Triglav

 • Indította
  Témakör
 • #43973 Hozzászólás

  Klári15
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Ketten indulnánk a Triglav meghódítására az aug. 4-5. hétvégén. Szeretném megtudni, hogy egy Schneeberg és egy Tátra túra után bátran próbálkozhatunk-e? Elsõre a könnyebb útvonalat választanánk a Krma-völgytõl a Planikáig, majd másnap onnan a csúcs. Sajnos a Planikában nem tudnak szállást biztosítani. Mivel még sosem voltunk ilyen jellegû túrán (hegyen alvás) nem tudjuk hogyan tovább, milyen képességünknek megfelelõ alternatívát választhatnánk.
  Köszi: Klári

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 35
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #421432 Hozzászólás

  saman

  Hochschwab hütték

  Tudtommal a Voisthaler Hüttének és a Schiestl Hausnak is van winterraumja is, tehát egész évben lehet menni. (Mi pár éve a Voisthalerben voltunk, az fûthetõ is. A fenti ház ajtaja elõl el kellett volna lapátolni kb. 3 köbméter havat, és nem láttunk kéményt sem. Ja, és akkor még a régi Schiestl Haus mûködött. Most, hogy kész az új, nemtom, hogy melyikben van a winterraum. Tavasszal vigyázzatok, mert eléggé lavinaveszélyes egy csomó része.
  Extremitásokra vágyóknak pedig tudom ajánlani a Mitteralpe/Mitteralm fennsíkján lévõ esõházat (A F&B térképen ki is van írva, a Kompasson csak egy kunyhójel jelzi). Van 3 deszka (nevezzük padnak:), kicsit huzatos, de a hangulat az garantált:)
  üdv,
  saman

  #421431 Hozzászólás

  páfrány bácsi

  hochschwab

  Szia tasnaditunde!
  Mi áprilisban voltunk a Hochschwabon, szép kis túra, semmi bonyodalom. Egy nap alatt is megjárható, de mi fent aludtunk a bivakbódéban, a kaland miatt. Szép. A völgy is szép, lent egy gyönyörû tisztáson sátraztunk.
  http://kep.tar.hu/pafrany/50472037#2
  Ha érdekelnek további részletek: tudod a számom :)
  csá

  #421430 Hozzászólás

  Laci128
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Hochschwab+

  Seewiesen felõl kb.1300m sztk.,(~5ó oda)jelzett,mászás nélküli turistaúton.Mh.1640 ill.2150m-en.Szerintem 2 napot érdemes rászánni(más útvonalon is vissza lehet menni,kombinálható a fent említett “G’hackte”-val is.)
  L.

  #421429 Hozzászólás

  Andi

  bocs

  G’hackte helyesen.

  #421428 Hozzászólás

  Andi

  Hochswab

  A Ghacten keresztül (a-b klettersteig)szép gyalogtúra tehetõ, a ghf bodenbauertõl indulva (thörl-bõl táblázva is van). kb 1600 méter szint, a drótköteles rész csak 250m. A fleischerbivak röviddel a csúcs alatt van (vész esetére). Ha kell még leírás vagy más útvonal: and111@citromail.hu

  #421427 Hozzászólás

  Hochswab??

  Edzett túrázók vagyunk, de nem hegy mászók. A nyári idõszakban szeretnénk feljutni a Hochswabra? Mennyire nehéz illetve veszélyes az út? Mennyi idõ alatt lehet feljutni, honnan induljunk?

  #421426 Hozzászólás

  Rich

  Képek

  A vacak idõ miatt nem készültek képek. (Vagy zuhogott, vagy a nagy szél a havat kavarta. Aházban meg eszünkbe se jutott :))

  #421425 Hozzászólás

  dani

  csaba

  képeket fel raktok valahová?

