Temetkezési szokások

Kezdőlap utazas.com Fórum Váróterem Temetkezési szokások

 • Indította
  Témakör
 • #22868 Hozzászólás

  krta
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Egy csóró barátom nagymamája meghalt. Élete utolsó éveiben a temetésére spórolt. Végül kiderült, amit összegyûjtött a nyugdíjából, egy közepes temetés felére is alig volt elég.

  Mi a véleményetek egy alternatív, környezetbarát temetkezési módról?
  Pl, papírdoboz, vagy zsákvászon, és bazi nagy kövek, mûvirágok, vaskerítések, kripták helyett egy fa, vagy egy bokor beültetve.
  Végül akár egy egész erdõ is lehetne belõle és nem kerülne csak tizedébe a mostani ceremóniáknak.
  Nem beszélve arról, hogy mennyi szemetet eltemetnek a koporsókba szemfedél, rögfogó, párna, paplan és ez mind mûanyagból. brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

16 hozzászólás megtekintése - 1-16 / 16
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #262626 Hozzászólás

  bartib
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  repülõgéppel a legolcsóbb

  Egyszer megszületett az igény erre a temetkezési formára is és egy élelmes vállalkozó (L. atya)meg is valósította a repülõgépes hamuszórást. Sajnos túl drágára kalkulálta az árait, ezért tömegesen nem vették igénybe még azok sem , akiknek ez tetszett,vagy ideális lett volna. /Akik nem óhajtanak sírok gondozásával bíbelõdni évtizedeken keresztül, akik külföldön élnek és a temetõlátogatás nem éppen egyszerû , akik a természettel való újra egyesülést a legtermészetesebb temetkezésnek gondolják, akik nem az otthoni vitrinben õrzést tartják a kegyelet elfogadható módjának, vagy éppen a zsúfolt temetõk méregdrága urnatemetõiben… stb./
  Repülõs kollegáim megkísérelték ezt a szolgáltatást elvégezni, de tapasztalatok és átgondoltság híján nem sok sikerrel. Én pedig a kudarcaikon okulva több havi kisérletezéssel és bizony jelentõs pénzbefektetéssel megkonstruáltam egy ehhez használható készüléket, amit azóta is sikeresen használok a hamvak kegyeletes Dunába /Tiszába/szórásához. Szárított virágszirmokkal feltöltött, repülõgépre szerelt készülékemmel már az elmúlt években sokszor indítottam utolsó útjukra embertársaimat. A rokonok pedig vagy a partról nézhették, vagy repülõrõl /vagy vegyesen/ a végsõ búcsut. Mivel a hamvasztáson kívül csak a szórás jelent költséget , így ez a legolcsóbb temetkezési forma. Tömeges elterjedését talán csak az gátolja, hogy a temetkezési vállalkozóknak nincs profitja rajta, csak a hamvasztáson.Így akik tudnak róla , azok sem nagyon ajánlgatják… Abszolút környezetbarát, steril és kegyeletes megoldás szerintem. A kísérõ személyek számától függõen a hamvasztáson kívül legfeljebb kb 30-60ezer Ft a költsége. Mit szóltok hozzá? Kérném a véleményeteket! Tibor

  #262625 Hozzászólás

  krta
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Megnéztem

  Megnéztem az oldalt, nagyon szép.
  De nem találom a kérdéseimre a válszt ott sem!
  Miért nem rendszerezed a temetési típusokat? Tényleg érdekelne, hogy Mo-n milyenek vannak, és mennyiért?
  Jó tudom attól függ, kérek-e márvány koporsót, de általában, mennyi?
  Lehet-e csak úgy egy fa alá, névtelenül, koporsó, és hamvasztás nélkül, nagyon, nagyon, nagyon natúr?
  lehet?
  Hol, kinél, mennyiért?
  Te nyílván ismered a törvényeket, lehet ezügyben, ezirányban újjat kitalálni?
  Azóta mégegy temetésen voltam, esküszöm siralmas, nem csak a gyász miatt, de képzeljétek itt már egy szõnyeget is raktak a koporsó alá. “Egyszerû”, polgári temetés, 260 000 Ft. Áfa nélkül.

  #262624 Hozzászólás

  Arold Péter
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Egy kis segítség

  Magyarországon a temetkezés és a szokás két külön dolog. A temetkezési vállalkozók helyes kiválasztása mindig nehéz ügy volt a hozzátartozó részére, tudva, hogy nem volt olyan információs csatorna, mely hathatós segítséget nyújtana a segítségre szoruló ügyfeleknek. Tavaly augusztus óta a helyzet némiképpen változott, ugyanis megjelent egy un. temetkezési portál, ahol a segítség elérhetõ. A neve http://www.kegyelettel.hu Itt gyakorlatilag megkapható neten, de telefonon keresztül is az a szükséges információ ami az adott helyzetben szükséges.

