Times: Orbánnak van, Le Pennek nincs jövõje

Kezdőlap utazas.com Fórum Váróterem Times: Orbánnak van, Le Pennek nincs jövõje

 • Indította
  Témakör
 • #23678 Hozzászólás

  Maxos

  Times: Orbánnak van, Le Pennek nincs jövõje

  MTI
  2002. május 12., vasárnap 19:56

  “Magyarország furcsa afférja a jobboldallal” címmel jelent meg vasárnap írás a The New York Timesban, Celestine Bohlen tollából. A szerzõ párhuzamot vont a francia elnökválasztás és a magyarországi választások között, hangsúlyozva, akik a jobboldali nacionalizmus újraéledésének jeleit akarják megfigyelni talán nem annyira Franciországra, hanem inkább Magyarországra kell vetniük tekintetüket.

  “Miként a franciák, akik a múlt vasárnap visszautasították Jean-Marie Le Pent és az õ idegengyûlölõ Nemzeti Frontját, akként a múlt hónapban a magyarok elvetették rámenõs miniszterelnökük, Orbán Viktor dörzsölt nacionalista üzenetét. De ezzel a hasonlóság véget is ér” – írta Bohlen, utalva arra, hogy “nagy a különbség abban a verdiktben, amit a választók átadtak ennek a két felbátorodott jobboldalinak, akit fél Európa, valamint – a demokratikus hagyományok szempontjából – óriási szakadék választ el egymástól”.

  Orbánnak van, Le Pennek nincs politikai jövõje

  Le Pen támogatottsága soha nem kúszott 18 százalék fölé, míg Orbán jobbodali koalíciója 49 százalékot kapott, és 188 helyet szerzett a 386 fõs magyar parlamentben. Ráadásul Orbánnak a maga 38 évével továbbra is van politikai jövõje, miközben a 73 éves Le Pen alighanem utoljára vett részt az országos választásokon – jegyezte meg a The New York Times cikkírója. Ehhez hozzátette, hogy Orbán nacionalizmusa, olyan területet becserkészve, amelyet eddig a szélsõjobboldal nyíltan antiszemita pártja kizárólagosan a magáénak mondhatott, széles szavazói réteg számára bizonyult vonzónak.

  “Orbán egymaga uralja a jobboldalt”

  “Le Pennel ellentétben, akit hevesen ellenzett – és végül le is gyõzött – a francia jobbközép gaullista párt, Orbán most egymaga birtokolja a centrumtól jobbra található egész spektrumot. Ráadásul nem mutatja jelét, hogy mérsékelné azon ominózus kijelentéseit, miszerint õ Magyarország valódi hazafijainak a vezetõje” – olvasható a The New York Timesban. A szerzõ idézte a múlt héten a Dísz téren elhangzott beszédbõl azz a megfogalmazást, amely szerint hívei nincsenek ellenzékben, mert a haza nem lehet ellenzékben.

  A jobboldaliság a régi és az új fura kombinációja

  A The New York Times szerzõje megszólaltatta Haraszti Miklós volt SZDSZ-es képviselõt, a Közép-európai Egyetem professzorát, aki szerint Orbán nem fog változni, jobboldali marad, miután a nacionalista, idegengyûlölõ, valóban jobboldali szavazókat választotta magának. Magyarországon 2002-ben a jobboldaliság a régi és az új furcsa kombinációja – írta a The New York Times. Régi elemként említette az elsõ világháború végéhez visszanyúló etnikai versengést, új motívumként pedig azt az Európa-szerte tapasztalható félelmet, amit sokan úgy fogalmaznak meg, hogy a nemzeti identitást lassan feláldozzák az Európai Unió isteneinek oltárán, a globalizáció kiterjesztése révén.

  “Ez a kotyvalék, amit egy olyan, szomorú történelmû országban fõztek, ahol még mindig az újjáépítés fázisában vannak a demokratikus intézmények, illetve egy olyan régióban, amelynek az arcán etnikai háborúk sebhelye látható”, a The New York Times által szintén megszólaltatott Gyarmati István – a New York-i székhelyû Kelet-Nyugati Intézet alelnöke, volt honvédelmi minisztériumi vezetõ illetékes – szerint “nagyon veszélyes”.

  Gyarmati azt mondta a New York-i lapnak: “Létezik Európában az az általános tendencia, hogy újraéled a szélsõjobboldal, hogy különbözõ radikális elemek a rendszeren kívüli megoldásokat keresnek. De Közép-Európában ez veszélyesebb, mint Nyugat-Európában, mert Közép-Európában nem egészen annyira szilárd a demokratikus gondolkodás és a demokratikus közvélemény”.

