Toubkal

Kezdőlap utazas.com Fórum Afrika Toubkal

 • Indította
  Témakör
 • #2378 Hozzászólás

  Virág

  Mit érdemes tudni, ha meg szeretném mászni a Toubkal-t? Hány napot vesz igénybe, hol lehet megszállni, mely hónapokban nincs rajta hó, milyen erõnlét szükséges hozzá?

  Minden érdekel, írjatok! ;-)

18 hozzászólás megtekintése - 1-18 / 18
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #69845 Hozzászólás

  Robi

  Toubkalról néhány válasz

  Igen, nyujt akkora elmenyt, Nekem legalabbis mindenkepp nyujtott.Nos Marrakeshtol szamitva 4 nap alatt megjarhato kenyelmesen. az utcso falutol (Imlil 1900m) 1 nap a menedekhaz 3200-on, egy nap csucsmaszas, majd 1 nap lejonni a menedekhaztol. Ez igy kb atlagos eronlettel ok. Nem kell kulonleges adottsag, nem kell sziklat maszni, csak “felsetalsz” a hegyre, ill. en a vegen egy kicsit hasznaltam a kezem is, de nem muszaj.Ha nincs ho, tuti nem veszelyes, en apr 1-en voltam fenn, es mar alig volt ho, egy szakadt sportcipoben mentem fel, a kovek szepen megmasziroztak a talpamat. szerintem a fent emlitett erintesi pontokkal a legrovidebb (Imlil elerheto Asnin keresztul)). A menedekhazban van kaja(egy tal kuszkuszra meghivtak, ami egyebkent kb25 dirham), pia(viz,tea). En szemelyszerint a menedekhaz egy “Nem ivoviz” feliratu csapjabol szereztem vizet, mert penzem keves volt. A menedekhaz eleg draga(3000ft), erdemes satrazni mellette. De pl. a csucs kozeleben minden uzleti erzektol mentesen ugyanannyiert arultak a Colat (5dirham),mint lent a faluban. Vezetot szerintem nem kell berelni, eleg egyertelmu az ut. Vannak emberek, igen, amikor en voltam ott, legalabb 15 ember ment fel aznap…

  #69844 Hozzászólás

  Peti

  Toubkalról még kérdések

  Elösszõr is , nyújt-e akkora élményt , hogy érdemes felmenni ? Kb hány km-et és mennyi ideig kell menni ? Mennyi ideig tart egy kanyar a hegyre ? Kell -e hozzá különleges adottság , tudás ? Pl: kell-e falon vagy szakadék szélén mászni ? Mennyire veszélyes ? Mikor és kinek nem ajánlott a túra ? Van-e több kiindulási pont és ha van melyik a legrövidebb ? Mit érdemes felvinni ? A menedékházba lehet-e kapni valamit és mennyiért ? Kell-e valamit bérelni vezetõn kivül ? Mennyi lével kell megdobni a helyi vezetõt ? Van-e tömeg a hegyen vagy tök egyedül leszek ? Kinek van rossz élménye és az mi ?

  #69843 Hozzászólás

  CSilla

  Toubkal infók

  Nagyon köszönöm az infókat!!

  #69842 Hozzászólás

  toubkalos

  maszas

  kb. 10x voltam a hegyen csoporttal, szerintem lehetetlenseg eltevedni, max. a hago elott kell figyelni, hogy melyik balra fordulo osvebyt valasztod. a tuti modszer, ha a magyarok altal kedvelt Mohammed hazaban laksz Imlilben es az o segitsegevel mesz a hegyre. De ha feljutsz a Neltnerig egyedul (eleg konnyu az ut odaig, kovesd az oszveres/hatizsakos embereket), ott olcson berelhetsz vezetot barmilyen turara.

  #69841 Hozzászólás

  Virág

  túravezetõ

  A Lonely Planet szerint minimum 250 DH/nap/csoport, de az árak függenek az évszaktól/helytõl. Azt is írja, hogy a túra végén illik 10% borravalót adni, hacsak nagyon nem voltatok megelégedve vele. Ha öszvérekkel akarjátok felcipeltetni a cuccot a menedékházhoz, akkor erre jön még rá az a díj is.

  #69840 Hozzászólás

  CSilla

  köszi és még egy kérdés

  Köszönöm Virág az információkat, én is próbálok mindent összegyûjteni…… Köszi!

