Szlovák Paradicsom

Kezdőlap utazas.com Fórum Kelet-Európa Szlovák Paradicsom

 • Indította
  Témakör
 • #8892 Hozzászólás

  zsuzsa

  3 napra megyünk október hosszu hétvégéjén 30 darab igen élénk 13 éves tinitársasággal a Szlovák Paradicsomba. Útirányunk (egyelõre csak tervezett): Rozsnyo – Dobsina Jégbarlang – Bajmóc Vár, aztán nagy ugrás: Poprád és szállás Nagyszalókon (Velky Slavkov). Másnap reggeltöl semmi.
  Várom a tanácsokat,hogyan és mivel,,legföképpen kivel induljunk a Tátrába,vannak e szervezett túrák a Paradicsomba…. programok, ötletek stb-stb

18 hozzászólás megtekintése - 1-18 / 18
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #121794 Hozzászólás

  köszönöm

  Saman! Köszönöm! Azt hiszem a Tengerszem az a túrázó bolt,ahol a Hanák Kolos és egyéb túrák dijait szedik,meg ot lehet jelentkezni . Ugye?

  az e-mail cimem: dokizsuzsa@gmail.com

  #121793 Hozzászólás

  saman

  térkép

  Budapesten a Dohány utcában a Tengerszem második szomszédja egy szlovák utazási iroda, 1-2 éve ott voltak a legolcsóbak a szlovák turistatérképek. Ha nem tudsz eljutni Pestig, de írsz egy emilcímet, akkor küldök egy meglepetést. A neten is fenn van a térkép itt: http://slovenskyraj.sk/mapy/mapa/mapa.html
  Túravezetõnek szerintem bármilyen, a terepet valamennyire ismerõ tanárféle (olyan, aki tudja kezelni a gyerekeket) megfelel. Én is szívesen elmennék veletek, de most sajnos nagyon zsúfolt az õszöm.

  #121792 Hozzászólás

  Gábor

  Paradicsom

  Annyiban tudok segíteni, hogy nyáron Szepes várába 140 korona volt a beugró felnõtteknek.

  Szlovák Paradicsom térképet én Budapesten vettem a térképkirálynál a Szugló utcában.

  #121791 Hozzászólás

  zsuzsa

  dobsinai jégbarlang

  -valóban zárva van októbertõl,igy ez kiesett.

  -nem tudom hogy a podlesoki kempingben van-e 48 emberkének szálláslehetöség (Velky Slavkov-ban szoktunk megszállni,5-6 km.re Poprádtól- innen a lomnici csúcs sincs messze,egyébként saját buszunk szokott vinni a túraútvonal kezdõállomásához)
  Jelentem 48 emberkét sikerült a túrára összetoborozni, köztük 10 felnöttet. Közreadtam a legutóbbi paradicsomi túránk fényképét a szülõknek és gyerekeknek,felkészítés gyanánt. Most ott tartunk hogy annyi jelentkezõ lett az iskolából,hogy hetenként indithatnánk 50 személyes buszt oda. Nincs tériszonyos a csapatban, mivel ez egy sporttagozatú osztály,a konditeremben a heti 6 tesi órán felkészités folyik a túrára.

  – nem tudja valaki mennyibe kerül a szepesi várba a belépõ? van valami link ahol ezt meg lehet nézni?

  – a Szlovák Paradicsom túrista térképe is jól jönne,mert legutóbb szarrá ázott és semmit nem tudok kivenni belõle

  – illetve azt kérdezném még,hogy hol lehet szakavatott túravezetõt “bérelni”, tudja valaki?

  én már legalább 15ször jártam a Hernád áttörésen,de azért egy ilyen capathoz mégiscsak szakember kellene

  #121790 Hozzászólás

  peter

  samannak

  Fogjatok mar fel vegre, hogy a jegbarlang oktober vegen mar zarva van.

