Tátra – Gerlach

 • Indította
  Témakör
 • #43768 Hozzászólás

  julesblaidd

  Sziasztok,

  Nincs véletlenül valakinek egy jó leírása, térképe, falrajza a Gerlach normál útjáról ? A pünkösdi hétvégén, ha jó ido lesz, szeretnénk felmászni.

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 21
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #419263 Hozzászólás

  SzK

  ha ha

  pedig majdnem minden betut ismerek….

  a negy nagyobb aminek a csucsara feljutottam:
  Kilimanjaro-5895
  Elbrus-5643
  Huayna Potosi-6088
  Aconcagua-6962

  #419262 Hozzászólás

  Lake
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  EszKnaivnak

  Ez annyit bizonyít, hogy hegymászónak már nem vagy rossz, de olvasni még meg kell tanulnod :-) Milyen csúcsokon jártál 6000 felett?

  #419261 Hozzászólás

  SzK

  naiv

  Hmmmm, milyen naiv vagyok: sosem hallottam hegymaszo igazolvanyrol. Vezetoknek kiadott igazolvanyrol igen, de “vezetetteknek”, nem. Mindez annak ellenere hogy eddig feljutottam 2 csucsra ami 6000 meter felett van es meg 2-re ami 5000 feletti.

  Jo utat!

  #419260 Hozzászólás

  Lake
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Szívesen

  Noresz,

  Jó mászóidõt és kitartást! Vigyázzatok a törmelékre ;)

  #419259 Hozzászólás

  Noresz

  Köszi Lake!

  Megnéztem õkett, jók! Hétvégén már nekünk is lesz ilyen. :-)

  #419258 Hozzászólás

  Lake
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Noresznek

  Itt vannak Preki fotói: http://kep.tar.hu/preki/50118210/14939953#2

  #419257 Hozzászólás

  Lake
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Gerlach

  Mi augusztus 20-án jártunk fönn. Ahogy Preki is írta, érdemes korán indulni, mert ha szép idõ van, akkor meglehetõsen nagy a forgalom a vezetett csoportok miatt. ÖEAV kártya jó, de mi nem találkoztunk ellenõrökkel… A borúsabb idõ elõnye, hogy olyankor nem indulnak csoportok, viszont elsõre nem ajánlatos így nekiindulni, mert igen nehéz megtalálni a csúcsot (nem látszik messzirõl). Szép idõben egy hosszú ujjú pólóban is megjárható a csúcs, de kamásli és hágóvas még nyáron is ajánlott (egyes részeken folyamatosan hó van). A torlódás minket fõleg a lefelé úton zavart… lassan haladtak, mert mindenütt biztosították magukat és néha rugdosták felénk a követ…
  Útvonal: Tatranská Polianka -> Sliezsky dom 1h40m
  Sliezsky dom -> Krcmarov zlab -> Kotlovy stit -> Gerlach (2655m) 5h42m
  Gerlach -> Batizovsky zlab -> Batizovske pleso -> (piros, sárga jelzés, majd csatlakozás a mûútra Rázcestie na Velickom moste-nél) 4h27m

  Elfáradtunk, de nagy élmény :)

  #419256 Hozzászólás

  bouquetkálmán

  Szerintem elõírt haladási irány

  csak jelzett úton van. Elég érdekes lenne, ha elõírnák, hogy pl. a Villa gerincet honnan lehet mászni. Azért itt akkora tömeg nincs, hogy forgalmi akadályok képzõdnének. Érdekes, hogy kb. 10x voltam a Gerlach valamelyik frekventáltabb útján és itt még soha nem talákoztam TANAPOS emberrel. Az osztrák igazolvány jó. Egyébként nem véletlenül használják ált-ban lemenetre a batizfalvi oldalt. Egyrészt rém unalmas a felgyaloglás a törmeléken, másrészt lefelé kell ez egyszerûbb út. Általában reggel az idõ is jobb, így a felkai oldal sem akkora gáz.
  Ha biztosan mozogtok szólóban is, akkor jó választás lehet a Martin út. Ez a Lengyel nyeregbõl indul, és a gerincen visz végig. Ebben aztán nem lehet eltévedni. Itt-ott biztosítva is kényelmesen megjárható egy nap.

  #419255 Hozzászólás

  Noresz

  Köszi mindenkinek!

  A felszerelésünk rendben van és tudunk biztonságosan mozogni a hegyen. Természetesen nem kívánunk egyirányú útban sem ellentétesen mozogni. A Tátra-i korlátozásokat is ismerem, be is tartottam eddig. Ez rendben is lenne, csak hát ezekkel a fránya igazolványokkal vagyunk gondban. Az eddigi mászásokhoz nem igazán kellett… :-)

  A vége lehet, hogy az lesz tényleg másik csúcsot tûzünk ki. Most néztem a vezetett túrákat a Gerlachra 4 fõ esetén 4200SKK a vezetõ díjja. Ez 27.000Ft! :-o

  Üdv Julesblaidd!

