Usamajom(az árnyoldal) 2.

Kezdőlap utazas.com Fórum Váróterem Usamajom(az árnyoldal) 2.

 • Indította
  Témakör
 • #23679 Hozzászólás

  Kárpáti
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Elindult a nagy bankok csõdje.
  Kettõt egyelõre megmentettek,ami példátlan .

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 28
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #277883 Hozzászólás

  Kárpáti
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Ez van

  Földre került Amerika és ott is maradt

  2009.07.03 08:06
  Jelentõsebb eséssel nyitottak az amerikai részvényindexek és kereskedés folyamán végig a negatív tartományban oldalaztak. Zárásra még egyet löktek lefelé a piacokon, így a Dow 2.5, a szélesebb piacot lefedõ S&P 500 2.8, a Nasdaq pedig 2.7%-os mínuszban fejezte be a kereskedést. Az olaj árfolyama is komoly zuhanást produkált, az augusztusi határidõs WTI közel 4%-ot veszített értékébõl. A befektetõket a hosszú hétvége elõtt igencsak elkedvetlenítették a délutáni munkanélküliségi adatok, aláásva a gyors gazdasági felépülésbe vetett hitet.

  A napok óta tartó helyben járás után tegnap egy erõteljes esést láthattunk az amerikai részvénypiacokon, az irányadó indexek közül a Dow 2.5, az S&P 500 2.8, a Nasdaq pedig 2.7%-os mínuszban fejezte be a kereskedést. Mindhárom benchmark napi mélyponton zárt, a fontos technikai szintek azonban egyelõre nem sérültek, a Dow-t a 8,250, míg az S&P-t a 882 pontos támasz megtartotta.

  A lejtmenetet a délután megjelent munkanélküliségi adatok indították el, júniusban ugyanis 467 ezren veszítették el az állásukat az Egyesült Államokban a mezõgazdaságon kívüli szektorokban – közölte a Munkaügyi Minisztérium. A piaci konszenzusok 350-365 ezer új munkanélkülit jósoltak. A munkanélküliségi ráta tekintetében a piaci elõrejelzések a májusi 9.4%-ról 9.6%-ra emelkedésre számítottak, míg a ma közzétett adat 9.5%-os munkanélküliségi rátát jelez. Ez még nem mondható megnyugtatónak, ugyanis 25 éves csúcsot jelent.

  A fentiekkel párhuzamosan jelent meg a heti friss munkanélküli segélykérelmekrõl szóló statisztika: eszerint a múlt héten 16 ezerrel 614 ezer fõre csökkent a friss segélykérelmek száma. Ez a várttal lényegében összhangban van.
  2009.07.02 14:30
  Vegyes munkaerõpiaci adatok jöttek az USA-ból (3.)

  Szintén a várakozásoknak megfelelõen alakultak az amerikai ipari megrendelések, azonban ez a befektetõket cseppet sem nyugtatta meg. Miután ma nem lesz kereskedés a tengerentúlon, a piaci szereplõk többsége tegnap a pozíciózárás mellett döntött, így ez is nagy szerepet játszhatott a esésben. Sok idõ azonban nem lesz a pihenésre, azt követõen, hogy a befektetõk visszatérnek a hosszú hétvége után, rögtön kezdetét is veszi a második negyedéves gyorsjelentési szezon a tengerentúlon.

  Ezt szokásokhoz híven az Alcoa indítja majd, az aluminiumgyártó július 8-án, szerdán, az amerikai részvénypiacok zárását követõen teszi közzé eredményeit. Az elemzõi várakozások szerint az alumíniumgyártó bevételei 48%-kal csökkenhetnek az elõzõ év azonos idõszakához viszonyítva és részvényenként 0.34 dolláros veszteséget érhet el a társaság. A papírok tegnap leggyengébb teljesítményt mutatták a Dow komponensek között, 4.7%-ot veszítettek értékükbõl.

