Utazásról minden

Kezdőlap utazas.com Fórum Nagyvilág Utazásról minden

 • Indította
  Témakör
 • #3864 Hozzászólás

  SZiasztok,
  Mindaz amit tudni akarsz az utazásról, de sosem merted megkérdezni – mondhatnám Woody Allen után.

  Eddig 128 országon stoppoltam keresztül a világban, az elmúlt 9 évben tartó folyamatos kalandozásaim során. Most hazatértem, s igyekszem mindenkit utazásra bátorítani.

  Rendszeresen tartok élmény beszámolókat, elõadásokat, utakat vezetek több kontinensre…

  Ha bármi érdekel utazásról, túlélési technikákról, alkuról, alkalmazkodásról, stb akkor kérdezzetek bátran, itt, vagy a blogomon keresztül:

  vandorboy.com
  Gábor Csonka – a legtöbbet utazott magyar hátizsákos

18 hozzászólás megtekintése - 1-18 / 18
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #457405 Hozzászólás

  bandy
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Re: vandorboynak

  nauru

  #86803 Hozzászólás

  Bram
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  nemcsak kep

  Kedves Vandorboy, a belepojegyet szivesen fizetnem de nem vagyok Budapesti. Igy csak a leirasaid es website alapjan gondoltam hogy inkabb olyan demografiai reteggel erintkezel akiknek nem sorolhatok a regio movers and shakers retegebe. Vajon a fantasztikus eletu embereket miert nem mutatod be az weboldalon?
  18 eve kelett ket fiatal kozott dontenem melyiket kuldjem Japanba egy evre. Egyik azt mondta hogy azert szeretne menni hogy tanitsa az ott eloket, a masik azt hogy tanuljon toluk. Mit gondolsz melyiket valasztottam?
  “Ha látják, hogy szegényesen utazol, egész másként állnak hozzád” Se szegenyesen se gazdagosan nem utazok, hanem a kornyezethez megfeleloen. A keves tapasztalatom szerint az hogy az emberek hogy viszonyulnak hozzam az tolem fugg es nem attol hogy szegenyesen vagy nem annyira szegenyesen utazok.
  Onkentesseg szep dolog- ha latszik is az eredmeny- sajnos sok helyen olyan mint a falrahanyt bors. Good deed overdone.

  #86802 Hozzászólás

  fotos2
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Képmás

  Csak a fényképekhez szeretnék hozzászólni. Elméletileg bármit lefényképezhetsz és nézegetheted otthon, mutogathatod a családnak. Ugyanakkor abban a pillanatban, hogy nyilvánosan is bemutatásra kerül (újság, szórólap, internet, nyilvános vetítés stb.) elõtérbe kerülnek a szerzõi, a képmáshoz fûzõdõ stb. jogi kérdések.
  Ezek szerint csak abban az esetben lehet nyilvánosan is bemutatni egy emberi arcot (is) ábrázoló képet, ha az illetõ (bizonyítottan) hozzájárult. Ez alól kivételt képeznek a közszereplõk (politikusok, celebek stb.). Szintén kivétel lehet (illetve kérdéses lehet) amikor tömeget, utcajelenetet fényképezünk. Ilyenkor is jobb, ha van hozzájárulásunk mindenkitõl, ellenkezõ esetben bármelyik szereplõ beperelhet. (Persze a per kimenetele kérdéses, de kinek van erre szüksége?)

  Tapasztalatból tudom, hogy még az a hajléktalan is talál ügyvédet, akinek rendszeresen adunk alamizsnát és néha lefényképezzük. Amint megjelenik a képe, már telefonál is az ügyvédje, hogy egyezkedjünk…

