Tatra- Sas-út

 • Indította
  Témakör
 • #43254 Hozzászólás

  Hopa

  Sziasztok!
  Közületek volt már valamelyikõtök az ú.n. Sas-úton (Murowaniec-turistaház- Kasprowy- Swinica hágó- S. csúcs- Granat- Zerge hegy- Nagy buczynova)? Mennyire ajánljátok mászásban nem gyakorlott túrázóknak? Kell-e hozzá felszerelés? Tudtok olcsó szállást Kuznicében, vagy a közelben? Egyéb tanácsok, látnivalók? Elõre is köszi!

16 hozzászólás megtekintése - 1-16 / 16
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #414590 Hozzászólás

  berger7722

  információk

  Sziasztok!

  A Sasok útjára készülünk a hétvégén és próbáljuk megtervezni, hol lehet a legjobb helyen otthagyni a kocsit. Lentebb említitek Kuznice települést, innen kb mennyi idõ elérni a Murowaniecz házat? Este 8 körül érkezünk majd kb Zakopaneba ezért érdekel ennyire a táv. A tátra térkép meg pont ott végzõdik ahol ez a terület van így nincs róla info.

  Másik kérdés: A Sucha Hora-nal lévõ határátkelõre azt írja a térkép, hogy korlátozott átkeklési lehetõség ez mit jelent? idõbeni korlátot, vagy csak a szomszádos ország lakói használhatják?

  harmadik kérdés (mert ennyi a magyar igazság :-) ) : Látok egy utat jelölve majdnem egészen a Murowaniecz házig. Lehet ezen közlekedni, van valami parkoló a végén, vagy lezárt útvonal?

  Kösz elõre is ha tud valaki valami hasznosat a fentiekrõl.

  berger

  #414589 Hozzászólás

  drumlin

  felvonó

  nem tudjátok, hogy hogyan jár a kasprowi felvonó? mikor megy az utolsó? a neten nincs errõl valami?

  #414588 Hozzászólás

  Diamir

  Tömeg…

  A Laliowe hágó és a Swinica között a legnagyobb a népsûrûség, mi júliusban voltunk ott hétköznap is elõfordult, hogy kerülgetni meg várni kellett. Ezért is jó hajnalban indulni. A Swinicára (asszem ezt mondják a legmagasabb lengyel csúcsnak (és a Rysy? Hm.)) nehéz felférni, mert mindenki ott akar eszegetni. A Swinicától a Zawrat hágóig ritkul a nép, ott a kul-túristák levonulnak a Murovanieczhez, vagy az Elülsõ tóhoz. A Kozi Wierz, Zerge csúcs felé kezd nehezedni a terep (itt ott I, I+, bocs mászók) és már nem jellemzõ, hogy tumultus lenne. Persze, he szembe találkozol egy cserkészzászlóval, akkor nyugodtan ülj le falatozni, jönni fog a csapat is, ez lehet egy negyed óra. A Zerge csúcs után alig járnak, 8-10 parti egész nap, ez már hosszú, és sportértékû túra. Aki kevesebbet vállal, az nem ide jön, hanem a Swinica, vagy a Zerge környékére. Nehezebb is mint az elõzõszakaszok. Vannak részek, amelyek vas nélkül II esetleg III lenne, Lánccal-létrával persze jól járható, csak észen lenni.
  Én kétirányúra emlékszem, bár csak egyik irányban mentem rajta.
  Menjetek!

  #414587 Hozzászólás

  szalac

  nyüzsgés?

  mekkora az úton a tömeg? 2 írányba járják-e? ezek asszem még nem merültek fel mint kérdések. köszi a választ! Laci

  #414586 Hozzászólás

  diamir

  Lajosnak

  Hello Lajos!
  Ha jártál a Tátrában a “nehezebb” hágóutakon, akkor tudsz viszonyítani. Mondjuk a Vöröstorony-hágó Téry felõli oldala, vagy a Prielom (Rovátka) északi oldalán az a 40 méteres szakasz kb. olyan mint a Sas-út mászósabb részei. A Sas-úton kb. 15-20 ilyen szakasz van. Az idõ valóban 12-14 óra, rövidebben csak egy rohanás és akkor hol az élmény. A Krivánt nem ismerem, a Nagyszalókinál a Sas-út jóval nehezebb. Ebben a topicban már írtam róla egy ajánlót. Részletekért: diamir@freemail.hu

  #414585 Hozzászólás

  Hopa

  Mi valamikor

  nyáron mennénk (július-augusztus), de nem valószínû, hogy összejön. Kmben nem tudom mennyi, de kb 12-14 óra.

  #414584 Hozzászólás

  Lajos

  pontosítás

  Bocsánat, a “kletter” helyett kletter steig értendõ. Nem ugyanaz.:)

  #414583 Hozzászólás

  Lajos

  Pünkösdkor?

  Pünkösdre gyerekekkel közös utat tervezett a társaságunk a Raxba, de úgy tûnik, mindenki lemondja. Ha végképp nem jönne össze semmi, örömmel csatlakoznék egy társasághoz. Jó 30-as korosztály vagyok. Tátra térképem, kletter tapasztalatom, kocsim van, és a szlovák oldalon van némi helyismeretem. A Tátrában eddig a Krivánon, a Nagyszalóki csúcson jártam, meg egy-két völgyben, hágón, de fogalmam sincs, mi az a Sas-út. Azért a leírások alapján érdekesnek tûnik. Hány km.?