  #262623 Hozzászólás

  Bram
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  kihalnak a dogkesekyuk

  Nem kemenyszeru valami, hanem 70 acre kert. For the Parsis, India’s minority population of Zoroastrians, the ancient funeral rite of laying out the dead has been maintained for centuries. Now, unfortunately, this practice may have to end. With a rapid decline in the population of vultures and the changing times of India, modern Zoroastrians are having to rethink how they are to keep this ancient tradition alive.
  Ami meg kimaradt: a szent tehen hatsofelebol szarmazo anyagokkal tisztitjak a halottakat. Vasishtha said: By bathing in water mixed with cow-dung, people shall become sanctified. The deities and men, shall use cow-dung for the purpose of purifying all creatures mobile and immobile. One can sit on dried cow dung. One should never eat the flesh of cows.
  Valahogy inkabb a csirkepöri, nokival és ubisalát valasztanam hogy Tucsok szavaival eljek. Temeteshez pedig inkabb asok egy godrot.

  #262622 Hozzászólás

  hát gyerekek

  végigolvastam ezt a topikot és halálra röhögtem magam rajta. nem gyenge, annyi szent. pl. a dübörgésgátlót vagy a környezetbrát megoldási javaslatokat olvasva néha majdnem dobtam egy hátast, szóval nagyon zsír a topik, na:-))))

  #262621 Hozzászólás

  Kik hogy temetkeznek, illetve te hová szeretnél kerülni

  A témához szorosan nem kapcsolódó irányba kanyarítanám a topic-ot.

  Hogy itthon és Európában hogyan temetkezünk, mik a szokásaink…. Hm, ez ugyanúgy kultúránk része, mint a fütyülõs barackpálesz meg a csirkepöri, nokival és ubisalátával. Lehet vitatni, kritizálni, és akár meg is változtatni.
  De hogy is temetkeznek máshol???:
  Indiában tisztelik annyira a földet, a levegõt és a vizet, hogy halottat nem tesznek bele. A hinduk szent zarándokvárosába, Varanasiba (más néven Benares) sokan már csak utolsó útjukat tervezik, és meghalni mennek oda. A Gangesz szent, jobb partján végig ghat-ak, azaz lépcsõk képezik a folyó partját. Minden egyes ghat-han van neve, és funkciója. Sokan a napi rituális tisztálkodásukat végzik ott, vagy a heti nagymosást, míg pár méterrel odébb, egy olyan ghat található, ahonnét éjjel nappal, január 1-tõl december 31-ig vékony kék füst száll az ég felé. A hindukat hitük szerint, haláluk után, fehér lepedõbe csavarva elviszik oda, és a legalsó kaszt tagjai az örökké füstölõ máglyán elégetik, míg szinte semmivé porladnak.
  Egy másik jelentõs és meghatározó vallási csoport a szik. Mumabi (ismertebb nevén Bombay) egyik legszebb dombján, a Malabar Hill-en található a Hallgatások tornyai, mely egy – csúnya szóval – halottmegsemmisítõ. A tornyok közelébe senki nem mehet, csak a legalsó kaszt tagjai. A halottakat elviszik a temetõ kapuig. Ott beadják. A további ügymenetrõl csak utikönyvek számolnak be, még hozzátartozók sem léphetnek be. A halottakat egy hatalmas nagy kéményszerûségbe fektetik, középre a gyerekeke, kintebb a nõket, legkívülre pedig a férfiakat és az öregeket. Majd magukra hagyják õket. A magasban körözõ dögkeselyûk alig várják, hogy csontig lerágják a testeket. A csontok a bombai-i hõségben rövid idõn belül elporlad.

  Ez a két temetkezési szokás sokkal környezetkímélõbb, de humánusság és halottkegyeleti szempontból hagy némi kívánni valót maga után.

  Más: Egyik amerikai barátom mesélte, hogy a minap látott egy filmet, aminek a címe THE FONTAIN. Három idõsíkon játszódik a történet, és az élet, halál utáni élet kérdését boncolgatja. Megkérdezte tõlem, hogy én hiszek-e a halál utáni életben, mennyben, pokolban, és hová szeretnék kerülni ha eljõ az idõ.

  Visszaírtam neki, hogy mivel nagyon fázós vagyok, én biz a pokolra szeretnék jutni, cserébe megígérem, hogy jó leszek. Tehát érdemem szerint a mennybe kellene mennem, de én a pokol melegét szeretném. Ki látott még ekkora anomáliát:)?