  #421424 Hozzászólás

  Csaba

  Megvolt

  Na sziasztok!
  Megvolt a túra! Izgi volt, és szép is a maga módján. Azt mondjuk nem gondoltuk, hogy az idõjáráselõrejelzõ-oldalon szereplõ 100% csapadék, azt jelenti, hogy a Szlovéniában töltött idõ 100%-ában esni fog, de így is jó volt. Éjfél körül értünk ki Mojstanába, és egy nagyon kedves néni felcsöngetése után még aludni is tudtunk egy klassz apartmanban. /52euro/3fõ/ Reggel kényelmesen indultunk el a Krma-völgyben. Szerencsére hó nem volt, és így kb. 5,5km gyaloglást spóroltunk meg. A parkolóban egy kocsi sem állt, de mivel nem tûnt az idõ zordnak elindultunk felfelé. Szép szemerkélõ esõben jutottunk fel egészen 2000m-ig, ahol megláttuk az elsõ hófoltot. Innen az esõ is szép lassan havazásba csapott át. Az addig jól jelölt ösvény eltûnt, és a gps-re kellett hagyatkozni, hogy valahol az úton maradjunk. 2200m-en igazi téli túrára váltott a kis kirándulásunk, hatalmas szél hordta a jeges havat. A többek által említett lavinaveszélyes lejtõ a Triglavski Dom alatt, egy jégpálya volt. Csak azért nem vettük fel a hágóvasat, mert féltünk, hogy lefagy az ujjunk. Végül, kb. 6óra alatt jutottunk fel a házhoz, átfázva, és kicsit kimerülve. Arra azonban senki sem készített fel, hogy ez nem csak egy ház, hanem egy komplexum, templommal, és vagy három másik épülettel. Sehol egy kéménybõl feltörõ füstcsík, sehol egy lábnyom. Egy kicsit elkeseredtünk. Kétszer is körüljártuk a házakak, zörgettünk a bezárt ablakokon, és közben arról beszéltünk, hogy most visszaforduljunk, vagy a második emeleten lévõ, nyitva felejtett ablakon próbálkozzunk bejutni. Azonban a dörömbölésnek meg lett a hatása, és a sokat emlegetett meterológusok közül egy kidugta az orrát a hóviharba. Benn kellemes 15fokos meleg fogadott, és egy kis leves után aludni tértünk az egyik fûtetlen szobába. /kb. 0fok/
  Biztosak voltunk benne, hogy a hatalmas szél, ami egész éjszaka fújt, ill. a szakadó hó a lefele utunkat is megnehezíti, így a csúcsra gondolni sem mertünk.
  Reggelre azonban a szél nagymértékben csökkent, a hó mondjuk változatlanul zuhogott. Úgy döntöttünk, hogy ha már itt vagyunk megnézzük magunknak a csúcsot. Elindultunk a combközépig érõ hóban. Egyikünk nemsokára visszafordult, mondjuk tényleg nem nézett ki csábítóan a fal, amin a gerincig kellet felkapaszkodni. Ketten tovább folytattuk a küzdést, de a meredekebb helyeken szinte jeget kellett mászni, és közben egyre-másra törpelavinák zúgtak át rajtunk, a szél is feltámadt, szóval a gerinc alatt kb. 50m-rel jobbnak láttuk visszafordulni.
  Vissza a házhoz, gyorsan összekaptuk magunkat, és hágóvasba elindultunk lefele. Sok izgalom ezután már nem történt, bár néhány kuloáron átvágna friss lavinákat kereszteztünk, de gyorsan leértünk a 2000-es választóvonalhoz, ahonnan szép nyugodt tempóban leértünk a kocsihoz.
  Egy gyors pizza Kranjska Gorában, és már nem is éreztünk csalódást, hogy a csúcs nem adta magát!
  Mindenkinek köszi az infókat!

  Csaba

  #421423 Hozzászólás

  dani
  #421422 Hozzászólás

  saman

  kisebb falat(ot)?

  Ha az idõpont mindenképp fix, akkor esetleg érdemes lehet valami alacsonyabb hegyet, esetleg dél felõl nyitottabb helyen keresni, ott talán nem lesz még sok hó. Én már régóta szeretném pl. megnézni a friuli “Carnia” környéket – Monte Sernio, Grazuaria, Zuc dal Bôr… Ezek 2100 méter körüli sziklás csúcsok. Szerintem itt még nincs hó.

  #421421 Hozzászólás

  Csaba

  Diamir

  A Krma völgyben mennénk fel, a “téli normál” úton. A kétségesebb szakaszokon mindenképpen biztosítva. Kicsit attól parázok, hogy a jelzést megtaláljuk, de van térkép, meg némi rutin is, tehát reméljük minden ok lesz. Persze a lavinaveszélyt a helyszínen kell mérlegelni.

  #421420 Hozzászólás

  Diamir

  Hó volt

  Nagy hó volt már az október 23-i hétvégén is. Mi a Vrata felõl indultunk, átmentünk a Luknja hágón, de a Trzska Koca (Dolic) házig nem jutottunk fel, mert a hó befútta az utat annyira, hogy az egyébként épített utat elbénáztuk. (valószínüleg a ház alatt egy darabon lefelé kellett volna menni, mi meg elmentünk egy háborús ösvényen. Késõ volt visszajöttünk.
  Volt néhány hasig érõ hóátfúvás, combig érõ tucatnyi.
  Szerintem most is rengeteg hó lehet, így a lavinaveszélyt is mérlegelni kell. Mindenképpen tájékozódjatok! Ha a Pragon, vagy a Tominsek úton mentek fel, vagy jöttök le, akkor a fennsíkon szerintem nagyon könnyû elvéteni a jelzést és akkor a rengeteg szikalüreg, meg hasadék miatt biztosítani kellene.
  Menjetek, de legyetek észen!!
  D

