Utazás Törökországból Szíriába

Kezdőlap utazas.com Fórum Közel-Kelet/Közép-Ázsia Utazás Törökországból Szíriába

 • Indította
  Témakör
 • #45732 Hozzászólás

  Kirgizke

  Van -e valakinek bármiféle tapasztalata a török-szír határátlépésrõl, közlekedésrõl?
  A repjegyeink már megvannak jövõ májusra Isztambulba, onnan szeretnénk eljutni Szíriába, majd vissza.

  Köszönök minden segítséget, információt.

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 32
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #436431 Hozzászólás

  Kirgizke

  Antakya-szállás

  Megváltoztatták a repülõgép indulási idejét, csak estére érünk Antakyába, úgyhogy kellene itt is szállás.
  Tibor, a Sarayon kívül tudsz esetleg még vmit (elérhetõséggel)?
  Vagy vki. más?

  Nem örülök ennek, a fenének van kedve este szállás után rohangálni….

  #436430 Hozzászólás

  Kirgizke

  útiterv

  Tibor!

  Remélem, már sokkal jobban vagy azóta. Kórházban is voltál odakint? Ez elég félelmetes élmény lehetett…

  Összeraktam egy elõzetes útitervet…

  Máj. 18. (Hétfõ): utazás Isztambulba – Skyeurope /remélem, addig nem csõdöl be…./

  Máj. 19. (Kedd): Isztambul – Antakya (Turkish Airlenes), elvileg érkezés 9:10
  Antakyából busszal v. taxival Aleppó (érkezés vsz. késõ délután)

  Máj. 20. (Szerda): Aleppó

  Máj. 21. (Csütörtök): Aleppó – Hama (busszal)

  Máj. 22. (Péntek): Hama – Krak- Tartus – Hama (busz és/vagy minibusz)

  Máj. 23. (Szombat): Hama – Damaszkusz (busszal)

  Máj. 24. (Vasárnap): Damaszkusz

  Máj. 25. (Hétfõ): Damaszkusz – Bosra (esetleg ha belefér Shahba, Suweida) busszal, iránytaxival

  Máj. 26. (Kedd): Damaszkusz – Seidnayya – Maalula iránytaxival / Seidnayya és Maalula között van tömegközlekedés? /

  Máj. 27. (Szerda): Damaszkusz – Palmyra (busszal)

  Máj. 28. (Csütörtök): Palmyra

  Máj. 29. (Péntek): Palmyra – Hama

  Máj. 30. (Szombat): Hama – Aleppó taxival, útközben a Holt Városok, Apamea érintésével

  Máj. 31. (Vasárnap): Aleppó – Antakya

  – jún. 3. visszajutás Iszambulba /még nincs eldöntve, hogyan…esetleg Kizkalesi – Silifke megállóval? Egyhuzamban bizti nem tudunk végigülni egy Aleppó-Isztambul utat…/

  Jún. 3. Isztambul, repülés haza

  #436429 Hozzászólás

  archimandrita

  Re: határ

  Kedves Kirgizke!

  Amikor Aleppóból mentem Antakyába összesen kb. egy órát töltöttünk a két határon. A Szíriából való kilépés gyorsan ment, a török oldalon akkor némileg több volt a tökölõdés. Egyáltalán nem biztos persze, hogy ez mindig így van.

  Törökországból vissza Szíriába jóval keletebbre a Niszibisz (Nusaybin) – Qamishli átkelõnél tértem vissza. Itt csak gyalogos átkelõ mûködik (naponta reggel 8 és du. 3 között). Törökországból gyorsan kiléptettek, a szír oldalon viszont elég nagy feltûnést keltettem magányos európaiként, hátizsákkal. Bekísértek valamiféle irodába, ahol egy csomó határõr, taxis meg mindenféle naplopó üldögélt, hellyel kínáltak, az elöljáró lapozgatta az útlevelemet és megnyugodva vette észre, hogy kétszeri szír vízumon van; majd az adataimat beírta valami nagy könyvbe. Átkísértek egy másik helyiségbe, ahol egy másik határõr ült – vele szemben az ablak túloldalán a szír, török, iraki stb. utazók minden mennyiségben, akik a kis nyíláson próbálták betuszkolni az útlevelüket és mindenféle irataikat. Engem ettõl megkíméltek, leültettek a határõr mellé, és ott töltöttem ki a belépési nyomtatványt, majd amikor kész lettem, a határõr soron kívül velem foglakozott, és bepötyögte az adataimat a gépbe. Vissza az elöljáró irodájába, kezet nyújt és jó utat kíván. Gyorsan vettem a hátizsákomat, és elindultam, mielõtt eszükbe jutna, hogy esetleg valami harmadik nyilvántartásba is be kell, hogy írjanak.

