Utolsok vagyunk nyelvtudasban

Kezdőlap utazas.com Fórum Nagyvilág Utolsok vagyunk nyelvtudasban

 • Indította
  Témakör
 • #4886 Hozzászólás

  Csicsi

  Half of Europe’s Citizens Know 2 Languages

  Half of European citizens speak a second language, according to a European Union survey released Friday.

  The poll, conducted in June across Europe, found that tiny Luxembourg had the highest percentage of bilingual citizens, with 99 percent of those questioned saying they could master a conversation in a second language.

  Hungary had the lowest number with 29 percent of its citizens able to speak another language. Britain was second last with 30 percent.

  The survey also found that almost eight out of 10 students — ages 15-24 — can have a normal conversation in at least one foreign language.

  In the United States, by contrast, 9 percent of Americans speak both their native language and another language fluently, according to a U.S. Senate resolution designating 2005 the “Year of Foreign Language Study.”

  In the European survey, English was identified by 34 percent of respondents as their second language, followed by German which was a second language for 12 percent, then French which was spoken as a second language by 11 percent, according to the survey.

  Spanish and Russian are spoken as a second language by 5 percent of those surveyed. Russian has become more common due to its widespread use in the 10 mostly eastern European countries that joined the EU last year.

  It is not, however, listed as one of the EU’s 21 official languages, and so receives no funding from EU education programs.

  The poll, which surveyed 29,328 people across the 25-nation EU, Turkey, Croatia, Bulgaria and Romania, was released to coincide with European Day of Languages on Monday, which aims to promote the study of languages. The survey had a margin of 3.1 percentage points.

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 48
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #99317 Hozzászólás

  Iván

  mü gávárjrom pá russzki!

  piszátty, písut i piszátyelem!

  #99316 Hozzászólás

  Zita

  Tejszinhab

  Ha a magyarországi kisebbségeket kiveszed a statisztikából a helyzet egyszerüen tragikus :-(

  Ha két nyelv közel van egymáshoz, az nem jelenti, hogy könnyû megtanulni!!! Sokszor pont a közelség kavarja össze a tanulókat és nehezíti a nyelvtanulást…

  M-gon nem a magyar nyelv egyedisége a legnagyobb probléma, hanem az, hogy a tv-ben és a moziban zömmel szinkronizálják a filmeket :-( A világ más részein értéknek számít, ha eredeti nyelven, feliratozóssal láthatod a filmeket, de M-gon ez hátránynak számít :-( Ebben persze az is szerepet játszhat, hogy az átlag magyarnak még a saját anyanyelvén való olvasás is nehézséget okoz :-(

  #99315 Hozzászólás

  tejszinhab

  a rangsor csak rangsor

  Ez a rangsor nem jelent többet, mint amit mond. Hogy a vegen vagyunk nem jelenti azt, hogy benabbak vagyunk.

  Valoban nem kellene összehasonlitani a luxemburgiakat, a belgakat, szlavokat, stb velünk. De meg egy spanyol is könnyen mondhatja, hogy tud portugalul. Amerikaban 9%? Szerintem azok mind bevandorlok vagy leszarmazottaik.

  Az utolso (?) helyezes oka, hogy a magyar nyelv EGYEDI, es KÜLÖNLEGES. Es azt kell, hogy mondjam, nekem nagyon tetszik. A magyar irodalom hihetetlen gazdag. En büszke vagyok ra.

  Ugyanakkor sokkal nehezebb nekünk idegen nyelvet tanulni, mint barki masnak Europaban. Es ha ezt figyelembe vesszük, szerintem jol allunk, bar nincsenek szamaim. A franciaknak, olaszoknak könnyü lenne, megse nagyon tanulnak.

  (Azert erdekelne, hogy barmilyen nyelv szamitott a felmeresben? Eleg sok kisebbseg el nalunk, akik megöriztek nyelvüket.)

  #99314 Hozzászólás

  off?

  Hello!