  #86801 Hozzászólás

  fotó, stopp, s egyéb rétegek

  Kedves Bram, Szívesen látlak vetítéseimen, ott eldöntheted magad milyen, s az elmúlt 14 évben legtöbbször ingyenes volt.
  A fordításokkal még adós vagyok a weboldalamon, de ha utol értem magamat :) akkor a formai dolgokkal is foglalkozom majd. Amiket ott olvashattok azok legtöbbje egy net-kávézóban készûlt valamikor hajnalban, álmosan, fáradtan.
  A fotó téma mindig kényes ügy vagy innen, vagy onnan, de nagyon sok portrémon ismerem az embereket, vagy beszélgettünk kicsit elõtte, s mint kvázi ismerõs fotóztam õket ezután, rengetegszer elpostáztam nekik, fõleg olyan helyeken, ahol még 10 év mulva sem lesz kamera a környéken..dokumentáltam esküvõket, temetéseket, s megosztottam velük a fotókat. Nagyon sokszor megkérdeztem õket, s ha fizetõs volt akkor lebarteroltam (vmi ennivalóval pld.)D.k.Ázsiában , sõt még Észak Afganisztánban is mindenki kérte, hogy fotózzam õket.. Ha látják, hogy szegényesen utazol, egész másként állnak hozzád. Meg nem feltétlenül a kihasználásról szól az utazás.. nagyon sokat hozzátettem az emberek életéhez, lehet c.s.profilom kommentjeit olvasni.. meg rengeteget dolgoztam önkéntesként a világ sok országában stb..
  Stoppoláskor bizony nem csak a legszûkebb, s legszegényebb réteggel találkozom, hanem a leggazdagabbal is. Végtelen tárháza van azoknak az embereknek akikkel találkoztam. Fantasztikus életutakkal hozott össze a sors. Meghívtak, fõztem nekik magyar ételeket (viszem a kis piros paprikámat ám), s csomó új dolgot is tanítok nekik, gondolkodásban is. Most ezt próbálom itthon is.. habár nehezebb dió, itt nagyon bekeményedtek a frontvonalak.

  #86800 Hozzászólás

  Bram
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  boy oh boy

  Vandorboy- egy dolog valakit megkerdezni mosolyogva hogy lehet e fenykepezni es mas dolog az interneten kozzetenni a kepeket. Nem probleman hanem etikarol van a hangsuly. Azsiaban amerre jartam ott sehol sem kertek hogy fenykepezzem le oket. Valoszinu mas volt a demografia. A fizetos fotok arai is feljebb mentek- mikor voltal utoljara Tulumban vagy ellen Mutianyun. Gratulalok hogy a top ten-ben vagy – de miert ez csak akkor tudnam megitelni ha tenyleg latnam a vetitest. Off topic- gosh you really have to fix the English version, it is sophomoric at best. Lastly- don’t you see that when you travel only and exclusively on the lowest possible budget- you only see a very narrow side of the society and the way of life at a particular region or country? What say you? (I know-it’s an archaic English phrase)

  #86799 Hozzászólás

  fotózás

  @Bram – ha bánt valakit a fotózás, azt általában a tudomásodra hozza. S egy titok van, érdeklõdés és mosoly.. illetve a legvadabb fotó fizetõs helyeken is, 1 foto 1 dollár, mint a masaioknál, vagy a himba törzseknél, amikor 3 napot voltam velük, már õk kérték, hogy fotózzam õket..
  De a világ legtöbb részén ez nekik nem probléma, Ázsiában pedig folyamatosan kérik, hogy fotózzad õket, ott más a tudati hozzáállás. Ezért is jó utazni, hogy ezeket a tudati diverzitásokat is megtapasztalhassuk.
  Ha egyszer eljöttök vetítéseimre, rengeteg történetet, tapasztalatot mondok el, talán nem is unalmasan. Az ELTE TTK földrajz klubjában az egyik rendezõ úgy summázta a vetítésemet, hogy az utóbbi 10 év top 10-ben benne vagyok.
  @vandorgirl – még emlékszem, hogy 2003-ban amikor a lev. listámat összeállítottam, te is feliratkoztál…

