Tasmaniaban elo magyarok jelentkezeset varom…

Kezdőlap utazas.com Fórum Ausztrália és Óceánia Tasmaniaban elo magyarok jelentkezeset varom…

 • Indította
  Témakör
 • #25747 Hozzászólás

  Dr Leo
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Kedves Tasmaniaban elo magyarok,
  Sydney-ben elek es a ferjemmel tervezzuk, hogy nemsokara ellatogatunk Tasmaniaba. Az egesz szigetet at szeretnenk utazni. Addig is jo volna minel tobb infot gyujteni, ottani magyarokat megismerni. Kerlek irjatok. Meg sohasem jartunk Tasmaniaban, csak nagyon sok szepet hallottunk es olvastunk rola.

3 hozzászólás megtekintése - 1-3 / 3
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #457067 Hozzászólás

  Lajosmizse

  Re: Tasmania

  Hali…nos sokmindent a fent leirtakkal megcafoltan mivel a “Wiki” metszet egyaltalan nem fedi a valosagot…teljes koruttal a szigeten,muzeumokbol-muzeumokba vandorlasunk soran meggyozodhettunk arrol,hogy a sziget tortenelmet itt is-ott is joocskan megszabdaltak es atirtak.
  Fellelt informacioink szerint soha nem tartozott es nem szakadt le Ausztraliatol,oslakosai sotetboruek voltak,kis torzsekben eltek foleg gyujtogetessel,halaszattal es ekszerek/pl.kagylokbol/ keszitesevel tartottak fenn magukat.Hallomasainkbol es az ovatosan keverve csepegtetett reszinformaciokbol arra kovetkeztettunk,hogy a sziget felfedezesevel az oslakossagot osszefogdostak es Maria Islandra deportaltak ahol is felszamoltak Oket.A Port Arturrol elnevezett deli szigetecske Bortonszigetkent hiresult el.Tasmania tovabbi teruleteire az oslakossag kiirtasa utan kulonbozo nemzetisegek erkeztek…napjainkban kulturajuk “elmaradott” mondhatni stilustalan,nincs ket egyforma haz a szigeten,mezogazdasaguk es novenytermesztesuk,iparuk ahogy szorgalmuk is csak reszleges.Fokent a turizmusbol elnek.Termeszeti adottsagai viszont paratlanok!

  #302938 Hozzászólás

  Van Diemen

  Land

  ” Van Diemen földje
  színes magyar dokumentumfilm, 40 perc, 1996

  rendezõ: Gyöngyösi Szabolcs, Keresztes Zoltán, Trubiánszky Csaba
  forgatókönyvíró: Gyöngyösi Szabolcs
  zeneszerzõ: Balla Tamás, Vince DiCola, Harold Faltermeyer, Arhem Land, Steve Stevens, Tony O’Connor
  Tazmánia Ausztrália legkisebb állama. A Föld jégkorszak elõtti, õsi vadvidékének utolsó megmaradt parányi területe Ausztrália déli parvidékétõl néhányszáz kilométernyire fekszik, az Indiai- és a Csendes-óceán találkozásánál. A sziget alapját archaikus kõzetek alkotják, hegységrendszerekbe gyûrõdve. Földtani szempontból Tazmánia a kelet-ausztráliai hegységrendszer déli folytatása. Domborzata mai arculatát a pleisztocén korszakban nyerte el, amikor a jégkorszak gleccserei “U” alakúra csiszolták a hegység völgyeit. A szigetet Abel Tasman holland hajós fedezte fel 1642-es útja során, amikor körülhajózta az ausztrál kontinenst. Ezzel az útjával megdöntötte azt a korábban vallott nézetet, amely szerint a föld déli féltekéjén egy hatalmas kiterjedésû kontinens létezik, a Terra Australis. Úgy vélte, hogy az általa felfedezett földdarab Új-Hollandia egyik félszigete. Szigetvoltát nem ismerte fel, a területet megbízójáról, az Új-Guineában kormányzó Van Diemenrõl nevezte el. Az utókor azonban felfedezõjérõl a sziget nevét “Tasmaniara” változtatta.”