  #414582 Hozzászólás

  Hopa

  Köszi

  a válaszokat! Ha sikerül kijutnom majd megírom a tapasztalatokat- mindenesetre térképem már van hozzá kezdeti lépésként. Remélem több is lesz a tervbõl!

  #414581 Hozzászólás

  Diamir

  Ha megtudsz

  …valamit a Kasprow házról, akkor írd meg ide is.

  Bivak kint biztosan nem legális. Az meggondolható, hogy Kuznecból az elsõ felvonóval felmenni a Kasprowra, de szerintem így már késõn van az egész útra elindulni, vagy egy élményfosztó rohanás lesz az egész. A felvnó szerintem 7 elõtt nem indul, a Murowaniecztõl viszont nincs egy óra a Laliowe hágó, így a leggazdaságosabb az alvás-kelés. Az elsõ szakasz sétaút, csillagfény is elég hozzá, lámpa sem kell és júniusban 4-kor már világos van. Persze más, ha öreguras családi túrára veszitek.

  #414580 Hozzászólás

  Gábor1

  alvás

  A Kasprow házban nem lehet éjszakázni, vagy a felvonóállomás valamely részén?Esetleg bivakhely található valahol?

  #414579 Hozzászólás

  Koros

  Sas

  Igaz, én a 80-as évek közepén jártam végig a Sas utat, de akkor elég tré állapotban voltak a láncok. Tartós rossz idõ után voltunk, sok helyen a hó alól kellett kirugdosni a vasat és a létra is négy pontból csak egy helyen volt fix. Azóta persze biztos felújították, de az idõjárásra érdemes figyelni. Amúgy az egyik legszebb “turista” út, amin jártam.

  #414578 Hozzászólás

  Diamir

  Még annyit…

  mihamarabb szerezz egy térképet (a szlovák utazási irodában szokott lenni, Pesten a Dohány utcában van a Tengerszem bolttól befelé menet a következõ sarkon) A valóság pontosan az, ami a térképrõl leolvasható. Ahol rövid szakasz va hosszú idõvel, ott mászni kell a sziklán fel, le, de van lánc. Egyébként a lánc használata nélkül is könnyen mászhatók a nehezebb részek is, kb. UIAA II lenne, (a Komarniczky szerint is). Egy hosszabb létra van ami II-nél nehezebb lenne a falon mászva.

  #414577 Hozzászólás

  Diamir

  Szép…

  Szép út, nem gyakorlott, de elszánt turisták számára tökéletes beavató út. Én imádom.
  Több helyen van lánc, itt-ott létra, egy kesztyû jól jöhet. Ha senki sem félõs és szédülõs, akkor veszélyes rész nem nagyon van, de észen kell lenni, hülyélkedni és bravúroskodni nem szabad. (ha van félõs tag a partiban és van klettercucc is, el lehet vinni, de sokan fognak mosolyogni rajta)
  Térkép legyen, a 25 ezres szlovák kiadású Tátra-térkép nagyon jó. Ha bizonytalanok vagytok a teljesítõképességben, akkor a Liliowe-hágó felõl induljatok, (a Kasprow nem is Tátra az ut pedig ugyanaz, csak húsz perccel hosszabb) onnantól fokozatosan nehezedik az út és kb. óránként van lemeneti vagy a Murowaniecz, vagy a elülsõ tó felé. Az utolsó szakasz hosszú és elég messze megy a házaktól, és nem izgalmasabb mint a középsõ szakasz, tehát ha elfáradtatok, akkor le kell jönnni elõbb. Egyébként hajnali indulással és jó kondi mellett belefér egy napba is.
  Ne vacakoljatok kuznyeci szállással, menjetek fel elõzõ este a Murowanieczbe (foglalni is lehet, elég civilizáltak)
  és hajnalban hajrá.
  A két Ház közül (Murowaniecz és az Elülsõ tó kb. Pzrsdne Staw a neve lengyelül) a Mur. komfortosabb, de a másik is melegkonyhás, belsõ WC, zuhanyozó, a meleg vizet nem tudom. Polifoam és hzsák legyen, mert ha tele vannak, akkor csak a padlón lehet aludni. Utótúrára (hazautazás elõtti napra szép út Hruby, át lehet menni utány a Morski Okohoz.
  Menjetek!

  #414576 Hozzászólás

  Lud

  Orla Perc

  Egy csomo lengyel oldalt kidob erre a gugl, meg van leiras rola a Kirandulas 6 orszag hegysegeiben c. komcsi idokben irodott turakallerben.

  #414575 Hozzászólás

  berger7722

  én is…

  érdeklõdéssel várok errõl információkat, mert készülünk a nyár elején erre a területre. A szlovák oldalról rendehet információt találni a neten de a lengyelrõl eddig nem sokat sikerült elõásni.

16 hozzászólás megtekintése - 1-16 / 16
Hozzászólás: Tatra- Sas-út
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.