  Peter

  #121789 Hozzászólás

  saman

  közeli helyeken, dombokon-hegyeken

  Ha limitáltak a források, akkor szerintem legyen a Paradicsom. Ha szállás kell, a legjobb kiindulópont a podlesoki kemping
  http://www.slovenskyraj.sk/atc.html
  Már csak azért is, mert a Hernád-áttörés és a Sucha Bela onnan gyalog is elérhetõ. Ez két eléggé különbözõ jellegû túra, de mindkettõ nagyon látványos.
  Esõ esetén a dobsinai jégbarlang, és a martonházi aragonitbarlang (Ochtinská aragonitová jaskyòa) is útba ejthetõ.
  http://www.ssj.sk/jaskyne/spristupnene/ochtinska-aragonitova/
  Jó utat.

  #121788 Hozzászólás

  zsuzsa

  samannak

  köszönöm a tippet. a kis fátrában többször jártam én is,Dolny Kubin (ha jól írom),Namestovo környékén.

  azért jött a Poprád környéke szóba,mert ez közel van -aránylag- a megyénkhez. Nekem nagyon kell nézni a költségeket,nem minden gyerek teheti meg hogy minden két hónapban kirándulni jöjjön,ha nagyon drága az út. viszont nem szeretnénk diszkriminálni senkit,így közeli és “olcsóbb” kirándulásokat szervezünk. nyáron meg jöhetnek a “drágább” utak.
  hát ez a nagy harci “H”. :)

  #121787 Hozzászólás

  saman

  Kis-Fátra gyerekekkel

  simán. Amíg le nem esik a hó, nincs vele semmi gond. Utána inkább csak a szurdokokat javaslom.
  A közelben van egy kemping is, ha kell, itten van a honlapjuk:
  http://www.camp-kamence.szm.sk/

  #121786 Hozzászólás

  zsuzsa

  samannak

  gondolod,hogy 12-13 éves gyerekekkel elmerjek menni oda?

  #121785 Hozzászólás

  saman

  Alternatíva a Szlovák Paradicsomra a Kis-Fátrában

  Ha a másik felére mentek Szlovákiának, ott is találhattok a “Paradicsombéli állapotokhoz” hasonlót, a Kis-Fátrában, a Vratna völgyben. Keressétek a Dolné/Horné/Nové Diery nevû szurdokokat. Ha jó a társaság, össze lehet kötni a túrát a Kis- vagy a Nagy-Rozsutec csúcsával. A szurdokokban létrák, a hegyeken meg láncos kapaszkodók vannak. A térkép szerint a Nagy-Rozsutec le van zárva a téli szezonban, de ez nem tudom mennyire komoly információ (én elõször ’98 februárjában voltam rajta, de akkor +15 fok volt, és csak 1-2 hófolt).

  #121784 Hozzászólás

  peter

  paradicsom

  Kedves Zsuzsa!

  A Bajmoc vara hetfo kivetelevel 10-tol 3-ig nyitva van, csak az altalad emlitett helyek mindegyiketol nagyon-nagyon messze van. Ezert en ezt semmikeppen sem kotnem ossze a Paradicsommal es a Tatraval (inkabb a Fatrakkal). A paradicsom es a Tatra kornyeke is bovelkedik varakban es kastelyokban. Rozsnyo mellett talalod Krasznahorkat es Betlert, Iglo mellett Markusfalvat, Kezsmark mellett Nagyort, Locse mellett Szepes varat es meg sorolhatnam. A jegbarlang szuper, de sajnos lekestetek rola, mert szeptember vegen bezar, s legkozelebb jovo tavasszal nyit. Nyitva vannak, viszont a szlovak-karszt cseppkobarlangjai (Domica, Gombaszog) es a szinte egyedulallo Ochtinai Aragonitbarlang (egyik sincs messze Rozsnyotol). A Paradicsommal kapcsolatban csatlakoznek az elozoekhez: en batran vinnek gyerekeket, csak jol el kell nekik magyarazni, hogy mirol is van szo. A letrak nem veszelyesebbek, mintha valaki felmaszik a cseresznyefara, csak oda kell figyelni. Ket tippem van: vagy menjetek vegig a Hernad-attoresen, vagy valasszatok egyet a hasadek volgyek kozul. A Tatraban pedig fontos, hogy a technikai es fizikai kepessegeteknek megfelelo turat valasszatok. Magyarorszagon is kaphato a Dajama szlovak kiado magyar nyelven kiadott konyvei a Tatrarol es a Paradicsomrol. Interneten is megrendelheted oket. Cim: http://www.dajama.sk. S vegul nem birom hangsulyozni, hogy rossz idoben felelotlenseg a Tatra erdohatar feletti regioiba elindulni. Helyette annyi sok alternativ program kinalkozik. A tatrai magashegysegi turistautak oktober vegen zarnak, de ha hamarabb bejon a havazas az idopontot elobbre hozhatjak. Barmilyen kerdesedre szivesen valaszolok, Rozsnyo mellett elek, imadok Szlovakiaban utazni es turazni-remelhetoleg ez zalog arra, hogy informacioim megalapozottak.