  Kerdes: kellett mar valamelyikotoknek kulfoldon idegen nyelven pl. hatarornek elmagyarazni, hogy honnan jottel es milyen orszag a Magyar esetleg Koztarsasag illetve Utlevel…
  Volt mar ra pelda hogy a nemzetkozi utiigazolvanyunk boritojan szereplo ezen harom szavat eleg hosszasan keresgeltek aszamitogepes nyilvantartasban hatarrendeszek es nagyon nem ertettek szerencsetlen mentegetozesunk hogy miert csak egy helyen, a nemzetisegnel (belso oldalon) szerepel az, hogy hungarian.

  Mentalitas?Ez minosithetetlen…

  Tipp: ha netan Azsiaba/Kozel Keletre mennetek, filctollal irjatok ra hogy HUNGARY illetve vegyetek az utleveletekre olyan matricat amelyen ugyanaz a cimer van mint a nemzetkozi, vilag barmely orszagaba (szotarral egyutt ervenyes) utiokmanyon valamint a nemzetkozi megnevezes szerepel.

  Udv

  w.

  #99313 Hozzászólás

  latin am

  en is kuzdok!

  Nem tanultam meg spanyolul ket ev alatt, pedig latina baratnom volt! Oroszul meg tiz ev alatt nem tanultam meg, es meg baratnom se volt! Idegenszivu kutyak, a hollok jatszvanak a szemtukkel. Hat melyik nyelven lehet meg elkuldeni a kurva bus fenebe valakit ilyen szinesen? Maldita sea.

  #99312 Hozzászólás

  Carlitos

  na

  de azért ne hasonlítgassuk az itt élõ nemzetiségieket a határon túli magyarok helyzetével.Most õszintén,itt lenne igény teszem azt egy szerb, szlovák stb. nyelvû egyetemi képzésre? Ugyan már..Nem hiszem hogy nem kapnák meg ugyanazokat a jogokat, más kérdés hogy sokan csak pár szót tudnak az adott nyelven, voltam olyan Észak-magyarországi faluban ahol csak pár idõs ember beszélt valamennyire szlovákul pl.
  Más kérdés egy határon túli magyar, én beszéltem olyannal aki azt saját bevallása szerint is max.egy középfokon beszélte az ország nyelvét.Õnekik viszont igenis járna magyar nyelvû felsõoktatás(fõleg Erdélyre és Felvidékre gondolok) már csak nagy létszámuk miatt is. Egyelõre csak sztráda épül…

  #99311 Hozzászólás

  Papichulo

  sved

  A Finnek legnagyobb resze utalja a sved nyelvet. Ugy kezelik az egesz kerdest, mint a Magyarok kezeltek az orosz nyelvet. Szinte alig beszelnek par szot.

  #99310 Hozzászólás

  Mísó

  Tetszik ez xemese

  (nem áll jól a szemese) -ez rímelne, de igazán egyetértek mindennel, ezért nem kell beirnom semmit, írja helyettem!
  Kösz!

  #99309 Hozzászólás

  Kedves Trollpappan

  Te nagyon jó példája vagy annak a mentalitásnak, amirõl beszélek, és ami szerintem az egyik oka annak, hogy a magyarok nem beszélnek idegen nyelveket.Történetesen, hogy különbnek tartjuk magunkat (a többség) más népeknél, és kettõs mércével mérünk.Ez az amerikaiakra is jellemzõ, de õk legalább elmondhatják, hogy a világ legerõsebb hadserege az övék, mi meg csak egy lepkefing vagyunk a térképen.
  Szóval, ha a határon túli magyarokról van szó, akkor dukál nekik a magyar nyalvû közigazgatás, a mi nemzetiségeinknek, (svábok, szlovákok) meg a saját bajuk, ha nem ápolják a nyelvüket, és a kultúrájukat.
  Ha õszintén megvizsgálnánk a történelmünket 1848-tól kezdve, rájönnénk, hogy az elnyomó, és asszimilációra kényszerítõ nemzetiségi politikánk az oka ennek.Nem véletlen, hogy a környezõ országokban a más anyanyelvû szomszádaink (az idõsebbek) ha értik is a magyart, nem hajlandóak beszélni.
  És ugyanez a mentalitás az oka annak, hogy más európai nyelveket sem vagyunk hajlandóak megtanulni.
  Az oktatás fontos, de ha valaki akar, meg tudja tanulni a nyelvet.Nekem pl. nem volt pénzem annakidején az átkosban magántanárra, a múzeumokban nézelõdve hallgattam az idegenvezetõket, és pl. abból is tanultam.De ehhez nyitottnak kell lenni más kultúrák felé.