  Az elemzõi várakozások szerint összességében meglehetõsen nehéz három hónapot tudhatnak maguk mögött a vállalatok, a legnagyobb cégek többsége ugyanis kétszámjegyû csökkenést ért el mind a bevételek, mind az egy részvényre jutó nyereség tekintetében 2008 azonos idõszakához képest.
  2009.07.02 06:20
  Figyelem! – Rázós hetek jönnek
  http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?hn=2&k=1&i=117700&is=1
  A legnagyobb nehezék tegnap a bankszektor volt, az S&P 10 iparági indexe közül a pénzügy könyvelhette el a legnagyobb, 4%-os esést. Az ágazat nagyobb szereplõi közül a JP Morgan 4.4, az American Express 3.2, a Bank of America 3.1, a Citigroup pedig 3%-kal került lejjebb.

  A technológiai szektort is rendesen adták, az United Technologies 3.9, az IBM 3, a Microsoft 2.8, a Hewlett-Packard pedig 2.1%-kal értékelõdött le.

  #277882 Hozzászólás

  Kárpáti
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  ez kell a világnak

  Pénzügy | Ingatlan | Adó | Makro | Cégek | Vállalkozás | Média | Állás | Biztosítás Cikk küldése
  Adja meg az alábbi adatokat és küldje el ezt a cikket ismerõseinek!
  Feladó neve:Feladó e-mail címe:Címzett e-mail címe: Megjegyzés:ElküldMégsemRémálommá lett az amerikai álom
  2009. április 30. 06:30 a a a Cikk nyomtatása Cikk küldése Kis Miklós

  A kapitalizmus elsorvasztotta az Egyesült Államokban a demokráciát, az állampolgárok érdekérvényesítõ ereje meggyengült, az egyenlõtlenségek növekednek, a közösségek széthullanak, s az amerikai mintát követi a világ többi része is – derül Robert B. Reich, a Clinton-kormány munkaügyi miniszterének könyvébõl. A kapitalizmus átváltozása azonban nem a szabadpiac közgazdász ideológusainak köszönhetõ Reich szerint.

  „Ez a könyv arról az útról szól, amelyre Magyarország is ráléphet” – szól bevezetõjében a magyar olvasókhoz Robert B. Reich, a Clinton- kormány munkaügyi miniszterének új, Magyarországon frissen kiadott, Szuperkapitalizmus címû könyvében, amelyben lényegében a modern, amerikai kapitalizmus kialakulását, és természetét mutatja be.

  A demokratikusból a szuperkapitalizmusba

  Kapcsolódó írásokMilyen lesz a magyar modell?
  Szalai: fasizmus is jöhet a válság után
  Mi lesz a kapitalizmussal?
  Amerikát a csõd szélére vitte az adópopulizmusEz az út többek között a növekvõ vagyoni, és jövedelmi egyenlõtlenséget, az üzleti érdekek rátelepedését a politikára, a demokrácia, és a közösségek meggyengülését, a környezet érdekeinek háttérbe szorulását, a televízióból szakadatlanul özönlõ erõszakot jelenti. Reich nem feledkezik az érem másik oldaláról sem: a GDP, és a fogyasztás növekedésérõl, s hogy a befektetõk és a fogyasztók egyre jobban járnak (a könyv még a válság kitörése elõtt íródott).

  Reich érzékletesen mutatja be a 60-as évek „demokratikus kapitalizmusának” átalakulását szuperkapitalizmussá. A 60-as években a viszonylag alacsony vagyoni különbségek, a széles középosztály jellemezte Amerikát, majd a 80-as évektõl kezdõdõen a vagyoni, jövedelmi különbségek egyre nõttek (részben a liberális módon átdolgozott adórendszer miatt), szûkült a középosztály, nõtt a szegénység, s mindemellett viszont nõtt a GDP.

