás

  Nezval

  Lipari

  Hello Tibor

  Ha javasolhatom, akkor vidd át az autót Lipari szigetére, nem árt ha nálatok van. Nem azért mert ellopnák!!!!!!!
  Ott a Baia Unci kempingnél jóllehet parkolni. Lipariról menjetek hajókkal a különbözõ kis szigetekre. Sok csoda vár majd rátok. Gondolom, azért a nagyszigeten is utaznátok?
  A program beosztás végett esetleg nézd meg a vulkántúra programot a http://www.centerdventure.hu honlapon.
  Üdv.

  #143672 Hozzászólás

  Rácz Tibor

  Etna

  Milyen magasra lehet most felmenni az Etnára? 95′-ben már voltunk, és akkor a fõkráter peremérõl, 3340 m-rõl néztünk be a nagy kéménybe. Most a gyerekekkel megyünk (18, 15) julius 5.-én Szicíliába, és a Lippari-szigetekre. Úgy gondoltam, hogy Milazzóban a kempingben hagyjuk az autót arra a 4-5 napra mig a kis vulkánszigeteken leszünk. Van esetleg valakinek más ötlete?
  Köszi!
  Üdv:Tibor

  #143671 Hozzászólás

  OLASZ LANY

  Szicilia

  .. nem egy nagy szam, de erdekes! Mashol jobban jartok!

  #143670 Hozzászólás

  Ormika

  Szia Ormika!

  Képzeld, mi sem megyünk Szicíliába. Helyette Korfu, vagy Costa Brava. Még nem döntöttük el.
  Azért köszönöm, hogy írtál, és Nektek is jó utat, amikor végül eljuttok Szicíliába.

  Üdv

  #143669 Hozzászólás

  Ormika

  Hát…

  Szia Szuszu!

  Végül nem jutottunk el Szicíliába. Legalábbis most nem. De nem adjuk fel a reményt. Pár dolog közbejött, így nem tudtunk menni. Ti mikor mennétek? Mi legközelebb talán szeptember elején vagy október végén mennék, ha összejön.
  Ha mentek, jó utat és jó idõt!
  Üdv

  #143668 Hozzászólás

  Ormika

  Szia Ormika!

  Remélem jól telt a nyaralás Szicíliában! Szeretnélek megkérdezni, hogy milyen tapasztalataid vannak árak tekintetében. Vagyis, amit elutazásod elõtt kérdeztél arra lennék én is most kiváncsi.

  Elõre is köszi: Szuszu

  #143667 Hozzászólás

  Lolka

  még néhány ötlet

  Szerintem ha nincs sok idõtök, akkor érdemes vagy Siracusában vagy Taorminában megszállnotok, mert a környéket jól be lehet járni és sok szépség van arrafelé.
  Taorminából: Naxos, Etna, Forza d’Agro (ez utóbbi nekünk a kedvenc helyünk volt, egy félig elhagyatott falu fantasztikus hangulattal és kilátással, Taorminától északra a tengerparton)
  Siracusa – onnan is fel tudtok menni Taorminába, de a város maga is nagyon hangulatos és Siracusa környékén is jó kis falvak vannak pl. Noto, Sortino

  üdv L.

  #143666 Hozzászólás

  Bertalan1
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Etna

  Sziasztok,

  Ha lehet egy jó tanácsom, az Etnát ne hagyjátok ki… Én megmásztam, és olyat láttam, amit elõtte nem nagyon tudtam elképzelni… …életre szóló élmény, rá kell szánni egy napot…

  Bertalan

  #143665 Hozzászólás

  kaminskaya

  Ormika

  Nincs mit. Ha konkret kerdesed van, kerdezz csak.

  #143664 Hozzászólás

  Ormika

  Köszi Kaminskaya

  Köszi az infokat.

  #143663 Hozzászólás

  kaminskaya

  kaja

  ristorante pizzeriaban vagy normal ristoranteban / elso az olcsobb kategoria / 7-11 euro a pizza mondjuk, 2 korul az udito hozza. Cigaretta draga, minden mas kb olyan aron mozog, mint itthon, nincs nagy kulonbseg. Talan gyumolcsoket lehet kifogni sokkal jobb aron es minosegben mint itthon.

18 hozzászólás megtekintése - 1-18 / 18
Hozzászólás: Szicília, segítsetek
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.