  Összegezve, eddig akárhányszor, akármerrõl léptem is be Szíriába, mindig az volt a tapasztalatom, hogy némi bürokrácia ellenére eléggé gyorsan ment a dolog.

  Visszatérve az Antakya-Aleppó utazásra, sajna nem tudom, hogyan közlekedik busz Aleppóba. Az iránytaxi talán annyiból jobb, hogy rugalmasabban tudjátok alakítani a programot, mert nem kell a menetrendhez igazodni. Szerintem hagyjátok nyitva a kérdést, és tegyétek attól függõvé, mikor indulnak buszok. Ez úgyis csak ott fog kiderülni. Egyébként aligha hinném, hogy akár aznap ne kapnátok helyet a buszra.

  Aleppó egyébként nagyon jó hely! Csak a városi gyalogos közlekedéssel vigyázzatok (úttesten való átkelésnél). Nekem a most októberi (immár hetedik) szíriai utamat eléggé lerövidítette egy balul sikerült úttesten való átkelés Aleppóban; sem én nem voltam elég óvatos, sem a taxis, aki elütött… ez törte ketté az utamat, a lábamat meg ripityára… Ettõl függetlenül legszívesebben most mennék vissza, ott folytatni az utamat, ahol abba kellett hagynom, de meg kell várnom, amíg teljesen felépülök.

  Tibor

  #436428 Hozzászólás

  Ahmet

  Régen

  Amikor elõször jártunk arra, akkor a buszon voltunk kb. öten. A határra nem is igen emlékszem, olyan gyorsan megvolt. Inkább arra, hogy a határ után rögtön megálltunk fagyizni. Minket is meghívtak. Fagyi után meg irány Aleppo. : )

  #436427 Hozzászólás

  Kirgizke

  határ

  Szia Tibor!

  A határátlépés milyen gyorsan ment? Külföldi fórumokon azt olvastam, hogy elég lassú…
  Ebbõl a szempontból a busz vagy az iránytaxi a jobb? (Gondolom, az iránytaxi.) A buszra kell elõre venni jegyet, vagy nincsenek rajta olyan sokan?

  Köszi.

  #436426 Hozzászólás

  archimandrita

  Re: antakyai régészeti múzeum

  Kedves Kirgizke!

  Én úgy emlékszem, egy jó óra (vagy tán másfél?) alatt kényelmesen meg tudtam nézni a múzeumot; így ha délután szeretnétek továbbutazni Aleppóba, akkor délelõtt vagy kora délután simán belefér.

  Üdv.:

  Tibor

  #436425 Hozzászólás

  Kirgizke

  Archimandrita

  Szia Tibor!

  Köszi a segítséget.Az antakyai régészeti múzeumot mindenképp terveztük, vagy oda, vagy visszafelé. Ha délután menne vmi. közlekedési eszköz Aleppóba, akkor szerintem délelõtt-kora délután még talán bele is férne. Kb. mennyi idõ kell a megtekintésére? (És szakmai szemmel? :-)

  Üdv: Kirgizke

  #436424 Hozzászólás

  archimandrita

  Antakya

  Antakyiában tudom ajánlani a Saray Hotelt. Bent van a város közepén, pár lépésnyire az Ulu Cami-tól. Teljesen normális, tiszta szobáért (TV-vel, hûtõvel és külön fürdõszobával) fizettem 30,- YTL-t egy éjszakára. Ha szerencsétek lesz, ketten fogtok ugyanennyit fizetni, miután én egyedül utaztam, és kifizettették velem a kétágyas szoba árát. Nem volt foglalásom, csak kinéztem az LP-bõl és odamentem, de volt szoba. A szobaárban a reggeli is benne volt.

  Antakyában ne hagyjátok ki a régészeti múzeumot! Csak át kell sétálni az Orontész hídján, és ott van a túlparton. Szobrok, szarkofágok, óriási mozaikok Antiochia virágkorából (hellenisztikus és korai keresztény kor); eddig számomra a legjobb volt ebben a mûfajban a levantei térség múzeumai közül. Ja, és – ellentétben sok más térségbeli múzeummal (pl. Szíria) – itt szabadon lehetett fotózni.

  Egyébként én is Antakyánál léptem át a határt, csak fordított irányban (Aleppó felõl). Iránytaxival jöttem; 1.000,- SYP-et fizettem az útért. Egy hely a taxiban 500,- lett volna; a sofõr nagyon szeretett volna rábeszélni, hogy fizessem ki az egészet, (2000,-), és akkor azonnal indul velem, de nem mentem bele. Kb. 20 perc várakozás után jött még egy jemeni, és végül megegyeztünk fejenként egy ezresben. Buszok is közlekednek Aleppó és Antakya között, de ottjártamkor (2008 május) elég szarul; lehetetlen idõpontban, hajnali 6 körül indult (utána pedig csak késõ délután). Miután én ebben az idõpontban nem buszra szoktam várakozni, hanem átfordulni a másik oldalamra, ezért inkább az iránytaxi mellett döntöttem.