  Nem Reagan az oka

  Lap.hu-oldalakPolitikai gazdaságtan.lap.hu Közgazdász.lap.hu A változásokat sokan az olajválság kiváltotta stagnálásra és inflációra – stagflációra -, s ezzel járó magas munkanélküliségre adott gazdasági válasznak, a kínálatoldali gazdaságtannak, Reagan színrelépésének, illetve a deregulációnak (a gazdaság szabályozásának visszafejlesztése – reagani politika volt ez is) tulajdonítják. Reich ezeket a magyarázatokat elutasítja, s egy nagyívû alternatív magyarázatot igyekszik adni.

  A szerzõ tulajdonképpen elõregyártott elemekbõl építi föl a könyvét (helyesen, hiszen Newton is megjegyezte egyszer, azért lát messzebbre másoknál, mert óriások vállán áll). Az egyik elem Galbraith elképzelése az új ipari államról – Reich könyvében ez a „nem egészen aranykor”, a 60-as évek, amit a széles néptömegek (beleértve a munkásságot is) jóléte jellemzett. Galbraith (és Reich) úgy vélte, a 60-as évek „új ipari államában” a nagyvállalatok és az állami szféra között olyan összefonódások voltak, amelyek az USA gazdaságát némileg a szocializmusra jellemzõ tervgazdasághoz teszik hasonlatossá.

  Nem volt igazán verseny a nagyvállalatok között, a szakszervezetek erõsek voltak, s a könnyû profitból mindenki – a munkások is – részesedtek.

  Élesedõ verseny – csökkenõ bérszínvonal

  Fölfedezhetjük Anderson, „A hosszú farok” szerzõjének gondolati lenyomatát is a könyvben, aki Reich-hez hasonlóan kulcsfontosságú változásnak látja, hogy a technológiai változások révén már csak nem a nagyvállalatok rúghatnak labdába a piacokon.

  Reich szerint az általános jólétnek nem Reagan zsigeri szakszervezet-ellenessége vetett véget, hanem a játékszabályok megváltozása: a technológiai változások miatt a belépési korlátok egyre alacsonyabbak lettek, a konténeres szállítás fejlõdése a globális szállítói láncok kialakítását segítette. A korábban kényelmes nagyvállalatok igazi versenyre kényszerültek, s akik továbbra is magas szinten tartották a béreket, és juttatásokat, s nem szervezték ki alacsonyabb bérszínvonalú országokba mindazt, amire csak lehetõségük volt, Reich szerint elbuktak a piaci versenyben – a szerzõ példákat is hoz.

  Elidegenedett szuperkapitalizmus

  Az a nevezetes Feuerbach féle – Marx által újrahasznosított – elképzelés is lényeges része Reich gondolati építményének, hogy bizony létrehozunk közösen olyasmiket, amelyeket azután késõbb idegen, sõt ellenséges hatalmaknak látunk, feledve, hogy ezeket mi magunk hoztuk létre. Feuerbach ezt a gondolatot az istenekre alkalmazta, Marx leginkább a munka által létrehozott értékre, Reich a szuperkapitalizmus egyedi magyarázatát igyekszik adni vele.

  Reich szerint hiába haragszunk a nagyvállalatok által lefizetett politikusokra, a csillagászati fizetésû vállalati vezetõkre, valójában az a szenny vesz körbe bennünket, amelyet mi magunk állítunk elõ, mégpedig fogyasztói, és befektetõi szerepkörünkben. Mindannyian fogyasztók, s befektetõk vagyunk, bár utóbbi szerep sokunknak csak közvetett, de azért valóságosan jut a nyugdíjalapokon keresztül. A befektetõ, és a fogyasztó megnövekedett hatalmáról szól az új kapitalizmus Reich olvasatában. A fogyasztónak a pénze oda vándorol, ahol a legalacsonyabb az ár, a befektetõé oda, ahol a legnagyobb a profit. Azaz lényegében azok a cégek a legsikeresebbek, amelyek a legjobban sanyargatják a dolgozókat, s a beszállítókat.

  Mi van a szuperfizetések mögött?