  #99308 Hozzászólás

  Ne keverjük

  a szezont a fazonnal.Nem a magyar kisebbség identitásbeli problémáiról beszéltem.Csak ha már szóba jöttek a finnek,erröl böven van tapasztalatom.Az,hogy az ilyen kisebbségböl eredö nyelv és identitás kérdéseket hogyan old meg egy ország,hü tükörképe a kultúrális szintnek,többek között az ott élö többség gondolkodásának.De ez nem ilyen egyszerü.Messzire nyúló és nagyon összetett kérdés.Az öslakosság azt szeretné,ha az európai ember nem okoskodna helyettük.Arra a kérdésre azonban,hogy szeretnének-e visszamenni a sátraikba,visszatérni az ösi életformához,megrettennek.A kényelmet,anyagi elönyöket már fontosabbnak tartják.Természetesen hátrányt semmiben nem szenvednek,söt nagyon jól tudják használni az úgynevezett kisebbségi helyzetet.Az állam ezt azért támogatja,mert érdekében áll.Egyrészt mert jó színben tünteti fel az országot,másrészt meg így lehet öket a legzökkenömentesebben beolvasztani és mint kuriózumot,mutatványként használni.

  #99307 Hozzászólás

  Trollpappan

  minden

  joguk meg van arra hogy magyar nyelven intezhetõ közigazgatásuk legyen. Az, hogy a m.o-i nemzetiségek többsége alig vagy egyáltalán nem beszéli õsei nyelvét, az az õ problémájuk, amit ha el akarnak kerülni akkor meg kell oldaniuk-oldanunk.
  Ennek semmi köze ahhoz, hogy M.o.-n szar az idegennyelv oktatása(ango, német, stb) az utóbbi pár évtizedben, és az oktatás általános színvonala egyre romlik. Szerintem lassan a magyar nyelv oktatása is eléri ezt a szintet itthon.

  #99306 Hozzászólás

  godzilla

  nem santa a hasonlat

  Szerintem xemesenek igaza van.
  Ha megnezed a hataron tul elo magayrokat, mind a magyar nyelv hivatalossa teteleert kuzd, magyar nyelven intezheto kozigazgatasert, magyar egyetemert. Sokan, akik magyar teruleten elnek, alig beszelik az adott orszag nyelvet. Es ez az anyaorszagi magyarok szerint jogos es helyes.

  Ehhez kepest magyarorszagi nemzetisegiek tobbsege alig vagy egyaltalan nem beszeli az osei nyelvet, max tud vagy 10ig szamolni, nemhogy nemet/szlovak stb nyelvu egyetemre jarhatna. Es ez a magyarok szerint pont jol van. Nem ereztek nemi aszimetriat?

  #99305 Hozzászólás

  Természetesnek veszik

  meg buzgón tanulják…Érdekük füzödik hozzá.A finn ember föleg nem tesz semmit ami nem az érdekét szolgálja.Föleg nem buzgón.Csak ez itt kultúráltan van elöadva,semmivel nem különbek a magyaroknál e téren.Muszály mindig elörángatnod ezeket a sánta hasonlatokat…?

  #99304 Hozzászólás

  egyetértek

  így van

  és unom már a beképzelt magyar hozzáállást…

  Annyi seggfejjel még sehol sem találkoztam mint ebben a kib***tt országban!!!