  Csontosn@freemail.hu a cím amire küldheted a saját kallert! :-) Köszi.

  Szia Preki!

  Valahogy nem tudtam elérni a képeidet, pedig szívesen megnéztem volna õket….

  #419254 Hozzászólás

  Ben

  Batizfalvi

  Én többször voltam a Batizfalvi úton (a csúcson 1szer),
  többször találkoztam vezetõkkel,tanaposokkal,de látták,hogy rendben vannak a cuccaink,”normális” technikával megyünk,így minden rendben volt.Egyszer akart visszaküldeni egy tanapos,mondtam hogy van igazolványom,aztán sok szerencsét kivánt,és mutatta az utat!Én ezt az utat javaslom,szép,viszonylag rövid,egyértelmû út,és nem nehéz.Ha nem akartok emberekkel találkozni,akkor térjetek ki a Batizfalvi útból (a hólejtõnél kb) balra (?) (felfelé menetbõl),szép sziklás út visz fel a csúcsig kb II-III-.Mi véletlen mentünk erre,lefelé találtuk meg a jó utat,de szép volt!Üdv,B

  #419253 Hozzászólás

  tilosban de ésszel

  A Tanapõrök valóban keménykedhetnek, joguk van igazoltatni, büntetni, feljelenteni. A Gerlach, és a Lomnici-csúcs pedig elég frekventált ilyen szempontból. Elvileg nemzetközileg elfogadott hegymászó igazolvány, és/vagy Tanapos vezetõ nélkül le sem térhetsz a jelzésrõl. Hallottam már útlevélbevonásról is. Ez ugyebár elég nevetséges, de ez van. A Rabló-háznál láttam, hogy kiült a padra, és távcsõvell vadászta, nem jár-e valaki a környezõ csúcsokon. Talán, ha eldugottabb csúcsokat keresnél, Jégvölgyi, Tátra, vagy a Zöld-tó felett van elég.
  Üdv, Vargabetû, aki egykor a tilosban járt.

  #419252 Hozzászólás

  julesblaidd

  Tátrai szabályok

  Itt megtalálod a Tátrában érvényben levõ mászást és síalpinizmust korlátozó szabályzatot:
  http://www.fsz.bme.hu/mtsz/mhk/hirek/tatraved.htm

  Tanuló hegymászóigazolvánnyal lehet menni mászni, ha a társaságban mindenkinek (!) van. Hogy az ÖEAV-t elfogadják-e, nem tudom… Nekem gyanús, mert a saját országod valamelyik UIAA tagszervezetének tagjának kell, hogy legyél. Az ÖEAV pedig ugyi osztrák… Másrészt viszont azt nem tudom, hogy a Tanap-osnak van-e joga igazoltatni és ezáltal hivatalosan is kideríteni, milyen nemzetiségû vagy.

  Persze eddig elfajulni egy ellenõrzés során már nem lenne jó…

  A saját véleményem az, hogy ha a társaság javarészének van hegymászóigazolványa, akkor azt ki lehet magyarázni, ha valakinek nincs (természetesen otthon felejtette :-)))
  Másrészt fontos, hogy mindenkinek megfelelõ felszerelése legyen, mert a Tanap-os ezt ellenõrizheti és ha úgy ítéli meg, hogy elégtelen cuccal akar nekivágni a bagázs, akkor joga van leterelni a hegyrõl. Erre állítólag volt már precedens…

  A lefelé vezetõ utakat pedig felfelé használni… Ez szintén egy Tanap által nem támogatott dolog.

  Miért nem próbálkoztok más csúccsal a Tátrában ? Rengeteg gyönyörû út van… Ha küldesz egy e-mail címet, tudok küldeni egy frankó, részletes kallert… (természetesen nem illegálisan beszkennelt, hanem én rajzoltam és kiváló szlovák tudásommal autentikussá tettem… khm… :-)))))

  #419251 Hozzászólás

  Preki

  Csúcsra fel…

  A vezetõk díja nem olcsó a tatraguide.com-on megtalálod az egész díjszabást. A Gerlachra egy vezetõ díja egy kuncsafttal 3000,-sk kettõvel 3400,- ….. öttel 4.500,-. Ha papír nélkül mentek igyekezzetek, mert hat körül már indulnak a vezetett túrák és nem veszik jó néven a privát mászókat. Ha nem vagytok túl jó erõben és nem ismeritek a járást érdemesebb Batizfalvi tó felöl menni, mert onnan egyértelmûbb és rögtön tör fel a csúcsra,és nincs szint vesztés, de úgy tudom ezt az oldalt csak lefelé lehet használni.Ezen találsz egy pár képet kep.tar.hu/tar/galeriaim/50118210#2 Jó utat jó idõt üdv Preki

  #419250 Hozzászólás

  Noresz

  Oerdi a párom..