  Peter

  #121783 Hozzászólás

  Bajmóc

  Én voltam családostul, a gyerekek nagyon élvezték; azóta is állandóan emlegetik. Persze õk még óvodások, de ezzel együtt is klassz volt. Az ajándékboltban a néni tudott magyarul.
  Ha van még utána/elõtte idõ érdemes lesétálni a város vár alatti részére, ahol a várfalra épültek házak.
  Van a városban strand is a vár mellett.

  #121782 Hozzászólás

  zsuzsa

  Bajmóc

  volt valaki mostanság a Bajmóci várban?

  #121781 Hozzászólás

  zsuzsa

  köszi

  köszönöm a jótanácsot, ezek a gyerekek is középiskolások már,hatosztályos gimnazisták. felügyelõtanár mindenképpen lesz, 4 elvetemült túrázó

  #121780 Hozzászólás

  saman

  osztálykirándulás

  Én valamikor régen voltam a Szlovák Paradiocsomban egy csapat középiskolás énekkarossal (15-18 év, 40 fõ). Semmi gond, csak elõtte kell egy fejtágítást tartani, szemléletesen elõadni, hogy mi vár rájuk, és mi történik, ha a kiabálással elindítják a köveket, vagy ha bohóckodnak a létrán, satöbbi.
  Meg kell tudni, hogy van-e tériszonyos a csapatban. Ha van, akkor mindenképpen legyen mellette valaki, akinek nincs más dolga, mint rá figyelni, fogni a kezét, ha kell. Szóval megoldható, csak ne tervezzetek túl hosszú útvonalat. 30 ember kb. harmadakkora sebességgel fog együtt haladni, mind a leglassabb közülük egyedül. És legyen legalább 3 felügyelõ ember. Egy elöl, egy hátul, egy meg cirkál, korbáccsal a kezében:).
  Mindezzel együtt, a Sucha Bela szerintem teljesíthetõ velük.

  #121779 Hozzászólás

  zsuzsa

  válasz

  pedig én pont egy ilyen lépcsös dologra gondoltam.. tudom,hogy októberben már nem nagyon jó az idö és a kölköket is kordába kell tartani de mégis csak az a legszebb tája Szlovákiának. Gondolkodtunk rajta,hogy ne tegyük-e át másrcius-áprilisra az utat.

  esetleg decemberre sielni,de az zicces,mert ha megint nem lesz hó,mint tavaly….

  #121778 Hozzászólás

  Kbacsi

  Paradicsom

  Ha vesztek egy részletes Szlovák Paradicsom ill. Tátra térképet, akkor nem kell semmilyen szervezés. Podlesokból (Harabusice mellett) indulva különféle nehézségû túraút indul a Paradicsomba. A könnyebbeket javaslom, mert a létrás helyek 30 eleven gyerekkel nem feltétlenül biztonságosak. Fõleg, ha rossz idõ lesz és minden csúszós, iszamos, kifejezetten veszélyes is lehet. A Magas Tátrában ha az idõ még engedi, az alsó túraútvonalakat meg lehet próbálni pl. valamelyik menházig. Csúcsra ne menjetek semmiképpen!

  #121777 Hozzászólás

  Pershing

  ^^

  keress vissza a fórumba, van egy csomó ilyen topic…. amúgy én tuti nem vinnék oda nem hogy 30, de még 3 gyereket se.

18 hozzászólás megtekintése - 1-18 / 18
Hozzászólás: Szlovák Paradicsom
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.