  #99303 Hozzászólás

  Én még sosem akartam,

  hogy ilyen érzésem legyen, kifejezetten szeretem, és ápolom a magyar nyelvet, elvileg magyar tanár is lehetnék, mert van róla papírom.Finnországban nagyon távoli rokonaim élnek a svédek lakta nyugati részen.A nénikém echte finnországi svéd, alig tud finnül, viszont angolul, és németül is beszél.A finnek ezen nem akadnak ki, bár ott ez a jelenség tömeges, tudomásul veszik, hogy az õ nyelvüket egyszerûen egy más anyanyelvûnek nem érdemes megtanulnia, mert nehéz, izolált, kis lélekszámú nyelv.Természetesnek veszik, hogy akkor a svéd is hivatalos nyelv kell legyen.Ehelyett õk is buzgón tanulják a fenti nyelveket, még ha nem is tökéletesen beszélik.

  Hasonlítsuk össze ezt a mi mentalitásunkkal!Nagyon sok délszláv, vagy sváb él Magyarországon.Hogyan reagálnának a magyarok, ha nem tanulnának meg magyarul, de helyette azt igényelnék, hogy a szerb, vagy a német is hivatalos nyelv legyen? Elég csak a kikényszerített névmagyarosítási hullámra gondolni, ami a XX.sz.ban többször is volt.Mert nem volt joga valakinek, megõriznie az õsei nevét sem, ha ebben az országban akart élni! Itt van a kutya elásva, a mentalitásban.

  #99302 Hozzászólás

  Az a fasza!

  Csak jó magyarossan odamondogatni!Meg azt is csípem mikor klikkeket csinálunk és direkt olyan szavakat használunk,hogy más hülyének érezze magát és ne tugggyon bekapcsolódni,mer köcsög.Csicska.Idegen országban még jobb ezt jáccani.Evvel mutatja egyik magyar a másiknak,hogy különb nála.Király érzés lehet….

  #99301 Hozzászólás

  itt a

  valami van

  levegõben, ami miatt minden rosszban az elsõk ill. minden jóban az utolsók a magyarok! (persze kicsit felnagyítottam)

  Ami a statisztikákat illeti, engem nem kérdezett meg senki.

  #99300 Hozzászólás

  uraim és hölgyeim

  egy ország

  helyzete, akár egy cégé, pusztán a vezetés minõségétõl függ…ergo nyelveket azért nem beszélnek mert a politikának nem volt érdeke…aki nagyon akart, valamilyen uton módon megtanulhatott, de hát ez nem lehetett tömeges…a legnagyobb baj hogy olyan helyen ülnek makimajmok ahol tudni kéne valamilyen nyelven szólni(elnézést a majmoktól)…pl. a csúcsvezetõink, a nyelv(nem)tudásukkal számtalanszor égetik az országot…

  ugyan ez igaz a szegényekre is…egyszerüen kellenek, hogy legyen kiért harcolni, vagy ez nem világos?

  #99299 Hozzászólás

  állítom azt

  én sem

  hogy a magyar ember rosszabb lenne, viszont az itt uralkodó magyar mentalitás hagy némi kívánnivalót maga után.

  #99298 Hozzászólás

  Kinyilatkoztatások

  és pontba szedett igazságok helyett:én nem gondolom,hogy rosszabb vagy jobb a magyar ember.Csak magyar,annak minden kúltúrális,politikai és történelmi következményével.
  Finnországban sem beszél a takarítónö angolul,a hivatalokban is szerencse kell hozzá(akkor jön a piptin,fóking meg a kveszcön-de ezt csak a jókedv érdekében mondam).Svédül viszont igen,mert gazdaságpolitikai okokból ez is hivatalos nyelv.Egyszerüen azért,mert gazdaságilag függ Svédországtól,nem nyitottságból meg jófejségböl.A svéd után sokkal könnyebb az angol tanulás.
  Szóval nem olyan egyszerü osztani az igazságot.

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 48
Hozzászólás: Utolsok vagyunk nyelvtudasban
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.