  Reich szerint ugyanez a mechanizmus, az egyre élesebb verseny az okozója az egyre csillagászatiabb nagyvállalati vezetõ fizetéseknek. Reich elfogadja gondolatmenetét Ridderstralenek, Nordströmnek, akik a Funky Business – A tehetség táncoltatja a tõkét szerzõi, s a nagyvállalati vezetõket sztárokhoz hasonlítja, akikbõl a részvényeseknek a legjobb kell. Persze egy jól menõ Rt.-nél csak bizonyított tehetség jöhet szóba, ezek száma meg szükségszerûen korlátozott – így azután fölveri a verseny az árukat.

  Reich kapitalizmusképének fontos eleme még annak részletes bemutatása, hogyan küzdenek egymással az üzleti érdekek a törvényhozásban az állampolgári érdekek helyett, s hogyan fonódik össze az üzleti és politikai szféra – ezek a jelenségek a magyar olvasó elõtt sem ismeretlenek.

  Demokrácia helyett kapitalizmus

  Reich idézi Milton Friedmant, aki szerint a demokrácia a kapitalizmus elõfeltétele. Soros ezt a Globális kapitalizmus válságában kétségbe vonja, szerinte a demokrácia inkább ellensúlynak kell a kapitalizmus ellenében. Reich ennél is tovább megy, úgy véli, a kapitalizmus kezdi megszüntetni a demokráciát, az üzleti lobbiérdekek zajában már elvész az állampolgár hangja.

  Reich könyvének hiányossága, – amelyrõl a szerzõ nem tehet – hogy nem foglalkozik a szuperkapitalizmus válságával, hiszen még a válság elõtt íródott. Érdekes kérdés lenne pedig, hogy a szuperkapitalizmus lényegéhez tartozó, dinamikusan növekvõ egyenlõtlenség mekkora szerepet játszott a rendszer megrendülésében – a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) egyik tanulmánya például a válság egyik mélyebb okaként a növekvõ egyenlõtlenséget jelölte meg.

  Nyíltan vagy burkoltan?

  Reich nagyívû helyzetelemzése mellett reformjavaslatai mind terjedelemben, mind jelentõségben eltörpülnek. Egészségügyi javaslata Amerikában bizonyára forradalmian baloldali, Magyarországon visszalépés lenne. A periféria, félperiféria országai – mint Magyarország – a vállalati adó eltörlésének gondolatával sem tudnak mit kezdeni, bár az ötlet – a vállalat jövedelmeit adózzák le a részvényesek az szja alapján – minden bizonnyal igazságosabb helyzetet teremtene ott, ahol a GDP maghatározó részét hazai tulajdonú cégek adják. Amerikában minden bizonnyal lenne értelme.

  Reich a magyar olvasóknak írt elõszavában azt írja, az elkövetkezõ években alapvetõ döntéseket kell hoznunk arról, milyen társadalommá kívánunk válni (minthogy nekünk is meg kell birkózni a szuperkapitalizmus következményeivel). Szerinte két út van: nyíltan, jól tájékozottan, végiggondoltan hozzuk meg ezeket a döntéseket, vagy burkoltan, ötletszerûen, néha fájdalmasan.

  A múlt tapasztalatai alapján aligha lehet kétségünk, politikusaink melyik utat választják.

  #277881 Hozzászólás

  Kárpáti
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető
  #277880 Hozzászólás

  Kárpáti
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  http://www.stop.hu/articles/article.php?id=480701

  http://www.stop.hu/articles/article.php?id=480701

  #277879 Hozzászólás

  9 ember

  Fõoldal / Külföld betûméret: 9 embert gyilkolt meg egy ámokfutó Alabamában – egy újszülöttel is végzett

  MTI/CNN
  2009-03-11 05:56

  Cikk továbbküldése e-mailben:

  Ön neve:
  Ön e-mail címe:
  Címzett neve:
  Címzett e-mail címe:

  Az ámokfutó két kisvárosban gyilkolt; áldozatait valószínûleg találomra választotta ki. A végén önmagával is végzett.
  hirdetés

  Kilenc embert lelõtt, majd önmaga ellen fordította a fegyvert egy ámokfutó helyi idõ szerint kedden az Egyesült Államokban két alabamai kisvárosban.

