Szlovák Paradicsom télen

Kezdőlap utazas.com Fórum Hegymászás, barlangászás Szlovák Paradicsom télen

 • Ennek a témakörnek tartalma 9 hozzászólás, 1 résztvevő. Utolsó frissítés:  Szemi 11 éve telt el.
 • Indította
  Témakör
 • #43305 Hozzászólás

  Döme

  Szeretnék infót gyüjteni, milyen körülmények között lehet túrázni, a Podlesok környéki létrás kanyonokban télen. Hágóvas, és egy csákány segítségével járhatók ezek a részek?

9 hozzászólás megtekintése - 1-9 / 9
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #414960 Hozzászólás

  Szemi

  Re: Itt biztosan találsz infót

  > nem tartom kizártnak, hogy nem sok jég van pillanatnyilag.

  Ettõl félek én is. Tavaly már Szilveszter elõtt volt jó jég, félek hogy idén még most sincs. Lelkiekben készülök, hogy most legfeljebb kellemes kirándulás lesz belõle. Kicsit reménykedek abban hogy legalább a Sucha Bela északra nyíló szurdok így talán hidegebb és talán van ott mit keresni…

  #414959 Hozzászólás

  Parledol

  Szemi: Itt biztosan találsz infót

  Az alábbi oldalon biztosan van infó. Én már régen használtam, de van magyar és angol (többek között) ‘verzió’ is: http://www.slovenskyraj.sk/ Vagy megpróbálhatsz e-mailt írni Rudolf Kukuranak, aki igazgatja ezt a honlapot. Megtalálod a honlapon az e-mail címét.
  Én amúgy nem tartom kizártnak, hogy nem sok jég van pillanatnyilag. Mindenhol kevés a jég, a meleg idõjárás miatt! Azért remélem a legjobbakat. Tisztelettel

  #414958 Hozzászólás

  Mi a helyzet most?

  Nem tudja valaki, hogy van-e most (2007 február eleje) jégmászásra alkalmas jég a Szlovák Paradicsomban?

  #414957 Hozzászólás

  Döme

  Köszönöm

  az információt mindenkinek, most már legaláb tudom mi várhat ha odaérünk.

  #414956 Hozzászólás

  ska001

  A Szlovák Paradicsom

  télen egyszer ilyen, egyszer olyan. Volt olyan, hogy egy szem hópihe sem volt, de a patakok be voltak fagyva. Így pofon egyszerû volt a közlekedés a jégen. Volt olyan, hogy pont kellemesen volt behavazva. A patak itt-ott már nem volt befagyva, ezért a lefektetett gerendákon, létrákon kellett közlekedni. Ezek a fa tákolmányok rohadtul csúsznak. A hágóvas nagy elõny. Vigyázzatok mert a gerendákba nagyon könnyen megakad vagy beragad a hágóvas. Jó nagyot lehet zakózni. Jégcsákány nem kell, de túrabotot feltétlenül vigyetek. Tavaly viszont annyi hó szakadt le, hogy sem az utat, sem a patakot, sem a gerendákat nem láttuk. Egy álló napig anyáztunk. 15 órás esés-kelés. A patak nem volt befagyva, de a hó eltakarta. Helyenként mély és nem meleg a víz. Néhány helyen derékig érõ porhó. Hason csúszva haladás, stb…

  #414955 Hozzászólás

  julesblaidd

  Télen

  Én már voltam sokszor a Szlovák Paradicsomban télen. Nem kell oda semmi extra felszerelés.
  http://www.julesblaidd.hu oldalon van is egy leírás egy téli Sucha Bela – Hernád-áttörés túráról.

  #414954 Hozzászólás

  Döme

  Kösz

  az infókat, én arra számítottam, hogy télen teljesen jeges körülmények vannak azon a részen, és csak vassal, meg csákánnyal járható.

  #414953 Hozzászólás

  racz zsolt

  siman jarhato

  az egyik szakasz a Sucha Belában (amikor egy kis lukon át kell bújni) és az azt követõ pár méter a legkitettebb. Ha vastag a jég, mélyen belefagyhat a lánc. De macskival és egy kapával simán járható.

  Esetleges cirkuszolás és konfliktusok elkerülése végett érdemes hétköznap menni, és ha csak lehet, lentrõl felfelé. Fenének sincs kedve szabadidejében vitatkozni. Még a völgyben, a patak jegén általában gyorsabb a haladás mint oldalt botladozni, feltéve, he elég erõs a páncél, és nem jársz úgy, mint egyik társunk(reccs-bluggy).

  #414952 Hozzászólás

  Ld

  No para!

  Mi 3 éve december 15-e körül voltunk. Sem hágóvas, sem jégcsákány nem volt nálunk, ennek ellenére jól tudtunk közlekedni. A létrák néhol jegesek voltak és egy olyan is volt – talán a Sucha Belában – ami tökig jeges volt, de mellette egy csapáson biztonságban le tudtunk menni. Le. Azért le, mert az egyébként egyirámyú szurdokokban ez a magyar turisták legfõbb ismertetõje…
  Ha visztek hágóvasat, jégcsákányt, akkor tökéletesen tudtok majd közlekedeni. (Ha mégsem, akkor visszamész arra, ahonnan jöttél.)

9 hozzászólás megtekintése - 1-9 / 9
Hozzászólás: Szlovák Paradicsom télen
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.