ujra usa, ujra tanulovizum

Kezdőlap utazas.com Fórum Külföldi tanulás ujra usa, ujra tanulovizum

  • Indította
    Témakör
  • #44827 Hozzászólás

    zon

    Sziasztok,
    egy kiscsit ujra be szeretnem izzitani ezt a temat, mert szeruntem sokmindenkit erdekel!
    Engem spec nyelviskola erdekel, de egyetemeseknek is hasznara lehet.
    Szoval F-1, azt mar tudjuk hogy I-20 kell hozza a sulitol, meg felmutatni egy csomo penzt. Nehany kerdes amikre nem nagyon talaltam egyertelmu valaszt:
    1. Most meg lehet ez kint hosszabbitani, vagy nem?
    2. Lehet-e kint sulit valtoztatni?
    3. Mi van ha egyszeruen otthagyom a sulit(nem mintha szandekomban allna), csak megis? Gondolom a suli felnyom amint nem fizetek tandijat.
    4. A masik topikban azt olvastam hogy ha turista vizummal megyek ki, es belepeskor bejelentem utazasi szandekomat, valamint az INS-tol (mi az az INS?) is engedelyt kapok, akkor megvaltoztathato a statuszomat tanulora. Mukodik ez?
    Kosz elore is,
    Zon

7 hozzászólás megtekintése - 1-7 / 7
  • Szerző
    Hozzászólás
  • #431060 Hozzászólás

    Barbus

    I-20/ visa

    Sziasztok!

    En ugy tudom, hogy a vizum csak a belepeshez kell, a tartozkodashoz meg az I-20-as. Viszont ha a vizumod lejar, meghosszabitas nelkul nem tudsz ki-be jarkalni az orszagba. Nekem iden fog lejarni az I-20-om, jovore meg a vizumom, es ugy tudom, hogy meg lehet hosszabbitani, ha igazolom, hogy meg nem fejeztem meg be a tanulmanyaimat. Es hogy mennyire ellenorzik a dolgokat? Nalunk ugy volt, hogy, amig voltak tantargyak amiket fel tudtam venni, felvettem beloluk annyit, amivel maradt a full-time student statuszom. Viszont ugy ket ev mulva eljott az az ido, amikor nem volt annyi tantargy a tanszekemen, amivel osszehozhattam volna a kotelezo 9 creditet (grad. school), es semmi gond nem volt belole, hogy ha csak 3 v. 6 creditem volt egy felevben. Az, meg hogy mennyire jartam be, az en felelossegem volt… az igazsag az, hogy ha mar ennyi penzt belefeccoltem, azt azert tettem, hogy valoban tanuljak, szoval bejartam. De ha nem jartam volna be, szerintem akkor sem tortent volna semmi, csak szepen nem mentem volna at az adott tantargybol.

    A nyelvsulikban mas a helyzet: ott kotelezo bejarni, kulonben bejelentenek.

    Most viszont hallom, hogy nagy valtozasok lesznek, ugyhogy lehet, hogy mar semmi sem ugy lesz, ahogy eddig volt.

    #431059 Hozzászólás

    Kati

    mindenkinek aki tud segíteni

    Sziasztok,

    Arról szeretnék pontos infót, hogy mi az ami számít, ha valaki már kint tanul. A tanuló vízum vagy az I-20-as?
    Hallottam már olyat, hogy ha pl. a vizum csak 6 hónapra érvényes, de az I-20 1 évre, akkor 1 évig lehet maradni. Lehetséges, hogy kint már csak az I-20 érvényessége számít?
    Gondolom vízum nélkül viszont hazajárni nem lehet!
    Szóval hogy van ez?

    Köszi minden infót

    #431058 Hozzászólás

    Ildiko

    F1 vizum

    Jelenleg turistavizummal vagyok itt kint,en itt kintrol probalom az osszes papirt megszerezni.Az iskola ahova en jelentkeztem ok eloirjak,hogy legyen amerikai szponzorod is,ESL teszt,TOEFL kotelezo.ha csak ESL kurzust valasztasz akkor meg kell csinalnod az iskola tesztjet ami szobeli es irasbeli.Kellenek meg az erettsegi bizonyitvanyod forditasa,ha van diplomad akkor annak a forditasa is.

    #431057 Hozzászólás

    nyau

    Kitty

    A University of Alabama-ra vettek fel, nem volt túl bonyolult, jelentkezési lapot kell kitölteni, igazolni kell, hogy van elég pénzed az elsõ év finanszírozására (tandíj + biztosítás + megélhetés, stb.), általában az iskola ad egy becsült költséget (itt ez 20.000 USD volt egy évre), ezen kívül kellenek iskolai bizonyítványok, transcriptek és Toefl vizsga eredmény (van ahol kérnek SAT-ot vagy GRE-t is, masters-hez pedig GMAT, stb.).
    A feltétel végül is csak az, hogy meg legyen a pénzed rá, és a Toefl. Persze jók legyenek a jegyeid is, de ez minden sulinál más.
    A beadási határidõ után kb. 3-4 héttel értesítenek, hogy felvettek és kiállítják az I-20-at, amivel lehet menni a nagykövetségre.
    Sok sikert!

