Szíria

 • Indította
  Témakör
 • #46163 Hozzászólás

  Huszta Roland

  Sziasztok!
  Szuper naprakesz infokra lenne szuksegem az árakkal kapcsolatban: utazás(busz és vonat), belépõk, kaja, alvás, valutaváltás feketén…
  +1 konkrét kérdés: Ajánlott-e, lehet-e hálózsákban aludni(hüllõk, ízeltlábúak, hülye emberek…)ad absurdum hegyekben, külvárosban, buszpályaudvaron.

4 hozzászólás megtekintése - 1-4 / 4
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #445989 Hozzászólás

  Márti

  utazás

  Szerintem anyarat is ki lehet bírni csak be kell tartani a helyiek rendszerét a sziesztát. Korán kell kelni kb. 10-11-ig elviselhetõ az idõ (25-35) késõbb irdatlan meleg van- persze ez helytõl is függ. Pl. Palmira júl. vége délbe árnyékba volt 50 fok akkor képzeld el ugyanezt napon. Én próbáltam nem rossz. Du 4-tõl egész késõ estig megint tûrhetõ. Figyelj arra hogy nehogy ventillátor nélkülio szobát vegyél ki mert akkor megdöglessz, ezt most értsd a szószoros értelmében, nyáron.
  Szóval minden azt mutatja hogy az õsz tényleg jobb.
  Ui. Nagy városokban a taxi tényleg több de kis helyen 10-20 SYP-nál többet ne adj és soha ne kérdezz rá hogy mennyi mert akkor bizti többet mond, ha kevésnek tartja akkor úgyis szól.
  Na csõ remélem segítettem.
  Márti

  #445988 Hozzászólás

  Tibor

  Szír vízum, legalkalmasabb utazási idõ

  Vízum: Beszerezhetõ a Szíriai Arab Köztársaság budapesti nagykövetségén (Bp-1026, Harangvirág u.3.; a telefonszámot már nem találom, de a MATÁV-tudakozó biztos megmondja). Minden különösebb cirkusz nélkül megadják, a követségen készségesek, az ügyintézési idõ elméletileg egy hét, gyakorlatilag azonban három nap alatt megvolt a vízum. Kissé drága: tavaly 9.500,- volt, többszöri beutazás esetén annyiszor 9.500,- Ft, ahányszor be kívánsz lépni az országba. Izraeli vízum, illetõleg bármilyen az izraeli utazásra utaló árulkodó nyom az útlevélben (izraeli beléptetõ bélyegzõ, valamint az Izraellel szomszédos jordán és egyiptomi határátkelõhelyek bélyegzõje!!) kizáró ok! Ilyen esetben inkább cseréltesd ki az útleveledet.

  Utazási idõ: leginkább a tavasz (április-június) és az õsz (szeptember-november) ajánlott. Mindkét szezonban a mi fogalmaink szerinti kellemes nyári idõjárás uralkodik az országban. A tél nem is annyira hideg, mint amennyire inkább csapadékos, a nyár elviselhetetlenül forró (ízlés kérdése persze, hogy ki mennyire bírja a hõséget). Tavaly ottjártunkkor (október elsõ fele – közepe) olyan 28 — 32 C körüli hõmérséklet volt. Ami az ünnepeket illeti, a ramadán idején való utazás annyiban nem ajánlott, hogy a nem muszlim utazónak olyankor fokozottan ajánlatos figyelemmel lennie a helyiek vallási érzékenységére (evéstõl, ivástól valamint dohányzástól való tartózkodás nyilvános helyen, napközben). Egyebekben viszont a helyi emberek kifejezetten toleránsak a turistákkal szemben (pl. mecsetek látogatása akár ima közben is, stb.) A ramadán idén kb. november közepére — december elejére esik.

  Üdv:

  Tibor

  #445987 Hozzászólás

  dewsee

  Vizum

  Hello,
  engem erdekelne meg informacio a VIZUMmal kapcsolatban /beszerezhetoseg, ar/.
  Ezenkivul az, hogy az ev melyik szakaban a legjobb menni. /idojaras-tavasszal, helyi unnepek…/
  Elore is kosz.
  Udv,
  dewsee

  #445986 Hozzászólás

  Tibor

  evés, alvás, utazás, pénzváltás Szíriában

  “Szuper naprakész” infoim nincsenek, csupán tavaly októberben szerzett tapasztalataim — amelyek nyilvánvalóan sok tekintetben szubjektívek — de remélhetõleg hasznosak lehetnek. Egyébként sem valószínû, hogy tavaly óta sokat változtak az árak Szíriában. Elöljáróban: 1 USD tavaly októberben 46,- szír fontot (SYP) kóstált (ezzel kapcsolatos további infokat ld. még a “pénzváltás feketén” címszó alatt).