  Félelemkeltési praktikák

  A The New York Times kitért arra, hogy Közép-Európában a jobboldali politikusok eszköztárában nem olyan nagy arányban szerepel a bevándorlóktól való félelem keltése és a bûnözésre való hivatkozás, mint Nyugat-Európában, de azokat a félelmi húrokat már pengetik, hogy a terjeszkedõ, arctalan, nemzetek feletti Európa “lenyeli” ezeket az országokat. Magyarországon ennek egyik megnyilvánulási formája az amiatti izgalom, hogy a gazdag nyugat-európaiak bezsebelhetik maguknak a termõföldeket – jegyezte meg a lap.

  A The New York Times szerint ugyanakkor az EU-ellenes érzelmeket kiegyenlíti a lengyelek, csehek, magyarok és mások azon mélységes vágya, hogy újra csatlakozzanak az európai családhoz. Ez gondot jelent a politikusoknak: “Miniszterelnökként Orbán keményen törekedett Magyarország uniós belépésére, de ugyanakkor a legutóbbi kampány során tõkét kovácsolt a földeladásokkal kapcsolatos félelembõl.”

  “Orbán ejtette a liberalizmust a konzervatív nacionalizmus kedvéért”

  A The New York Times cikke ezután kitért arra a jelenségre, hogy a volt kommunista országokban a választásokon eddig sorra leváltották a kormányokat, a szavazók jobbra, aztán balra, aztán megint vissza hajlottak. Orbán Viktor politikai alkatának múltbeli formálódásáról szólva, Celestine Bohlen “egy posztmodern hippi és egy posztkommunista yuppie keresztezõdésérõl” írt, hozzátéve: Orbán “hamarosan ejtette a liberalizmust a konzervatív nacionalizmus kedvéért”.

  Ennek nyomán tért rá a The New York Times cikkírója a “nemzet” fogalmának meghatározásával kapcsolatos sajátos magyar dilemmákra – arra, hogy az egyik definíció szerint a magyarországi lakosság 10 milliós, a másik szerint azonban a nemzet 15 milliós, mert magában foglalja az osztrák-magyar birodalom 1918-as feldarabolása nyomán a határon túlra kerülteket is.

  Bohlen olyképpen ismertette a kedvezménytörvény ügyét, hogy “Orbán felkarolta a Romániában, Szlovákiában és Szerbiában élõ magyar kisebbségek ügyét, és keresztülvitt (majd késõbb felvizezett) egy olyan törvényt, amely ugyanolyan jogokat adott (a határon túliaknak), mint a magyar állampolgároknak”.

  Orbán nem Milosevic

  “Egy olyan térségben, ahol túlságosan is ismerõs az etnikai rivalizálás veszélye, pusztán a kérdés felvetése is elég ahhoz, hogy Magyarország szomszédai idegesek legyenek” – állapította meg a The New York Times. A cikkíró Charles Gati, a Johns Hopkins egyetem professzorának, közép-európai szakértõjének azon megállapításával zárta írását, hogy “Orbán nem Milosevic, ami az erõ alkalmazását illeti. De a világnak abban a részében az ilyen beszédmódnak nem kell közvetlenül fenyegetõnek lennie ahhoz, hogy fenyegetõként fogják fel”.

13 hozzászólás megtekintése - 1-13 / 13
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #277855 Hozzászólás

  Garfield

  Meg valami

  Elfelejtettem mondani eppen azt, hogy miert vetettem fel abban a formaban a kerdest…(“Ti szerintetek ki a magyar?”). A helyzet az, hogy tenyleg egy nemzethez valo tartozni akaras eseteben “szemelyes dontesen alapulo fogalom”-rol beszelhetunk, de az identitastudatot az is meghatarozza, hogy a kornyezeted mit tart rolad. Pl. Ha a kornyezeted azt mondja cigany vagy es a ciganyok is azt mondjak kozuluk valo vagy akkor korulmenyektol fuggoen erosodhet identitastudatod. Valahogy igy van ez a hataron tuli magyarokkal is… Allast kell foglalni (foleg a magyarorszagi vezetosegnek), hiszen attol fuggoen is vallaljak vagy nem identitasukat a hataron tuli magyarok. Ha tetszik, ha nem igy a most mar lekoszont kormany szimbolikus hozzallasa sokat szamitott a hataron tuliaknak…
  De a kerdesem marad tovabbiakban is… Valaszokat varok…

  #277854 Hozzászólás

  lagzilajcsi

  icediver -nek

  “Európai” mint olyan -a te értelmezésed szerint!-, jelenleg nincs. Az “európai” sokkal inkább földrajzi, esetleg -tekintettel az Európai Unióra- adminisztratív jelzõ.
  Az EU-tag országok állampolgárai zömmel a saját nemzetükhöz tarozónak vallják magukat. A magam részérõl ezt kifejezetten elõnyösnek ítélem, hiszen így minden nemzet megtartja nemzeti identitását, és máris van egy olyan pont, amelyben behozhatatlan elõnyre tesz szert Európa a “népek olvasztótégelyével” szemben.