    #431056 Hozzászólás

    kitty

    Nyau

    Hogy vettek fel az egyetemre? Mik voltak a feltetelek? Milyen tesztek kellettek?

    #431055 Hozzászólás

    mstrawberry

    Hosszabbitas, valtas

    1. Valasszuk szet a vizumot es a tartozkodasi engedelyt (I-94). Vizum az, amit a kovetsegen beragasztanak az utleveledbe, ez egy egyetemi felvetel eseten alt. 5 evre szol, nyelviskolanal nem tudom. Ez az orszagba valo belepesre jogosit, tehat 5 even at korlatlanul johetsz-mehetsz – amig ervenyes az iskolatol kapott I-20. Ezt a hatoldalon alairassal, datummal ervenyesiti az iskola minden felevben-evben, addig, amig be vagy iratkozva, amit le is ellenoriznek, ez mondjuk nem uj dolog, 9/11 elott is megtettek. Abban a pillanatban, hogy nem jarsz/nem fizetsz/nem iratkozol be, es nincs uj alairasod az I-20-on, mar nem hasznalhato az utlevelben levo vizumod, ugyanis az I-20-ast a belepeskor is fel kell mutatni. Tartozkodasi engedelyt a hataron megfelelo hosszusagut kapsz, hisz az egyetemrol lehet, hogy nem ugralsz haza hathavonta, nyelviskolanal, ahol csak pl. 2 honapra fizettel be, nem tudom, mi a helyzet.

    2. Iskolavaltoztatas: uj I-20 szerzese az uj iskolatol, plusz felvetelt igazolo iratok, es valoban megoldhato az USA-n belul. Az uj I-20-as es a vegzes birtokaban legalisan tartozkodsz az orszagban, viszont ha elhagyod, es ujra vissza akarsz jonni, akkor ujra vizumert kell folyamodni a bp-i kovetsegen. Az INS-tol ugyanis tartozkodasi engedelyt kapsz, az utleveledbe vizumot, tehat azt az ontapadot, ami a beutazasra jogosit, kizarolag nagykovetsegen lehet kerni.

    3. Iskolaja valogatja, milyen hamar jelentenek be, tavaly ota gondolom, kevesebb a turelmi ido. De mielott ezt megteszik, figyelmeztetnek.

    4. Igy kellene mukodnie a dolognak, elso kezbol peldat meg nem hallottam.

    #431054 Hozzászólás

    Nyau

    Néhány kérdésedre tudom,

    a többire engem is érdekelne válasz… Én indítottam ugyanis a másik topicot, de egy pár kérdésemre még senki sem válaszolt.
    1. Jó lenne tudni, hogy meg lehet -e hosszabítani kintrõl a vízumot, de találtam egy érdekes dolgot az I-20-as formon (ez egyébként az INS weboldalán is le van írva): ezek szerint amíg bizonyítani tudod, hogy full-time student vagy (azaz van I-20-asod), addig maradhatsz, akkor is, ha a vízumod már lejárt. De sajnos nem tudom pontosan, hogy ez hogy mûködik. Nekem is az lenne a jó, ha már nem kéne az itthoni követségen szenvedni többet a vízumért.
    2. Az biztos, hogy lehet sulit változtatni kintrõl, ehhez is az INS-hez kell menni, de ezért nem kell hazajönni, ez náluk “transfer” név alatt fut, és így tudnék én reményeim szerint átmenni bachelorból mastersbe.
    3. Most láttam a CNN-en (a hétvégén), hogy Bush úr legújabb rendelkezése az, hogy ha egy külföldi diák nem jár be az órákra, arról az egyetemnek 24 órán belül értesítenie kell az INS-t, és félévente riportolniuk kell mindenkirõl, úgyhogy a lógás ezentúl nem megoldható, az pedig, hogy valaki ne fizesse be a tandíjat, az ezentúl abszolút lehetetlen. Nagyon szigorúak a nevezetes date óta…
    5. Ezt sem tudom pontosan, nem akarok hülyeséget írni, de én is azt olvastam valahol, hogy ez megoldható.
    AZ INS egyébként a bevándorlási hivatal, és a weboldalukon minden info fent van a student visakról (www.ins.gov).
    Ja és egy jó hír: engem a múlt héten felvettek az egyetemre, úgyhogy már csak a papírokat várom, és mehetek a nagykövre interjúra, drukkoljatok nekem!
    És még valami: felhívtam a nagykövetség info vonalát, ahol megtudtam, hogy a legújabb kívánalmuk az, hogy fizessem be a tandíjat, és az errõl szóló igazolás nélkül ne is próbálkozzak tanulóvízumért. Jó fejek, nem?

7 hozzászólás megtekintése - 1-7 / 7
Hozzászólás: ujra usa, ujra tanulovizum
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.




Hozzászólások lezárva.