  Valaki meg tudná mondani, hogy mennyibe kerül egy ilyen túravezetõ díja????

  #69839 Hozzászólás

  Virág

  Csillának

  Lehet, hogy félreérthetõ voltam, nekem nem sikerült eljutnom Marokkóba, csak rengeteget kérdezõsködtem, és egy igen kedves ismerõsöm járt Marokkóban, a Toubkalon is. Õk túravezetõ nélkül voltak, és jól beszéltek franciául. Szóval ebben nem tudok segíteni. Van néhány túravezetõ, aki beszél angolul, de csak azokat tudom, amiket olvastam, saját tapasztalatom nincs, az ismerõsömnek sincs ezirányú tapasztalata.
  Tudom, hogy fel lehet öszvérrel is cipeltetni a cuccokat a menedékházig, ott fent lehet teát, vizet kapni, de drága, ezért érdemes felvinni vizet. 3000m felett már kell számítani a hegyi betegségre (fejfájás, szédülés, hányinger, álmatlanság, alvászavar).

  Fel lehet menni túravezetõ nélkül is, fõleg ha már van tapasztalatod a magas hegyi túrázásban. Korán kell indulni fel a csúcsra, számítani kell esõre. Az ismerõsöm szerint az út egyértelmû fel a csúcsig, szerinte a csúcson kell jól figyelni, hogy merrõl jött az ember, mert több völgybe is vezet onnan “út”. Ami nem is olyan könnyû olyan magasságban, mert a hegyibetegség tünetei csak jelentkeznek. Túristajelzések meg nincsenek.Lefelé vigyázni kell, mert könnyen megcsúszik az ember, fõleg esõben/ esõ után.
  Persze, ha valaki már járt ott, nyugodtan kiigazíthat, én csak azt írtam le, amit az ismerõsöm mondott, saját tapasztalatom nincs.

  #69838 Hozzászólás

  CSilla

  Virágnak

  Kedves Virág!
  Köszike a gyors választ…..
  Nagyon hülye kérdés!!!! Hogy értettétek meg magatokat, mondjuk 2 napig …. amíg felkísért….. csak töröm a franciát, arabul meg nem értek… :)))
  Azért nem szívesen mentem volna túravezetõvel, mert olyan faramucinak érezném a helyzetet, hogy hozzá sem szólunk ……. Vagy ez nem is gond?

  #69837 Hozzászólás

  Virág

  Ziluskának

  Nézd, én csak hallottam az egészrõl, azért írtam, hogy állítólag. Nem írhattam mást, hiszen nem volt megbízható információm.

  Áprilisban még úgy volt, hogy én is elmegyek a Toubkalra. Próbáltam összeszedni információkat, innen sajnos nem ment, máshol találtam ezt-azt. Csilláéknak jó túrázást!

  #69836 Hozzászólás

  Csillának

  Virág

  A túravezetõk megbízhatóak, de csak olyannal menjetek fel, akinek erre van képzettsége. Fel kell tudjon mutatni egy fényképes igazolványt, hogy õ képzett hegyi túravezetõ(guide de montagne), amit a Fédération Royale Marocaine de Ski et Montagne vagy a l’Associaation Nationale des Guides et Accompagnateurs en Montagne du Maroc állít ki.

  #69835 Hozzászólás

  CSilla4
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  köszönet

  Köszönöm a segítségeteket, Ziluska én nagyon megköszönném, ha írnál privátba, mert a Marokkói körutazásunknál egyedül ettõl a hegymászástól tartok. A legnagyobb csúcsunk eddig 2600 volt, de az mégesem 4000!!! …és a túrázásaink itt voltak a közeli országokban….. hasonló kultúra, hasonló társadalom…. sorolhatnám.
  A címem: talascsilla@gmail.com
  És nagyon köszönöm!!!!!
  Az ottani túravezetõk megbízhatóak?

  #69834 Hozzászólás

  Csillának

  Szia Csilla!
  “állítólag így esett…”-nem állítólag, valóban. Nem pár napig, 8 nap volt. Ha érdekel, mesélhetek róla, privátban. Szóval, jobb az óvatosság! Ha nem jártál még arra, nem ismered a helyi viszonyokat, akkor itthonról igen nehéz elképzeni a Toubkalt. Nem jelzett út visz fel, a kõbabákra nem hagyatkozhatsz, valóban könnyû eltévedni. Igaz, fel lehet menni egyedül, meg le is lehet jönni. Ha szerencséd van. De azért én nem bíznám magam a jószerencsére. Fogadj helyi túravezetõt, ha nem akarsz irodával menni!