  #277853 Hozzászólás

  Jolynaar

  Re: Icediver

  Jó dolgokat írtál alapjában, csak azt az utóiratot ne fûzted volna hozzá. Úgylátom Te is a globalizáció és az egységes Európa híve vagy. Ez elég szomorú. Én igenis jobban szeretek Magyar lenni, mint egy Európai polgár. Dehát ezzel mindenki másképp van. Én nem érzem felhatalmazva magamat, és tulajdonképpen nem is lehet egyértelmûen eldönteni, hogy kik “magyarok”, csupán próbáljuk az Xmen által felvetett kérdést boncolgatni.

  #277852 Hozzászólás

  Xmen

  Ki a magyar szerinted?

  Egyetertek a legutobbi hozzaszolassal, hogy mindenki olyan nemzetisegu amilyennek vallja magat (de azert ha annak vallja magat vehet annyi faradtsagot, hogy a nyelvet is megtanulja). Amire inkabb kivancsi vagyok, kiket tekintettek magyarnak, valamint hogy a forum latogatoi kozul kik hogyan gondoljak el a magyarsag jovojet… mindket politikai oldal drukkerei valaszoljanak :)

  #277851 Hozzászólás

  icediver

  Magyar?!

  En se magyarorszgi magyar vagyok, (az Ujvarosi cikkel nagyjabol egyet ertek), kivancsi lennek egy definiciora: magyar. Kik fernek bele ebbe a halmazba? Velmenyem szerint ez csupan egy kis resze a szemelyisegednek, es messze nem a legfontosabb. Magyar vagy? mitol vagy magyar, talan azert mert tudsz magyarul beszelni? Nagyon sok olyan ember van, aki tud magyarul es megsem valja magat magyarnak. Magyarorszagon elsz? Persze hogy nem hiszen magyarorszagon elnek olyanok, akik pl a nemet, szlovak,… halmazhoz tartoznak. Akkor mi? Def: az aki ugy erzi, hogy magyar ( masok altal racionalisnak, vagy irracionalisnak velt okok miatt), tehat magyarnak lenni egy teljesen szubjektiv dolog, egy nagyon szemelyes dontes, amibe nem szolhatnak bele hatarok, vagy a tobbi ember. Tehat ha megallapitjuk azt, hogy magyarnak lenni egy szemelyes dontes, akkor Magyarorszag miniszterelnokenek nem illik ezt leszukitenikiterjeszteni arra a korre, akiket o magyarnak gondol. Nagyon elesen el kell hatarolni Magyarorszagot, ami egy kozigazgatasi egyseg, egy kezzelfoghato vmi es a magyart, ami egy borzaszto szubjektiv, szemelyes dontesen alapulo fogalom. Ezert veszelyes, ha valaki felhatalmazva erzi magat arra, hogy eldontse, a tobbi emberrol, hogy ki a magyar es ki nem.

  ui: Szerintem sokkal jobb europainak, mint magyarnak lenni.

  #277850 Hozzászólás

  Tibibá

  Magyar !

  Köztünk a helyed, ecsém ! ;-)

  #277849 Hozzászólás

  Jolynaar

  Kedves Xmen!

  A történeted, amit elmeséltél, nagyon megható és megmagyarázza az éleslátásodat, magyarságodat. Szeretnék neked gratulálni ahhoz a teljesítményedhez, amit a hazaszeretedet által vezérelve vittél véghez. Erre igazán büszke lehetsz! Kérlek írj továbbra is a fórumba, mert nagy szükség van ilyen emberekre mint Te.

  #277848 Hozzászólás

  Magyar

  Xmen

  Hogy a magyar nemzethez tartoznak-e azok akik a határon túlra kerültek?Röviden elmagyarázom, és próbálok érthetõ lenni.
  A nagyapám Magyarországon született(Fülöpön), és húsz éves korában megnõsült. Mivel a menyassony szülei támogatták õket, a nagyapám elköltözött Mihályfalván,abban a faluban ahol a felesége élt.Boldogak voltak, nem sokára kisbabát vártak…de egy hajnalban úgy ébredt fel, hogy a hazájukat már nem Magyarországnak hívják, hanem Románia.Peh…pedig csak egy település választotta Õket Magyarországtól.
  Fél évvel késõbb, elvették tõlük a magyar születési anyakönyvi kivonatokat, személyi igazolványokat, és újabbat kaptak.Azt még elhanyagolható, hogy román nyelvû okiratokat kaptak, de a nevüket is megváltoztatták: Bálint Sándor és Bálint Anna – Balint Alexandru és Balint Ana lett.6 gyermekük született, de már az unokái nem tanulták a magyar nyelvet,a szülei féltették.
  Én elhoztam a nagyapám születési anyakönyvi kivonatát,magyar nyelvre fordítottam,megtanultam beszélni magyarúl és visszahonosítást kértem a köztársasági elnöktõl. Lassan 8 éve élek itt, de néha ellátogatok a nagyapám sírjára, és büszkeség tölt el, beteljesítettem a utósó kivánságát. A család újra MAGYAR.