  #302937 Hozzászólás

  Dr Leo
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Tasmania

  Világörökség Ausztrália alatt
  Tízezer évvel ezelõtt szakadt le Ausztráliáról Tasmánia szigete, ahol a földrajzi elkülönülésnek köszönhetõen különleges állatvilág alakult ki. A már 21000 évvel ezelõtt lakott terület a holland Abel Tasmanról kapta a nevét és itt található a Föld utolsó mérsékelt övi esõerdeje. A Világörökség listájára a sziget egy része 1982-ben és 1989-ben lett felvéve Nyugat-Tasmánia Nemzeti Parkjai néven.
  A Gondwanának nevezett õskontinens 130 millió évvel ezelõtt repedezni kezdett és elindult a rendkívül lassú tagolódási folyamat. A nagy ausztráliai földtömeg rendkívül lassú mozgással elindult és végül több millió év alatt megérkezett mai helyére. A hosszú vándorlás alatt kezdett egyedivé válni, diverzálódni (diverzió: valamitõl való eltérés, elhajlás) a kontinens növény- és állatvilága.
  Tasmánia szigete mintegy tízezer évvel ezelõtt szakadt le Ausztráliáról. Területe 68000 négyzetkilométer, a 240 kilométer széles Bass-szoros választja el a földrésztõl. Felszíne nagyrészt hegyvidék, éghajlata enyhe és csapadékos. Nevét az elsõként 1642-ben partra szálló holland nemzetiségû Abel Tasmanról kapta, 1855-ig Van Diemen-föld hívták. Késõbb Cook kapitány térképezte fel, az elsõ brit telepesek és utánuk a fegyencek csak a 19. században érkeztek.
  asmániának huszonkét védett területe van: vadrezervátumok, régészeti leletek helyei és nemzeti parkok. A Franklin-Lower Gordon Wild Rivers, a Cradle Mountain-Lake Saint Claire, a Walls of Jerusalem és a South West Nemzeti Park majdnem másfél millió négyzetkilométert tesznek ki. Összefoglaló néven Nyugat-Tasmánia Nemzeti Parkjai néven vették fel a Világörökségbe, elõször 1982-ben, majd késõbb a többi részét 1989-ben. Területe pontosan 1.383.640 hektár. Az érintetlen területeken található a Föld utolsó mérsékelt égöv alatt található esõerdeje.
  A terület gerincét az észak-déli fekvésû metamorf (átalakult) sziklákból álló széles öv alkotja. Amikor az Indiai-óceán felõl érkezõ nedves légtömegek a hegyeknek ütköznek bõséges esõk öntözik a nemzeti parkok területét. A sok esõ táplálja a vad patakokat, morajló vízeséseket és zuhatagokat, amik pompás látványt nyújtanak. Nyugat-Tasmániában gyakran találkozhatunk karsztjelenségekkel, barlangokkal is. A tengerpartok képét is a sokszínûség jellemzi: sziklás meredek hegyfokok váltakoznak homokos partszakaszokkal.
A nemzeti parkokat a nagy kiterjedésû örökzöld bükkösök uralják, valamint ritkás eukaliptusz erdõk. Az õskontinensrõl származó növényzet utolsó maradványai is itt találhatók. Eddig 165, csak Tasmániában létezõ növényfajt jegyeztek fel, amelybõl 29 kizárólag a sziget délnyugati részén fordul elõ.

  Az esõerdõk ideális élõhelyei a számos állatfajnak, amelyek a nemzeti parkban találhatóak. A gerincesek kétharmada a nagy kiterjedésû vadonban él. Az emlõsök közül az erszényes farkast a kipusztult fajok közé sorolják, de egyes kutatók szerint néhány példánya még elõfordulhat az eldugottabb vidékeken. A több mint 120 madárfajból tizennégy kizárólag a park területén honos.
  Amikor Tasmánia elszakadt Ausztráliától, a szigeten maradt néhány õshonos népcsoport. Létezésüket a tízezer éves régészeti leletek bizonyítják. Mostanáig mintegy harminc barlangot fedeztek fel, amelyek azt bizonyítják, hogy jelentõs létszámú vadászó, gyûjtögetõ életmódot folytató társadalmak éltek itt.

  Tovabbi infok (angolul)

  http://www.parks.tas.gov.au/
  Ha talaltok infot, utinaplot Tasmaniarol, legyszi tegyetek ide fel.

3 hozzászólás megtekintése - 1-3 / 3
Hozzászólás: Tasmaniaban elo magyarok jelentkezeset varom…
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.