  #69833 Hozzászólás

  Virág

  Csillának

  A kérdés, hogy jártatok-e már hasonló magasságban.
  Ajánlott a túravezetõ, hiszen voltak már balesetek. Túristajelzés nincs, csak kõbabák jelzik az utat. Állítólag elég egyértelmû, hogy merre kell menni, de ilyen magasságban már egy kicsit kótyagos az ember, hiába no, nincs annyi oxigén a levegõben, mint lejjebb. Fent a csúcson el lehet nézni a lefelé vezetõ utat, állítólag így esett, hogy az egyik utazási iroda által szervezett túrán eltévedt valaki, s bolyongott pár napig.
  Ha nem akarsz kockáztatni, akkor vezetõvel menjetek. Bármikor jöhet egy vihar, egy esõ, stb., s nem árt, ha egy helyi ott van az emberrel, aki tud segíteni, ha valami baj van.

  #69832 Hozzászólás

  CSilla

  Toubkal megmászása

  Sziasztok!
  Mi most szeptemberben mennénk a Toubkalt meghódítani, nekem az lenne a kérdésem ha tudtok segítsetek, hogy kell e túravezetót szerezni, vagy a többi csúcshoz hasonlóan túrista útvonal- jelzések vannak a csúcsig….. Az a gond, hogy mi ketten gondotuk mnegmászni, de vannak aggályaim…. nem szeretnék eltévedni….

  Köszi

  #69831 Hozzászólás

  Csaba

  Szerintem ne hagyd ki!

  Szia!
  Mi egy hónapja voltunk Marokkóban 2 hétre. Bár a Toubkalt kihagytuk /min. felszereléssel voltunk egy hátizsák/2fõ/ akikkel beszéltünk és voltak fenn azt mondták simán leszervezhetõ helyben. Egy magyar pár volt fenn, õk meséltek, mindent lehet bérelni Imlilben, de megpróbálnak mindent rár beszélni, kis túlzással az oxigénpalackot is. :) Hágóvas kellhet, de csákány, kötél, csak extrém körülmények között. Azt tanácsolnám, hogy külföldi fórumokat is olvasgass, nekem sok segítség volt pl a Lonely Planet fóruma is.

  http://thorntree.lonelyplanet.com/categories.cfm?catid=9&STARTPAGE=1&iCountryId=35

  A másik tanács, ha nincs nagy tapasztalatod arab országban a szervezésben, érdemes 1-2 napot várni kinn gyüjteni az infókat, és utána nekilátni, mert így sok pénzt tudsz spórolni.
  Még egy kis kedvcsináló:

  http://www.triotours.com/faq/ma/jebel-toubkal.htm

  Ha van kérdés ne habozz!

  Csaba

  #69830 Hozzászólás

  Virág

  Toubkal…

  Úgy néz ki, hogy csak utazási irodások járnak erre.
  Szívesen mennék velük, de kicsit drágának találom. Eupolisz, Baraka, hasonló programok, tetszenek, de jobban szeretek egyedül utazni. Nem szeretem, amikor 30-40 másik emberrel vagyok együtt huzamosabb ideig. Persze így körülményesebb megszervezni, de én pont ezt élvezem.
  Mivel nem túl sok információt sikerült összegyûjtenem, attól tartok kimarad a Marokói útból.

  #69829 Hozzászólás

  h.zsolt@eupolisz.hu

  Szia!

  Mi nehany napja voltunk fent – 3300 metertol volt csak ho igy hagovasat is erdemes volt berelni. Azota biztosan esett ismet nehany cm.

  Udv. Zsolt

  #69828 Hozzászólás

  Peter

  en veluk voltam,

  nezd meg a honlapot, ha kb. azt az utvonalat tervezed be, amerre ok viszik a csoportot, nem jarsz rosszul.
  http://www.baraka.hu
  (nem reklam, tenyleg csak egy utas ( az egyik elso, kozel tiz eve..) voltam :)

18 hozzászólás megtekintése - 1-18 / 18
Hozzászólás: Toubkal
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.