  Az illetõ – akinek személyazonosságát nem fedték fel, s az indítékairól sem lehet tudni semmit – legalább négy helyszínen nyitott tüzet a déli állam délkeleti csücskében a hatóságok ismerete szerint. A jelek arra utalnak, találomra választotta ki áldozatait.

  Elõször késõ délután Samsonban, egy kétezer lelkes településen lõtt: itt négy felnõttet és egy gyereket ölt meg, köztük állítólag a helyi rendõrfõnök feleségét és három hónapos kislányát. Késõbb megtalálták még két felnõtt holttestét két szomszédos házban.

  A gyilkos ezután autóba ült, és az 52-es úton rendõrökkel a nyomában elindult a Samsontól 20 kilométerre, Florida állam határán fekvõ Geneva felé. Útközben rálõtt egy rendõrautóra, könnyebben megsebesítve egy rendõrt. Két másik embert is megölt, egyiküket egy áruháznál, és egy nõt, amint kilépett egy benzinkút üzletébõl.

  Az ámokfutás egy genevai fémmegmunkáló üzemben ért véget, a férfi állítólag itt dolgozott.

  A rendõrök holtan találták az üzem területén, öngyilkos lett.

  #277878 Hozzászólás

  Kárpáti
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető
  #277877 Hozzászólás

  Kárpáti
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető
  #277876 Hozzászólás

  Kárpáti
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető
  #277875 Hozzászólás

  Kárpáti
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Amerika csak kullog Magyarország után..:o)

  http://www.bumm.sk/index.php?show=26871

  #277874 Hozzászólás

  50 milliárd dolláros

  piramisjátékot lepleztek le.
  A házak elõl is ellopják már az épp odaszállított küldeményeket.
  Az FBI tartósan számol a megélhetési bûnözéssel.
  A bolti lopások 50%-kal emelkedtek az elmúlt idõszakban.

  #277873 Hozzászólás

  A Crysler

  bezárja az észak-amerikai gyárait,a GM csõdvédelmet kér.Nincs kereslet az autókra,mert a bankok nem adnak hitelt a vásárolni szándékozóknak.
  Rengetekg kilakoltatás a törlesztõrészletek nemfizetése miatt.

  #277872 Hozzászólás

  anyadlohaton
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Hali…

  Na reg nem irtam…mindenki oromere..:)
  Azert meg kell hagyni Joe batyo egy jelenseg volt…sok embert megmozgatott agyilag…ha egyetertettek vele,ha nem…
  No,mentem…

  Legjobbakat,

  Zoli

  #277871 Hozzászólás

  nincs cím

  Az USA-ban a nem mezõgazdaságban foglalkoztatottak száma a várt 200 ezer fõ helyett 240 ezer fõvel csökkent októberben, amelyre az elmúlt 7 évben nem volt példa. A szeptemberben közzétett 159 ezer fõs létszámcsökkenést, 284 ezer fõsre korrigálták
  14 éves mélyponton a foglalkoztatottság.
  Hülyeségszûrõ!
  Ha szükséged van a Joe-féle fórum címére,írj emilt és elküldöm,mert innen úgyis kitörlik!Õ már ide nem ír.Én sem az övére,mert nem érdekel,meg be sem tudok jelentkezni,de nem is akarok.

  #277870 Hozzászólás

  igazi hülyeségszûrõ
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Hát ezen is jót derültem

  Ugye Joe, az amerikaiak mûveltek?
  McCain emberei Palint okolják
  Címkék: sarah palin, percrol percre, republikánus, john mccain

  A FoxNews vezetõ politikai tudósítója, Carl Cameron szellõztette meg a hírt az amerikai hírcsatorna tegnapi mûsorában, miszerint McCain kampánystábja is aggodalommal figyelte az alelnökjelölt Sarah Palin ténykedését.

