Túlélte az Everestet a magyar alpinista

Kezdőlap utazas.com Fórum Hegymászás, barlangászás Túlélte az Everestet a magyar alpinista

 • Indította
  Témakör
 • #43195 Hozzászólás

  Csicsi

  Túlélte az Everestet a magyar alpinista

  Életveszélyes állapotban hozta le az Everest csúcsa alól a magyar alpinistát egy – a csúcsot megjárt – angol hegymászó. A magyar expedíció mégsem oxigén, hanem élelem hiányában kényszerült visszatérni. Ketten feladták, hárman még megpróbálják?

  Exit
  2002. május 23., csütörtök 12:00

  A Magyar Mount Everest Expedíció sajtóügynökségének, öt napos próbálkozás után, tegnap végül sikerült felvennie a kapcsolatot alpinistáinkkal. A csapat még egy hete, a csúcs alól fordult vissza , és immár az alaptáborban tartózkodik. Mint kiderült, meghátrálásuk oka mégsem a csúcs elõtti torlódás volt. A Déli nyeregben hagyott sátruk eltûnt, így legyengülve, élelem és víz nélkül próbálták elérni a 8850 méteres magasságot.

  A fenn tartózkodó négy fõ közül csak Ács, Erõss és Mécs indultak el. A három alpinista külön-külön vágott neki a csúcs felé vezetõ gerincnek. Mécs tért vissza legelõször. Õt Ács Zoltán követte, aki lefelé tartva már komoly légzési problémákkal küszködött, és csak két serpa segítségével érte el a tábort.

  Erõss Zsolt fordult vissza utoljára, 8700 méteres magasságból, és délután négyre jutott le sátrakhoz. Mezey és Erõss aznap éjszaka ápolták igen rossz állapotban lévõ társukat, majd másnap õk is ereszkedni kezdtek. A nehezen mozgó Ács egy angol hegymászó két napos segítségével, mesterséges oxigén belégzéssel érte el a második tábort. Innen már honfitársai segítették az alaptáborba.

  Mezey László szembevérzése miatt felhagyott a további mászással. Mivel orvosi ellátásra szorul, már elindult Katmandu felé. Ács Zoltán sem próbálkozik meg többet a heggyel, de az alaptáborban marad, pihen. Várkonyi, és az igen fáradt, de motivált Erõss és Mécs azonban újabb csúcstámadásra készül. A feljutásra már csak egy hét áll a rendelkezésükre.

3 hozzászólás megtekintése - 1-3 / 3
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #413980 Hozzászólás

  Csicsi

  Csúcstámadás holnap

  Csúcstámadás holnap

  Két magyar alpinista – Erõss és Várkonyi – már a csúcs alatt tartózkodik. Az idõ sürget: hamarosan megérkezik a monszun. Az expedíció többi tagja elhagyta az alaptábort.

  2002. május 24., péntek 16:14

  A tervezettekkel szemben a magyar Everest expedícióból csak ketten próbálkoznak meg ismét a csúcs meghódításával. A két magyar hegymászó, Erõss Zsolt és Várkonyi László, már elérhette a 7950 méteres tábort is.

  A sietség oka, hogy az idõjárás még két-három nap mászást engedélyez. A hamarosan megérkezõ monszun, az erõs havazás ezek után már lehetetlenné teszi a hegyen való mozgást.

  A 16.-ai, sikertelen csúcskísérlet után az egészségügyi problémákkal küszködõ Mezey László és Ács Zoltán már elhagyta az alaptábort és jelenleg Katmandu felé tart. Az elõzetes hírekkel ellentétben Mécs László sem vesz részt az újabb csúcstámadásban: társaival együtt elhagyta az alaptábort.

  Az alaptáborban maradt Erõss Zsolt és Várkonyi László az elmúlt napokban megpróbált a körülményekhez képest a lehetõ legjobban felkészülni az újabb csúcsmászásra, amelyre e hét végéig van lehetõségük.

  Az alaptábor egyébként szép lassan kiürült, már csak három társaság próbálkozik a magyarokon kívül. A National Geographic csapata például az Everest megmászásának jövõre esedékes, 50. évfordulója alkalmából forgatott filmjéhez gyûjt anyagot.

  A hozzánk eljutott hírek szerint a csúcstámadásra várhatóan 25-én, szombaton vagy 26-án, vasárnap kerül sor. Az eseményeket természetesen rengeteg tényezõ, köztük az idõjárás is jelentõsen befolyásolja.

  #413979 Hozzászólás

  herakles

  Azért 8700m is elég magasan van!

  Amint az nyilván elkerülte Szerko figyelmét, a pontosítások során kiderült, hogy nem a Hillary-step-nél történõ sorbanállás okozta a visszavonulást. Étlen-szomjan éjszakázni egyet a nyeregben, majd fél napot gályázni a csúcs felé, – alighanem bárki számára meglehetõsen nagy igénybevétel. Azt majd a fiúk elmondják, hogy mit miért cselekedtek, de a visszafordulásról hozott döntés 100%-os racionalitását megkérdõjelezni abnormális volna.

  #413978 Hozzászólás

  Szerko

  8700?

  Csak tudnám mi köze volt a visszafordoláshoz a Hillary-lépcsõnél várakozó tömegnek, amikor még a déli-csúcsot sem érték el.

3 hozzászólás megtekintése - 1-3 / 3
Hozzászólás: Túlélte az Everestet a magyar alpinista
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.