  #262620 Hozzászólás

  Végállomás

  Valóban, nagy probléma mikor az ember elérkezik a végállomáshoz. A legnagyobb probléma persze a hozzátartozóké.
  De kié a felelöség? Miért van az hogy odáig jutottunk hogy mindenki a markát tartja? Nem azért van mert mi akartuk igy?
  Magyar mentalitás, majd én megmutatom.
  Én nagyobb, diszesebb temetést csinálok.
  Kerül amibe kerül!
  Nem folytatom, gondolom ismerös a probléma.
  Inkább megpróbálom leirni hogy nem mindenhol igy vagy.
  Az országot szándékosan nem irom le.
  Itt az adóba eleve be van épitve egy temetkezési dij.
  Egyáltalán nem vészes. csupán pár ezrelék.
  Ennek fejében szabad használnod a ravatolozó helyiséget, ingyenes egyházi szertartás, vagy ha ugy akarod akkor civil temetés.
  Ingyenes sirhely amit saját magad választhatsz ki, az egyetlen megkötés hogy a parcellában csak egyforma sirok lehetnek. Tehát nincs az hogy egy egyszerü sir mellé egy kisebb palota kerül. Persze van aki azt mondja hogy unalmas, olyan mint a haditemetö.
  Lehet koporsós temetés, de a többség hamvasztás.
  Fél négyzetméteres területen 8 hely van.
  Sok mindent lehetne még irni, most csak egy, amit gondolom mindenkit érdekel, az ár.
  Persze rongyrázást ittis lehet csinálni, de egy ilyen temetés márványsikövel nem kerül többe mint egy egyszerü munkás 2-3 heti netto fizetésébe.
  De…….ha az illetö még nem volt nyugdijas akkor a munkaadónak nan egy biztositása ami fedezi a költségeket, ha pedig nyugdijas, akkor majdnem mindenki fizet egy életbiztositást, és az böven fedezi a temetési költségeket.
  Lehetséges hogy kissé zavaros amit irtam ha van valakinek kérdése, nyugodtan tegye meg.

  #262619 Hozzászólás

  krta
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Majdnem mindenben egyetértek Veled Zsolti

  Tényleg, ha minden elhunytnak csak 2m² területet számítunk, elõbb, utóbb kevés lesz a Föld, hszen jóval több a halott, mint az élõ ember. És még az a szerencsénk, hogy régen nem ismerték azokat az anyagokat, amikkel most az öröklétet igyekszenek biztosítani. Hallottam, hogy az indiánok egyszerûen meztelenül elásták a halottat. de Indiában pedig mágját raknak alá és elindítják a folyón, vagy a tengeren.
  Én híve vagyok a humusszá válásnak, szerintem ez végtelenül egyszerû, doboz nélkül a föld alá, és jöjjön, hogy “porból lettél, porrá leszel”, azután bele a nagy táplálék láncba, ebbe még az is bele fér, hogy kukac, madár, oroszlán. Garantált feltámadás.

  #262618 Hozzászólás

  Zs2

  Be kellene tiltana a temetes barmilyen formajat!!!

  Szerintem ez csak a foldteruletek elpocsekolasa,es aki meghalt mar nem olyan fontos mint aki most el ,vagy csak hamarosan jon a vilagra.Nem ertem miert kell az elhunytakat elrohasztani a foldben egy dobozban.Ez egyenesen veszelyes szokas. ,Nem jobb a szeretett akarkire ugy emlekezni ahogy volt, es nem pedig ugy :”hu vajon most hogy nezhet ki a fold alatt?”Hamvasztas az egyetlen megoldas a 21-ik szazadban.Biztosan nagy uzlet a temetes manapsag,de kimondta ,hogy a hamvasztason nem lehet nyereszkedni???

  #262617 Hozzászólás

  krta
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Ennek szívbõl

  tudnék örülni, amit Vezetõ Szervezõ írtál.
  Lehet, hogy Te ennek megfelelõen temetsz embereket, de mint azt az indítómban írtam, én nem így láttam. Ezen én egyáltalán nem vitatkozni akarok, fõleg nem Veled. De én nem tartom környezetbarátnak azokat, amiket felsoroltam: a fa koporsó, ha bármilyen vegyszerrel kezelve van, a mûszálas textíliák (márpedig nem pamut, vagy gyapjú a szemfedél, a koporsón a felírat és a díszítés (szerintem bronz, vagy bronzra festett), a halott ruházata. Senki nem írja elõ a hozzátartozónak mit vihet, és mit nem az öltöztetéshez.
  De ha lenne is ilyen gondolom egy kis plussz pénzért meg lehet oldani. A párna, és a koporsó takaró mûanyaggal van tömve. És utána a sok mûvirág és selyem virág, és drótozott virág. A gránit, márvány síremlékek.
  Nem értek hozzá, csak a gondolataimat, és a személyes tapasztalatomat írom. Takarításkor a szemeteket sokszor meggyújtják. gondolom elõírás, hogy nem lehet, de ki a fene ellenõrzi. Elégetnek egy csomó mûanyagot.
  Arra viszont komolyan kíváncsi vagyok, hogy ha úgy van ahogy mondod, akkor mi kerül olyan eszméletlen sok pénzbe egy közepes temetésen? Netán drágák a “környezetbarát” anyagok?
  Miért van, hogy már lassan alapszolgáltatás – a honlapokon láttam – az elõtakarékosság?
  MIÉRT NEM HÍRDETITEK, HOGY TELJESEN KÖRNYEZETBARÁT ÉS OLCSÓ A TEMETKEZÉSI szolgáltatásotok? Írd meg a honlapotok nevét, hogy meg tudjam nézni