  Szíriában tényleg nem árt elõre foglalni telefonon (legalább néhány nappal érkezés elõtt), mert az utóbbi idõben eléggé tele vannak a hotelek, különösen azok, amelyek a nyugati hátizsákos utazók között népszerûek, és az LP-ben is említve vannak.

  Tibor

  #436423 Hozzászólás

  Kirgizke

  Georgina

  Köszi az árakat.

  #436422 Hozzászólás

  Georgina

  Szállás árak

  Szia Kirgizke!
  Mint emlitettem ezek 2008.-as árak.
  Aleppo Dar Halabia 38€/szoba reggelivel
  Hama Cairo 450.-SYP/szoba reggeli nélkül
  Palmyra Ishtar hotel 25 $/szoba reggelivel
  Damaszkusz Al-Majed 34 €/szoba reggeli nélkül
  Ha van még kérdésed szivesen válaszolok

  További szép napot,és jó tervezgetést

  Georgina

  #436421 Hozzászólás

  Georgina

  Kirgizke

  Ezek közép kategóriás szállások,tiszták,jó helyen vannak.
  Mi 2008 tavaszán voltunk,és már akkor elõre kellett foglalni,pontosan ahogy irtad a menekültek miatt.
  Fõleg Damaszkuszban problémás szállást találni,a többi városban van, csak keresgélni kell. Gondolom szivesebben szenteled az idõt a látnivalóknak,mint szállás után rohangálni batyukkal felszerelve 1-2 órát mire megfelelõt találsz.Persze ez az én véleményem,dönteni majd ezzel kapcsolatosan Te fogsz.

  #436420 Hozzászólás

  Kirgizke

  Georgina

  Szia Georgina!

  Köszi a tippeket, hallottam-olvastam is már ezekrõl a helyekrõl. Árakat tudnál írni?
  Köszi.

  #436419 Hozzászólás

  Kirgizke

  szállás

  A szállásfoglalással kapcsolatban….az Index fórum megfelelõ topikját is olvasgattam, s ott a Szíriát többször is megjárt ismerõsök nyilatkozták, hogy az utóbbi idõben tényleg szükség volt az elõzetes foglalásra. Állítólag nagyon sok az iraki menekült, akik megtöltik a szállodákat…

  És hát azért a színvonal sem mindegy teljesen…nem kell persze, hogy csillivilli palota legyen, de azért van egy szint, ami alatt nem tudom nyugodt lélekkel lehajtani a fejem. Mondjuk pl. korábban vkinek a vérével jóllakott poloskák másznak rám. :-)

  Meg habitustól is függ ez az egész…Isztambulban nem foglaltam 1 éjszakára, gondoltam, biztos könnyen találunk. A vége az lett, hogy megnéztünk 3 helyet Sirkeciben, a 3. elég gusztustalan volt, ezután fogtam magam, bementem egy netkaféba, és Isztambulban Isztambulba foglaltam a következõ hétre! Szégyen – nem szégyen….

  #436418 Hozzászólás

  Georgina

  Szállodák

  Mi ezekben laktunk,ha gondolod nézd meg lehet,hogy megfelel neked is.

  Aleppo Dar Halabia ABDEL HAY KADDOUR general manager
  mobil:0944-245543
  E-mail:halabiatour@tarassul.sy

  Hama Cairo Hotel
  E-mail:cairohot@aloola.sy

  Palmyra Ishtar Hotel
  E-mail:ishtarhotel@hotmail.com

  Damaszkusz Al Majed Hotel
  E-mail:majed@almajed-group.com

  Üdv:Georgina

  #436417 Hozzászólás

  Ahmet

  Péter

  Hát, tény, hogy elég régen voltam, de nehezen tudom elhinni, hogy problémát okozhat a szállás. Nem hallottam, hogy hirtelen minden iroda Szíriát hirdetné.
  Másrészt mi Prágába is szállásfoglalás nélkül mentünk, nem volt gond. Egyedül Rómában kellett három helyet végigjárni, hogy találjunk üres szobat az olcsó kategóriában.
  Persze ha az ember kitalálja itthon, hogy márpedig az al-Haramainben akar aludni, akkor lehet, hogy meglepõdik, mert éppen nincs szoba, de akkor átmegy a szomszédba, aztán csókolom. Nem csak az LP-s szállások léteznek.