  1. Országon belüli utazás. Leginkább busszal és iránytaxival (ún. sevice-taxi), városon belül pedig taxival. A nagyvárosok között távolsági forgalmat buszok bonyolítják le. Árak: pl. Damaszkusz-Aleppo (320 km körül) kb. 200,- SYP, a rövidebb távolságok arányosan olcsóbbak. A nagyvárosok között közlekedõ járatok korszerûek, légkondicionáltak, videófilm megy útközben, cukorkával kínálnak, stb.
  Az iránytaxik rövidebb távolságokon, közelebbi helységek között közlekednek. (pl. Homszból a Krak des Chevaliers-hez; Damaszkuszból a maalula-i kolostorokhoz, stb.) Úgyszintén olcsó, konkrét összegeket nem jegyeztem meg, olyan 50,- SYP körüli összegeket fizettünk.
  A városi taxikban órát ne is keress; mi általában kiszálláskor a sofõr kezébe nyomtunk úgy kb. 50,- fontot, amivel szemlátomást elégedettek voltak. (miután kettten utaztunk, átszámolva fejenként alig többre jött ki egy BKV-jegy áránál).
  Városok közötti utazásnál legcélszerûbb, ha beülsz egy taxiba, és kiviteted magad a buszpályaudvarra (“garage”). Már ahogy kiszállsz a buszpályaudvaron a taxiból, rögtön az úticélod felõl érdeklõdõ nepperek gyûrûjében találod magad, és mihelyt kinyögted az úticélodat, visznek oda annak a busztársaságnak jegyirodájához, amelynek éppen indul oda járata. Kifüggesztett menetrendeket sehol nem találtunk. Ja és még valami: Szíriában bevett dolog (valószínûleg hatósági elõírás) , hogy a tömegközlekedési eszközök utasairól utaslistát készítenek. Jegyvásárlásnál ezért mindig kérik az útlevelet. Volt olyan is (azt hiszem Aleppóban), hogy jegyvásárlás után a buszpályaudvaron lévõ rendõr-õrszobán le kellett bélyegeztetni a menetjegyet (útlevél újból elõ). Lehet, hogy emberi jogi aktivisták fanyalognának az egészen, de az is biztos, hogy az országban jó a közbiztonság.

  2. Belépõk. Az egyedüli dolog Szíriában, amit — a helyi árakhoz viszonyítva — kicsit drágának találtam, azaz találtam volna, ha nem lett volna nálam nemzetközi diákigazolvány (ISIC, közkeletû nevén: “zöld kártya”). A legtöbb olyan nevezetességnél, amelyek a szír Kulturális és Mûemlékvédelmi Minisztérium kezelésében állnak (pl. a palmyrai rommezõn a Baal-templom, a damaszkuszi és az aleppói Nemzeti Múzeum, a damaszkuszi Azem Palota, a Krak des Chevaliers, az aleppói Citadella) 150,- 200,- 250,- SYP körüli összegeket fizetnek a külföldi turisták. Nemzetközi diákigazolvánnyal viszont mindenhol egységesen 15,- SYP fizetendõ, ugyanannyi, amennyit a belföldiek fizetnek. A damaszkuszi Ommayad-mecsetbe azonban — amely nem állami kezelésben áll — mindössze 10,- SYP volt a belépõ (diákigazolvány nélkül is), az aleppói nagymecset pedig ingyen látogatható.
  3. Valutaváltás feketén: felejtsd el. Állítólag az üzletben részt vevõ szír felet tettenérés esetén (rendõr minden mennyiségben van!) drákói büntetéssel sújtják. Hogy mi jár a fekete pénzváltásért a külföldi fél részére, azt nem tudom, de hogy kitüntetést nem kap érte az biztos. Mindenesetre nem találkoztam valutaváltó nepperekkel sehol az országban. Egyetlenegyszer fordult elõ, hogy szállodai recepción váltottunk pénzt (állítólag ez sem megengedett), ahol nyugta nélkül a hivatalos 1 USD = 46,- SYP helyett 50,-et adtak egy dollárért. Egyébként a bankokban és a hivatalos pénzváltóhelyeken — tapasztalataink szerint — mindenhol a központi bank által meghatározott egységes árfolyam irányadó, felesleges keresni, hogy hol váltanak jobban.

  4. Szállás. Attól függ, milyen színvonalon. A magasabb besorolású — az európai és észak-amerikai turisták elvárásainak megfelelõ — szállodák drágák. Nagyon jutányosan lehet viszont aludni, ha engedsz a komforttal kapcsolatos igényeidbõl. A nagyvárosokban, Damaszkuszban, Aleppóban, Homszban ugyanis a városközpont környékén rengeteg kis szálloda található, ahol kétágyas szobában fejenként és éjszakánként kb. 5-6,- ,de max. 8-10,- USD körüli összegért tudtunk aludni. Damaszkuszban leginkább a Hedzsász-pályaudvar környékén van belõlük sok. Apropó pályaudvar! Állítólag van vasúti személyforgalom Szíriában, csak ritkán — és fõleg éjszaka — közlekednek a vonatok. Mi nem utaztunk vonattal, mert a Hedzsász-pályaudvaron (ahol a meglévõ néhány vágányt benõtte a gaz, és maga az épület olyan kihalt, mintha legalább húsz éve járt volna ott utoljára vonat) nem tudták megmondani egyértelmûen, hogy mikor indul vonat Aleppóba… Visszatérve a szálláshoz, én — tekintettel az olcsó szálláslehetõségekre — nem ajánlom az utcai (pályaudvari, hegyi, sivatagi stb.) alvást az Isten szabad ege alatt. Nem mintha a közbiztonság ne lenne jó, és mellesleg hülye emberekkel sem találkoztunk. Ami az ízeltlábúakat illeti, ezekben az olcsó szállodákban a tisztaság “elviselhetõ”, és ízeltlábúakkal nem találkoztam.

  5. Kaja: drágának nem drága. mi végig kebapon, sült csirkén és hasonlókon éltünk, kis éttermekben. 100- 150,- fontnál többet soha nem fizettünk.

  Facit: Szíria minden szempontból (árak, közbiztonság, barátságos emberek, stb.) ajánlható úticél. Ha valami egyéb konkrét info kell, jelezd.

4 hozzászólás megtekintése - 1-4 / 4
Hozzászólás: Szíria
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.