  #86798 Hozzászólás

  Bram
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Koszonet Vandorboynak

  Vandorboy szeretnem megkoszonni hogy olyan helyeken jartal ahol a madar sem repul es a honlapodon es vetiteseiden bemutatod ezeket. Nagyon sok penz takaritottal meg vele nekem. Mert ezek utan a hatam kozepere sem kivanom hogy sajat szememmel lassam ezeket a godforsaken helyeket. Vilagkoruli utazasaid in the land of the downtrodden and the home of the repressed eppen elegge ki vannak hasznalva annelkul hogy en a nyakukba keruljek. Arrol nem is beszelve hogy nem tudnek engedelyt kerni a helybeli emberetol arra hogy kepeiket kozzetegyem a neten mint valami erdekesseget, minthogy en sem szeretnem ha egyszer magamra talalnak a neten hogy- nezd mar- igy nez ki egy magyar oregasszony, milyen fura a hajviselete!
  128 orszag- hat ketsegtelen hogy nagy teljesitmeny- nekem 20 alig jon ossze- lehet hogy en vagyok a legkevesebbet utazott magyar? De talan ahol eddig jartam nem csak a helyi mezitlabas utcaszeli arussal (nincs ezzel gond hogy szegeny) baratkoztam egy kep erejeig hanem a demografia tobb reteget probaltam megismerni hogy a kep egy kicsit szinesebb legyen. De valahogy nem tudnam ravenni magam hogy kozzetegyem az arcukat es a korulmenyeiket es mutogassam okat a szuk – nagyon szuk barati koromon kivul.
  Megegyszer koszonom a beszamolokat. Tovabbi jo utazast.

  #86797 Hozzászólás

  idzsi88

  kérdõív

  Kedves Fórumozók!

  A Pannon Egyetem Gazdaság Tudományi Karának végzõs hallgatója vagyok. Jelenleg szakdolgozatom írom, melynek témája “Az utazási irodák marketing kommunikációja”.

  A szakdolgozatom egyik alappillére az alábbi online kérdõív, melynek pár percig tartó kitöltését ezúton szeretném megkérni Tõletek. A válaszadás névtelenül történik és az adatokat kizárólag a szakdolgozatomhoz használom fel!

  https://docs.google.com/forms/d/1dg-2vg9LZYuRKiLD-XGxfc3tSFhr0T3uZ_d6uh-nFQE/viewform

  Válaszaitokat elõre is köszönöm!

  #86796 Hozzászólás

  ki merre hány óra s miért…?

  Nos visszértem Mo-ra.. így válaszolok
  @okost.. a legtöbbet utazott magyar hátizsákost írtam, tehát ott van az, hogy hátizsákosként.. ráadásul stoppal. A http://vandorboy.com/magamrol/gy-i-k/ elmondom, ott a statisztika, illetve hozzáfûzésem arról, hogy vannak még magyarok akik többet utaztak, de pld. hivatalból, s az más kategória. De mély tiszteletem a régi utazóknak is a teljesítményükért, s a kortársaknak is, s ha tehetem megismerkedem velük, ha lesz nyilvános megjelenésük.
  Ismerem a világjáró közösség nagy részét, összejárunk rendszeresen, vetítünk, s nagyon szívesen találkoznék még hasonló cipõben járó utazókkal, s szívesen olvasnám beszámolóikat, s elmennék vetítéseikre.
  Takács zoli, persze ismerem, USA-ban él, voltam vetítésén 1994-ben..

  Leg-élmények..? Mikor mi.. nehéz egyet kiválasztani.., általában a legrosszabb amikor csalódsz azokban akikben megbíztál, a legjobb amikor nem várt nehéz helyzetekben jó lelkekre lelsz.
  Viszont
  @ppp – én is hobbyból utaztam
  @vandorgirl – a google csõdöt mondott.. lehet olvasni rólad vhol? Hogy merre nem jártál? Hm.. talán ezek között van a megoldás.. Undersea features, Cocos (Keeling)Islands, Christmas Island,Kiribati, Norfolk Island,Turks and Caicos Islands, Tuvalu, Svalbard and Jan Mayen Islands, South Georgia and South Sandwich Islands,Saint Helena, Palau, Saint Kitts and Nevis, Netherlands Antilles, Montserrat, Guam (USA)
  Talált?
  vandorboy
  alegnagyobbkóklerönámítófélrevezetõésdumásizadságszagúéskispályáspitiáner.

  #86795 Hozzászólás

  albaregia
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Nice touch

  moving the goal posts.
  Legalabb ne valtoztasd meg a felteteleket. Miutan nem jartal a fuggetlen Del Szudanban [ fuggetlenul attol hogyan keletkezett ], nyertem. Egyebkent hogy minositened Szlovakiat? Sosem letezett. Sosem volt orszag. Sot meg a hatarait is onkenyesen huztak meg azok akik a haborut megnyertek. A szovjetek meg lecsaptak Csehszlovakiatol a Karpat-aljat, igy megszunt a Cseh-Roman hatar.
  Folytatva a logikadat, nem jartal 192 orszagban csak 191-ben ha valaki elhiszi neked a neten.
  AR
  P.S. Ja, azt elfelejtettem mondani, en 23 nyelvet 19 dialektust beszelek anyanyelvi szinten.