  #436416 Hozzászólás

  Péter

  szállásfoglalás

  Ahmet, Te mikor voltál utoljára Szíriában? Én 5 éve voltam és alig volt turista, ezért nagyon könnyû volt szállást találni, de úgy hallottam mostanában nagyon sok a turista, viszont új szállodák meg nem nagyon nyíltak. Azt mondják legalább Damaszkuszban ajánlatos elõre foglalni!

  Úgy látszik sajnos errefelé halad a világ, pedig ezidáig szinte sehol a világban nem kellett elõre szállást foglalnom. A hátizsákos utazás szebb napjai a világ nagy részén úgy tûnik elmúltak. Azokat már csak helyenként hozhatná vissza idõrõl-idõre egy egy fegyveres konfliktus/természeti katasztrófa stb, de ilyen áron meg nem kívánom.

  #436415 Hozzászólás

  Ahmet

  Kirgizike

  Szerintem ne starapald magad szallasfoglalassal.

  #436414 Hozzászólás

  Kirgizke

  alakul

  Na, hát már nagyon elindult a dolog. :-)
  Május 18-án du. érkezünk Isztambulba, alvás a kedvenc hotelünkben, aztán hajnalban-reggel zúzás ki az Atatürk reptérre, ahonnan 7:20-kor indulunk Antiochiába (Antakya/Hatay). 9:10-re márott is vagyunk elvileg.
  Innen busszal v. dolmussal nyomás Szíriába (Aleppo).
  Egyelõre eddig szerveztem le, most következik a szíriai rész. :-)))

  Ahmet! Köszi a hozzászólást az útitervhez.

  Aleppóban egy jó kis szállást tud esetleg valaki? Aminek van használható elérhetõsége, hogy legalább az elsõ éjszakát le tudjuk foglalni….

  #436413 Hozzászólás

  Ahmet

  Kirgizike

  Isztambul-Aleppó 24 óra körül van busszal, ha jól emlékszem, de lehet, hogy ehhez hozzájön némi dekkolás Antakyában.
  Utána én így csinálnám:
  Aleppo, de csak egy nap pihenésre, kis nézelõdésre
  Qalat Salah ad Din
  Lattakiában alvás
  Marquab érintésével Tartusba, át lehet ruccanni még Ruad szigetére is.
  Krak de Chevaliers érintésével Hamaba
  Hama, és onnan Apamea, meg vissza.
  Innen vagy Palmyra, vagy Damaszkusz. (Tapasztalatom szerint a nagy dolgokat a végére kell hagyni)
  Damaszkusz
  Boszra, Maalula, Sednaya, whatever
  Palmyra,
  Aleppo
  Ha még mindig marad idõ, akkor a környéken lehet
  Holt városok, Qalat Saman, Méhkaptár házak.
  Így könnyebb az idõt beosztani, mert a végére marad egy pár olyan dolog, amit érdemes megnézni, de ha nem marad idõ, hát nem katasztrófa.

  #436412 Hozzászólás

  Kirgizke

  Ahmetnek

  Szia Ahmet!

  Mivel tavasszal már nem lesz idõm agyalni rajta, így tegnap elõvettem a papírt-ceruzát, osztottam-szoroztam, s rájöttem, hogy eddig többnek “hittem” az idõnket, mint amennyi az valójában. :-)
  Rohanni tényleg nem akarunk. Most, hogy már elégszer “megvitattuk” a párommal, úgy tûnik, hogy belföldi repülõvel kellene lezúzni a szír határ közelébe. (L. nem bírja a buszozást, a vonatozás meg sokáig tart.) Meg is venném a jegyet, de félek, hogy a fõnököm alátesz a terveinknek, s akkor már sokat buknánk…szóval ezt még meggondolom…

  A terv? Hát most az elsõdleges szempont Szíria volt, Törökország csak “tranzitország”.
  Én min. 11 napot szánnák Szíriára. Mivel Antakyánál lépnénk át a határt, gondolom Aleppóval lenne célszerû kezdeni.

  Aleppo (2nap)
  Aleppoból taxival a holt városok, Apamea érintésével Hamába (1 nap)
  Hama + a környék várai/ Krak, Salah ad-Din vára, Marqab/, (3nap)
  Damascus, Seidnaya, Maalula, Bosra (3 nap)
  Palmyra (2 nap)
  Vsz. az aleppoi napok egyike kerülne a végére, a Törökországba való könnyebb visszajutás miatt.

  A Szíriába való eljutásra ill. a visszaútra is 2-2 napot számoltam…..

  Kb. ennyi….
  Lehet megvitatni! :-))))))

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 32
Hozzászólás: Utazás Törökországból Szíriába
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.