  A névtelen forrásokra hivatkozó tudósító szerint McCain stábja elsõsorban Palin képességei és megfelelõ tudása miatt aggódott. Palin például nem tudta, hogy mely országok tagjai az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezménynek, vagy hogy Afrika egy kontinens, és nem csupán országok összessége.
  Forrás: index.hu
  Ha az USA egyik alelnökjelöltje ilyen mûvelt, akkor milyen mûvelt lehet a többi átlagamerikai?

  #277869 Hozzászólás

  Rókalyuk

  Csõdöt mondott az amerikai “szabadság” 2008. október 23. 09:00:00

  Nyomtatható verzió Cikk továbbküldése Hozzászólás (1 db)

  Joseph Stiglitz Nobel-díjas amerikai közgazdász szerint az amerikai gazdasági modell – mint példa más országok számára – ideje lejárt. A Focus címû osztrák magazinnak nyilatkozva a Világbank korábbi vezetõ közgazdásza úgy vélte, hogy a pénzügyi válság biztosan a végét jelenti az ellenõrzés és szabályozás nélküli kapitalizmusnak, amely az Egyesült Államokat jellemzi.
  Stiglitz a Bush-kormányzat szemére veti, hogy a szabadpiacról prédikált, miközben maga nem a szabadpiac szabályainak megfelelõen viselkedett: gazdaságpolitikája a Nagy Üzlet jóléti politikája, az agrárszubvenciók és a protekcionizmus politikája volt, a nyereségek privatizációjáé, a veszteségek államosításáé.

  A válság egyik fõ oka – Stiglitz véleménye szerint – a hiányzó felügyelet volt: az amerikai szabályozó hatóságok olyannyira meg vannak gyõzõdve arról, hogy a piacnak mindig igaza van, hogy meg sem fordult a fejükben a beavatkozás gondolata. Arra felvetésre, hogy a Wall Street-i felelõsök nem voltak a veszély tudatában, Stiglitz így felelt: mások pénzével játszanak, hogyan lehetne érzékük a kockázathoz.

  Stiglitz korábban már kifejtette, hogy a válság nem meglepetésszerûen következett be, a bankvezetõk egyszerûen csak nem voltak hajlandók beszélni róla, és eltitkolták a fenyegetõ jeleket. Õ maga már a kilencvenes években, Bill Clinton volt elnök legfõbb gazdasági tanácsadójaként figyelmeztetett a lakástulajdonosoknak nyújtott rossz hitelek veszélyes következményeire, de az akkori pénzügyminiszter nem akart hallgatni rá. Alan Greenspannek az amerikai jegybank élére történt kinevezése is azt a jelzést sugározta, hogy a piac szabályozása nem kívánatos – emlékezett vissza október eleji nyilatkozatában Joseph Stiglitz. (Greenspant még Ronald Reagan elnök nevezte ki 1987-ben a jegybank szerepét betöltõ szövetségi tartalékalap, a Federal Reserve vezetésére.)

  A neves közgazdász bírálóan áll hozzá az amerikai kormányzat 700 milliárd dolláros pénzügyi mentõcsomag-tervéhez is. Meggyõzõdése szerint mielõtt még több pénzt pumpálnának a bankokba, meg kellene állapodni a szabályozás legfontosabb sarokpontjaiban. A maga részérõl több átláthatóságot, tájékoztatási kötelezettséget és szerkezeti átalakítást eredményezõ ösztönzõt szeretne látni. Úgy vélekedett, hogy a pénzpiacon egyfajta sebességkorlátozást kellene bevezetni, és létre kell hozni egy állami felügyelõ bizottságot, amely ellenõrizné a piacon forgalmazott termékeket.