  #86794 Hozzászólás

  vandorgirl

  alba

  Hat en meg akkor voltam ott amikor Szudan volt mindketto, tehat igazad is van meg nem is. Olyan orszag a helyes megoldas ami nem igy mestersegesen keletkezett hanem soha nem vitatott hatarokkal letezett idotlen idok ota.

  #86793 Hozzászólás

  albaregia
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  legyel oszinte

  Del Szudan
  AR

  #86792 Hozzászólás

  vandorgirl

  vandorboynak

  en 192 orszagban jartam, tehat az enszben bejegyzett orszagok kozul egy kivetelevel mindegyikben. ha valaki kitalalja melyik az az egy orszag ahol nem voltam, kap tolem egy puszit.

  #86791 Hozzászólás

  Arpi

  Utazo magyarok

  Cseke Zsolt filmes, Kubasek Janos foldrajzos, a Vista iroda vezetoje (lerner ?) szinten nagyon sok orszagban jartak.

  #86790 Hozzászólás

  fotós

  Gratulálok Gábor!

  Tényleg irigylésre méltó a 129 ország, nekem még a fele sem volt meg.
  Pár hete azonban láttam a tv-ben a Magyarország, Szeretlek mûsort, ahol az egyik kérdés az volt, hogy Takács Zoltán (herpetológus) hány országban járt. (A mostani National Geographicban is láttam cikket róla). A válasz, hogy eddig 138. Ez egy kicsivel több, mint amit említettél és szerintem vannak hozzá (és hozzád) hasonlóan sokat utazó magyarok még, akár több országgal is.
  Engem inkább az érdekelne, hogy mi volt a legjobb és legrosszabb élményed az utak alkalmával?

  #86789 Hozzászólás

  idzsi88

  kérdõív

  Kedves Fórumozók!

  A Pannon Egyetem Gazdaság Tudományi Karának végzõs hallgatója vagyok. Jelenleg szakdolgozatom írom, melynek témája “Az utazási irodák marketing kommunikációja”.

  A szakdolgozatom egyik alappillére az alábbi online kérdõív, melynek pár percig tartó kitöltését ezúton szeretném megkérni Önöktõl. A válaszadás névtelenül történik és az adatokat kizárólag a szakdolgozatomhoz használom fel!

  https://docs.google.com/forms/d/1dg-2vg9LZYuRKiLD-XGxfc3tSFhr0T3uZ_d6uh-nFQE/viewform

  Válaszaikat elõre is köszönöm!

  #86788 Hozzászólás

  (-:

  Kétfajta ember akar az utazásból megélni, a profi és a kokler. A többiek (mint én) csak hobby-ból utaznak, ha idejük és pénzük engedi. Elter Károly, na õ igazi profi, én ezeddig õt ismertem a legtöbbet utazott magyarnak, közel harminc éve vezeti az utazási statisztikákat, tehát az infó nem légbõlkapott. Az pedig, aki önmagát hirdeti egy tetszhalott fórumon orba-szájba, a címeres koklerség netovábbja. Õszintén, itt hirdetni izadságszagú és kispályás/pitiáner dolog, persze megvan az az elõnye, hogy nem kell hirdetõfelületet vásárolni.

  Ja, ez nem irígység és rosszindulat, hanem építõ jellegû kritika volt egy önjelõlt nagyutazótól:)

  ppp.

  #86787 Hozzászólás

  Én
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Okostojás

  Honnan veszed hogy te vagy a “legtöbbet utazót magyar”?
  Van valami hivatalos statisztikád is errõl, és kiével hasonlítód össze??
  Lehet hogy van olyan magyar aki nem is publikálja ezt és mégis többet utazik mint te.
  Pl. a Csomolungmát is már mászta meg magyar 2002 elõtt bár nem magyar állampolgár.
  De pl. régebbi magyar utazók sokkal többet utaztak és sokkal nehezebb körülmények közt.
  Én inkább azt mondanám te vagy a legnagyobb önámító, félrevezetõ és dumás.

18 hozzászólás megtekintése - 1-18 / 18
Hozzászólás: Utazásról minden
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.