  #421419 Hozzászólás

  Vicces Mandró

  Krma-tórium

  A Krma volgyben keves ho eseten fel lehet menni a Kovinarska koca utani parkoloig autoval (holanc kellhet). Ha ki van jarva autok altal az ut es a parkoloban is vannak autok, akkor erdemes femenni a hegyre. Ellenkezo esetben meg nagyon nem javallott. Bivakolni lehet a parkoloban, igy telen nem tul agresszivak a rangerek. A Triglavski dom alatti lejto total lavinaveszelyes, ott/helyette ertelemszeruen a lavinaval kapcsolatos teendok lepnek eletbe.

  #421418 Hozzászólás

  Csaba

  Saman

  Koszi a gyors infot. Sajnos maskor nem tudunk menni. :( Tudod mi vagyunk azok akik rossz ido eseten is ragaszkodnak a kituzott celhoz. :) Viccet felreteve inkabb a uticelon tudunk modositani, de a Triglav regebbi alom. Mindenesetre remenykedunk. a 100% eso azert elgondolkodtato.

  Csana

  #421417 Hozzászólás

  saman

  triglav idõjárás

  Én mondjuk a Júliai-Alpok olasz részére szoktam menni, de oda nagyjából reális szokott lenni a következõ:
  http://www.wunderground.com/cgi-bin/findweather/getForecast?query=tarvisio
  ez a völgybe
  http://www.wunderground.com/cgi-bin/findweather/getForecast?query=kredarica
  ez meg a csúcsokra.
  Az elõrejelzést nézve a hétvégén én nem reménykednék a szép idõben. Nem tudtok egy késõbbi alkalommal menni?

  #421416 Hozzászólás

  Csaba

  Triglav most

  Sziasztok!

  Lenne nehany kerdesem. Most hetvegen mennenk a Triglavra a normal uton, van tapasztalatunk a magashegyeken, de itt meg nem jartunk. A normal ut, a Krma-völgyben vajon mennyire jarhato? Radovna utan lehet meg menni kocsival, vagy csak gyalog? Tud vki szallast Radovnaban, mert amit mi talaltunk egyik sem valaszol az emailokra? :(
  A masik, hogy nem nagyon talaltam jo idojaras elorejelzo oldalt, en vagyok a bena, vagy en vagyok a bena? Tudtok linkelni egyet?

  Koszi

  Csaba

  #421415 Hozzászólás

  fecó

  bárkinek

  Nem ugyanaz ha valamit azért vállalsz be mert nem vagy tisztában a rizikóval, vagy annak ellenére hogy tisztában vagy a rizikóval.

  #421414 Hozzászólás

  mindegy

  nem értõnek, hogy miért…?

  Ha így merül fel a kérdés valakiben, hogy miért megy ilyen körülmények között az ember veszélyes helyekre annak nehéz megmagyarázni az okot…el lehet talán intézni az egészet a szenvedély szóval…Ez elcsépeltnek tûnhet, de ha egyszerû hasonlattal élek és a szerelmet vagy a dohányzást hozom példának akkor nem állok messze az érzékeltetéstõl. Az utóbbi egy önpusztító dolog, ennek ellenére a népszerüségérõl nem kell azt hiszem beszélnünk. Sportember létem ellenére sokáig erõs dohányos voltam és a nem dohányzó társaimnak ugyancsak nehéz volt elmondanom miért is szívok, hiszen semmiféle pozitívumot nem lehet a dohányzás javára írni. Ráadásul ez is halálos. A szerelmet szóbahozva… ott is volt már reménytelem eset és az ember képes volt órákat utazni, fagyoskodni egy pillantásért egy csókért még akkor is ha racionálisan gondolkodva azt mondta volna: ennek semmi, de semmi értelme. Egy felfokozott állapotban nehéz elvárni egy ésszerû gondolkodást és a negatívumok ellenére az emberben csak az dolgozik: sikerülni fog…sikerülni fog…Hát Õ többet nem érzi ezt… ha belegondolok én is lehettem volna… még a korunk is stimmel…Gondoljatok rá és vigyázzunk magunkra…

  #421413 Hozzászólás

  Miertmiertmiert

  Nem ertem…

  …miert mennek emberek rossz idoben a hegyre… most komolyan. Irja mar meg valaki, hogy ha az elorejelzes csapadekot iger, akkor miert megy ki valaki…

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 35
Hozzászólás: Triglav
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.