  Stiglitz 2001-ben kapott közgazdasági Nobel-díjat.

  #277868 Hozzászólás

  A nagy jólét

  Kiakadt New Yorkban az amerikaiak Nemzeti Adósságszámláló Órája. Eddig nem volt vele baj, amikor viszont szeptember 30-án át kellett volna lépnie a tízbilliót, azaz a 10 000 000 000 000-t, kifogyott a nullákból, így nem tudta tovább számlálni az összeget, azóta nem tudják egy pillantásra megállapítani az amerikaiak, mennyivel tartozik hazájuk.

  A mutatót még 1989-ben állították fel, amikor az amerikai adósság átlépte a 2,7 billió dollárt. A tulajdonosok közölték: hozzáadnak még két nullát az órához, így ezerbillióig, azaz billiárdig, tíz a tizenötödikenig tud számolni majd a tábla.

  Douglas Durst, a számlálót feltaláló Seymour Durst fia reméli, hogy 2009 elején le tudják cserélni egy hosszabbra a Manhattanben, a 1133-ik sugárúton található szerkezetet.

  2000 szeptemberében már egyszer letakarták egy piros-fehér-kék függönnyel, amikor 5,7 billió dollárnál problémák támadtak az óra mûködésével. 2002 júliusában leszedték a függönyt, és a szám 6,1 billióra ugrott. Az óra 2004-ben költözött a jelenlegi helyére a Times Square-rõl.

  Addig is, míg a 2009-es plusznullák megérkeznek, a számláló dollárjelét egyesre cserélték. Az összadósságot mutató szám alatt van egy kisebb szám is, ez a tartozás egy családra esõ összegét mutatja, ami valahol nyolcvan- és százezer dollár között van – ez 15-20 millió forintot jelent.
  A bankoknak nyújtott hétszázmilliárd dolláros kormányzati segítség miatt egyes közgazdászok úgy vélik, az Egyesült Államok adóssága akár a 11 billiárd dollárt, azaz a kéttrillió forintot is meghaladhatja.

  #277867 Hozzászólás

  Legalább van mibõl.

  2 ezer milliárd dollárt buktak az amerikai nyugdíjalapok
  2008. október 7. FigyelõNet, MTI
  Az amerikai nyugdíjalapok 2 ezer milliárd dollárt vesztettek az utóbbi 15 hónapban – hangzott el a washingtoni kongresszusban egy keddi meghallgatáson.
  A Fed módosíthat a politikáján
  Veres: az uniós stratégiához igazodunk a válságban
  Európa fölé ér a gazdasági tornádó Peter Orszag, a törvényhozás költségvetési hivatalának igazgatója azt jósolta: a hatalmas veszteségek miatt sok adófizetõ bizonyára elhalasztja a nagyobb vásárlásokat és tervezett nyugdíjba menetelüket is késõbbre halasztják majd.

  A képviselõházi meghallgatáson a meghívott szakértõkkel azt vizsgálták, milyen hatása van a nyugdíjprogramokra az amerikai ingatlan- és hitelpiaci válságnak, a pénzügyi zavaroknak.

  Felmérések szerint az amerikaiak több mint fele aggódik amiatt, hogy hosszabb ideig kell dolgoznia a nyugdíjmegtakarítások értékvesztése miatt.

  Orszag korábban úgy nyilatkozott, hogy a 700 milliárdos szövetségi tõkeinjekciós program szerinte rontani fog a jelenlegi pénzügyi válságon. Megítélése szerint a bankmentõ csomag “iróniája”, hogy további nagy pénzintézetek dõlhetnek be: a bankok a mérlegükben mesterségesen magas értéken szereplõ rossz hitelállományok felvásárlása után ugyanis hatalmas veszteségeket lesznek kénytelenek elkönyvelni, fizetésképtelenné válhatnak. Mint kifejtette, olyan cégek omolhatnak össze, amelyek ma még fizetõképesnek tûnnek, a rejtett állományok értékvesztése miatt azonban valójában már nem azok.