  .. -gondolom- úgy értette, hogy a Tátránban kezdõ mászók vagyunk. :-)

  Túrák már voltak itt, csak eddig valahogy a tátrai mászások kimaradtak. Most egy könyebb II-III-as utat néztünk ki Gerlachra magunknak…

  Ha jól tudom a Gerlach ráadásul csak vezetõvel járható. Ez aranyszabály vagy van lehetõség (érdemes-e) vezetõ nélkül mászni? Ja és nem feltétlen a normál úton.

  A másik kérdésem az lenne, hogy a már említett ÖEAV-t mennyire fogadják el, mint alternatív “hegymászóigazolványt”?

  Mindenkinek kell, hogy legyen vagy elég ha a négyes csoportban van egy-két darab?

  Feltételezve, hogy vakmerõ módon vezetõ nélkül vágunk neki a csúcsnak, és lelepleznek a fináncok a partizán mászás közben, mire számíthatunk az egy-két hiányzõ “igazolvány” miatt?

  Gerlachot feketén mászók írjatok…! :-)

  (Egyébként mennyi korona egy vezetõ felkérése?)

  #419249 Hozzászólás

  Ld

  Igazolvány

  Tudom, hogy a Tátrában csak hegymászó igazolvánnyal lehet a jelzett útról letérni. Min. 1 fõnek kell ‘vizsgázott hegymászó’ bejegyzéssel rendelkeznie, a többieknek csak elég a ‘tanuló’ bejegyzés. Én így tudom.
  Kérdésem: Ha nekem csak tanuló bejegyzésem van (még hiányzik a nyári alpesi), akkor a sokak által jól ismert ÖeAV igazolvánnyal mehetek-e nem jelzett úton (természetesen úgy, hogy a csapatban nincsen vizsgázott hegymászó)??

  #419248 Hozzászólás

  julesblaidd

  Hát…

  Szerintem ha nincs túl sok tapasztalatotok, akkor ne a Gerlach-on akarjátok megszerezni. Egyébiránt kell hegymászó igazolvány és a TANAP-os hivatásos vezetõk nem is nagyon szeretik a még igazolványos embereket sem a normálútban, ahol amúgy baromi könnyû eltévedni.

  Amúgy ilyenkor õsszel már viszonylag sok hely szokott lenni a fenti menedékházakban és 320-350SKK körül van a szállás reggelivel együtt per fõ, per éj.

  #419247 Hozzászólás

  Getzy

  Re: Oerdi (Erzed a torodest? BWAHHHAHAHAHAH!!! :)

  Egy a NAGY MASZO IDEZETEK kozul:

  > i’m going on holiday to france has anyone ever done
  > any rock climbing there and can they suggest good climbs

  “could you give us more information like where in france you’re going and when and what kind of climbing you’re looking for and and at what level whether you have done any research yourself or are just bugging us and anyway why should we take the time to help you when you can’t be bothered to even use any punctuation or provide basic information much less actually do any leg work yourself so I am going to guess that you belong in a gym try murmur in paris but just boulder because i have friends there and i would rather you not belay them.” — Frederick ‘Fritz’ Weihe.

  #419246 Hozzászólás

  Oerdi

  Kérdések

  Sziasztok. Mostanában tervezünk felmenni a Gerlachra. Azonban nem vagyunk túl jártasak.
  Meddig érdemes menni (idõjárás miatt)?
  Kell-e hegymászó -vagy más igazolvány?
  A menedékházakban mennyi esélyünk van szabad helyre, illetve mennyi egy éjszaka (kb)?

  Köszi

  #419245 Hozzászólás

  julesblaidd

  A Sziléziai háztól

  A Felkai-völgyben gondoltam a felmenetelt (aztán Katlan-rés, Dromedár-csorba…). A leírások viszont azt mondják, hogy eléggé nehezen lehet tájékozódni. Ez mennyire igaz ?
  Járt már ezen az úton közületek valaki ?
  Meséljetek róla !

  #419244 Hozzászólás

  Kovács

  Honnan mentek

  A Batizfalvi-völgybõl vagy a Felkaiból

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 21
Hozzászólás: Tátra – Gerlach
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.