  #277847 Hozzászólás

  egy áldozat

  le vagyok döbbenve

  TILTAKOZZUNK a liberálisok nemzetellenes külföldi tevékenysége ellen.
  Meddig folytathatják mindezt?

  #277846 Hozzászólás

  Jolynaar

  Szégyen

  Szerintem szégyen, hogy ezek az idegenek, külföldiek beleavatkoznak az életünkbe és megalapozatlan vádaskodással próbálják hazánk rosszhírét kelteni a nagyvilágban. Hogyan is tudnánk olyan távolságból tiszta képet alkotni a kialakult (kialakulni vélt) helyzetrõl? Szerintem nem egy Szdsz-es képviselõt kéne megszólaltatni, amikor Magyarországról van szó, hanem magyarország miniszterelnökét, dehát nekik New York-ban is sok barátjuk van…Xmen, szerintem mindenki Magyar és a nemzethez tartozik, aki vállalja magyarságát. Ez nem földrajzi helyzet kérdése. Nem a jelenlegi határvonalak a fontosak, ezt szerintem belátod Te is. Ezért olyan fontos a hátontúli magyarok érdekvédelme, kultúránk megõrzése az õ körükben és mindenhol a világban.
  U.I: Maxos, szerintem is jó ötlet az olvasói levél, kérlek írd meg és írd le benne a gondolataidat, a magyar emberek gondolatait, a gondolatainkat. Nagyon örülök, hogy ilyen politikai éleslátással áldott meg Isten és átlátsz ezeken a hazugságokon, tisztán ítéled meg a tényeket.
  Cikkeidet továbbra is szivesen fogadom és várom a fórumba!

  #277845 Hozzászólás

  lagzilajcsi

  Californiá-nak

  Teljesen igazat adok neked. Látod, ez az eredménye az SzDSz kitûnõ “külpolitikájának”, miközben itthon jajveszékelnek, hogy a média nincs a kezükben. Ugyanakkor mindenki elõtt közismert, hogy 3 (azaz három) lap kivételével, az összes sajtóorgánum szoclib érdekeltségû. :-(
  Egyébként meg “szeretem”, amikor amerikaiak írogatnak össze-vissza olyan kérdésekrõl, amelyekrõl nyilvánvalóan gõzük sincs, és ugyanolyan nyilvánvalóan egyértelmû, hogy honnan kapják az “információkat”. :-(
  Te California, nem volna kedved egy kulturált olvasói levelet írni a NYT-nak, és kérni õket, hogy közöljék le a megfelelõ rovatban ? Te azért mégsem a Celestine Bohlen vagy, hanem egy igazán érintett !

  #277844 Hozzászólás

  California

  Maxos

  Tudjatok,en,mint amerikai-magyar nagyon,de nagyon szegyenlem,hogy egyb ilyen cikket nyilvanossagra hoztak.Ami minden tenyszeruseget es megalapozottsagot melloz.Valotlan,negativ szinben allitja be Magyarorszagot,ferdit es tulajdonkeppen hazudik.
  Aki nem ismeri a hazankat,meg talan el is hiszi ezeket a dolgokat.Ezert latom nagyon veszelyesnek.Es egyben szomoru is vagyok,mert en szerintem eleg nagy tragedia az orszagnak,hogy most az MSZP kerult kormanyra,es lassan-lassan ballagunk ujra Balkania fele (es nehany honap mulva meg is erkezunk!!!),de hogy meg a kulfold fele ilyen Fideszt lejarto cikk jelenik meg……….!Elkeserito!

  #277843 Hozzászólás

  Xmen

  Kerdes

  New York messze van Magyarorszagtol… Ezert toletek kerdem, hogy errol a “sajatos magyar dillemarol” mi a velemenyetek? Szerintetek a magyar nemzethez tartoznak-e azok akik a hataron tulra kerultek onhibajukon kivul vagy sem?

13 hozzászólás megtekintése - 1-13 / 13
Hozzászólás: Times: Orbánnak van, Le Pennek nincs jövõje
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.