  #262616 Hozzászólás

  Környezetvédelem a temetkezésnél!

  A téma látom sokakat érdekel, a hozzászólásom mint szakértõ és a szakmában 15 éve szolgáltató annyi, az új temetkezési törvény elõírja a környezetbarát anyagok használatát, ami azt jelenti hogy csak természetes anyagokat és lebomló anyagot szabad használni, sõt gyártani és forgalmazni is. Az a bizonyos mûanyagzsák is lebomló müanyag akár milyen hihetetlennek tûnik is. Meg van tiltva az un. érc(fém) koporsók földbe temetése. és dupla koporsóban szabad csak temetni kriptába. Szóval az uniós környezetvédelmi szabályokat elõírásokat szígorúan veszik ebben a szolgáltatásban sõt talán ebben a legkomolyabban.

  #262615 Hozzászólás

  krta
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Tényleg nagyon szennyeznek

  a temetkezések nálunk.
  Igaza van Zsoltnak, hogy mi mindent belepakolnak a sírgödrökbe:
  Hogy a halott kényelmesen érezze magát, tesznek bele derékaljat, párnát, takarót. Felöltöztetik mûanyag göncökbe.
  letakarják mûanyag, soha el nem porladó szemfedéllel. A koporsó ( az elitebbek) ki van bélelve selyemmel, puha mûanyag töltelékkel.
  A koporsó egy külön vicc.
  minnél drágább, annál környezet szennyezõbb.
  Mikor szerencsétlen elhunytat a gödörbe rakják, újabban betakarják egy “dübörgés gátlóval”.
  No ezt nem azért, hogy a halott csendben pihenjen, és ha netán tetszhalott, felébredjen, hanem azért, hogy a gyászolók fájdalmát ne erõsítse az az elviselhetetlen hang, amit a koporsóra dobott rögök adnak.
  És még csak ezután jönnek a kövek, kripták, vasak, emlékmûvek stb.
  Na ezek azok, amiktõl feláll a szõr a hátamon.

  #262614 Hozzászólás

  Bálint2
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  hmm..

  “A menybemenetelben egyébként sem hiszek.”

  Igen, akik azt hiszik azok tévednek, mert itt van a földön a menyország akinek sikerül. Innen csak dolgozni mész, de még nemtudod hogy mit.

  #262613 Hozzászólás

  Zs2

  erdekes tema

  Engem nagyon zavar pl,hogy a felvilag bevan szennyezve temetokkel.Egy cikkben olvastam”Elodeink megmergeznek”a talajvizet a rothado testek es a koporsoban levo anyagok,rez,plasztik.Es ez kesobb az ivovizbe is eljut. Mas reszrol gusztustalanok a temetok.Mas modon is meglehet emlekezni. Debrecenben is mar “megeszi a fel Nagyerdot.Miskolcon kozvetlenul a tiz emeletes hazak neznek ra,,,milyen jol indulhat a napja ott az embereknek mikor kineznek az ablakon(a veg a kezdet).
  A hamvasztas,ledaralas,tengerbe szoras,vadalatokkal valo megetetes,eromuvekben elegetes sokkal termeszetesebb es kornyezet kimelobb megoldas lenne!

  #262612 Hozzászólás

  krta
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Igen a legtöbben,

  akik nem koporsóba zárva, kövek, vasak, falak alá rakva képzelik a saját jobblétüket, hamvasztás, szórás.
  Ki ide, ki oda szóratná a hamvait.
  Szerintem kevesebb ceremóniával, kevesebb energiával, és macerával lehetne a garantált reinkarnációt megcélozni, ha mindjárt egy fenyõfa, vagy egy ciprus szeretnék lenni nem?

  A menybemenetelben egyébként sem hiszek.

  #262611 Hozzászólás

  Bálint2
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  hmm..;))

  Én elképzelésem a krematoria és a tengerben szorják a hamuimat.

16 hozzászólás megtekintése - 1-16 / 16
Hozzászólás: Temetkezési szokások
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.