  #277866 Hozzászólás

  USA kommunista országgá lett!

  Amerika mégis megmenti a pénzügyi világot
  2008. október 3. 20:55
  FigyelõNet, MTI
  Az amerikai kongresszus elfogadta a 700 milliárd dolláros pénzügyi mentõcsomag tervét, így egyelõre elhárult a globális pénzügyi rendszer összeomlásának fenyegetése. A piacok az elemzõk korábbi várakozása szerint kedvezõen reagálnak a hírre rövid távon, bár az indexek alakulásán egyelõre ez nem látszik.

  Végül megszavazta az amerikai kongresszus – a New York Times minõsítése szerint – a történelem legdrágább állami beavatkozását, méghozzá jelentõs többséggel, majd nem sokkal késõbb George W. Bush, az Egyesült Államok elnöke aláírta a törvényt.

  Elhárult a fenyegetés

  Kapcsolódó írásokAmerika mégsem menti meg a pénzügyi világot?
  Amerikát a csõd szélére vitte az adópopulizmus
  Bush: Amerika súlyos pénzügyi válságban van
  Amerika a zsebébe nyúl, és megmenti a világotA döntés szerencsés esetben elejét veszi további óriásbankok dominószerû bedõlését, ami pedig a pénzügyi válság további mélyülését, akár a teljes globális pénzügyi rendszer összeomlását okozta volna. Az összeomlásnak pedig – a FigyelõNetnek korábban nyilatkozó elemzõk szerint – beláthatatlan, de mindenképp katasztrofális következményei lettek volna a világgazdaságra, így Magyarország nyitott gazdaságára is.

  A csomag elfogadása viszont – amennyiben hihetünk az elemzõknek -, rövid távon megnyugtatja a piacokat, újra optimista lehet a hangulat. Egyelõre azonban nem sokat segített a kereskedésen: a szavazás után a Dow Jones és Nasdaq indexek enyhén emelkedtek, majd két órával a szavazás után már a voksolás elõtti szintjüknél lejjebb voltak.

  A csomag sikere nem teljesen biztos, hiszen megoldást jelent ugyan a nagy amerikai befektetési bankok szorult helyzetére, ám még mindig nem tudjuk, milyen helyzetben vannak például a japán befektetési bankok – figyelmeztettek korábban a FigyelõNetnek nyilatkozó elemzõk.

  Módosítottak a javaslaton

  A demokraták nagy arányú többsége támogatta, a republikánusok enyhe többsége viszont még mindig ellenezte a javaslatot. Új elem a korábban elutasított javaslathoz képest, hogy a szövetségileg biztosított bankbetétek összegét felemelik 100 ezerrõl 250 ezer dollárra. Az új verzióba egy 150 milliárd dolláros üzleti és energiaipari adócsökkentés is belekerült, továbbá mintegy 24 millió adófizetõt érintõ könnyítés az úgynevezett alternatív minimális adó terén.

  A felsõház korábban biztos többséggel, 74-25-ös szavazati aránnyal fogadta el a kezdeményezést. A Wall Street megmentését célzó csomag szenátus – és immár a képviselõház – által elfogadott változata némileg módosított verziója annak az eredeti tervezetnek, amelyet a képviselõház hétfõn váratlanul elutasított.

  Az alsóház a hét elején még 228-205 arányban vetette el a kétpárti javaslatot. A mentõcsomag megmentésérõl a hétfõi képviselõházi kudarc óta kiterjedt egyeztetések folytak a kongresszusban.

  #277865 Hozzászólás
  #277864 Hozzászólás

  BK
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  helyesbites

  Ha purchasing power parity- vel szamitjuk a GDP-t, akkor mar joval magasabb ertekek jonnek ki. Itt mar a kinai GDP akar 60%-a is lehet az USA GDP-nek.

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 28
Hozzászólás: Usamajom(az árnyoldal) 2.
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.