Úton a Világ tetejére

Kezdőlap utazas.com Fórum Hegymászás, barlangászás Úton a Világ tetejére

 • Indította
  Témakör
 • #43368 Hozzászólás

  Csicsi

  Úton a Világ tetejére

  Hétfõn reggel megkezdte csúcstámadását a Magyar Mount Everest Expedíció 2002. Ha az idõjárás és egyéb körülmények sem szólnak közbe, 16.-án már a csúcson állhatnak a fiúk.

  Exit
  2002. május 13., hétfõ 18:24

  Május 11-én a magyar csapat két völgyben pihenõ tagja, Ács és Mezey is visszatértek az alaptáborba, és ezzel a teljes legénység készen áll csúcstámadásra. A mászók egyeztetve a terveket, 13-án reggel indultak útnak. Ha az idõ kitart, akkor négy nap múlva, tehát 16-án léphetnek a Föld legmagasabb pontjára.

  Az alaptábor szinte teljesen kiürült, a csapatok már elindultak felfelé. Az elõrejelzések viszonylag rövid idõjárási ablakot -néhány napos jó idõt- ígértek, ezért érthetõ, hogy mindenki igyekszik a megfelelõ idõben csúcsközelben lenni. Ha az elsõ kísérletet meghiúsítja az idõjárás, a hónap végéig van még lehetõség próbálkozni. Az alaptábort ugyanis csak június 3-án kezdik el bontani, hiszen utána már a monszun havazásai veszik át az irányító szerepet a régióban.

13 hozzászólás megtekintése - 1-13 / 13
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #415587 Hozzászólás

  KunG

  A többiek a csapatból feljutottak

  Update 5/21/2002: Three members and Four High Altitude Sherpas of Himalayan Guides Everest Expedition 2002 have succeeded to climb 8,848 meter high Mt. Everest from South East Ridge on May 16th, 2002 at 10:30 AM [Note we need to confirm this summit date].

  Name of Summiters:

  Mr. Geoffrey Stanford (27 March 1971) from Essex, UK

  Mr. Mike Morris (14 Nov 1968) from Snowbird, USA

  Mr. Randy Peeters (9 Dec 1945) from California, USA

  Mr. Lhakpa Chhiri Sherpa (27 Years) from Khumjung – 8, Solu

  Mr. Pashang Dawa Sherpa (25 Years) from Khumjung – 7, Solu

  Mr. Pashang Chhiri Sherpa (30 Years) from Khumjung – 7, Solu

  Mr. Girmi Dorjee Sherpa (25 Years) from Khumjung – 7, Solu

  The Nine member Expedition Team was permitted to climb 8,848 meter high Mt. Everest from South East Ridge under the leadership of Mr. Geoffrey Stanford during the Spring Season of 2002.

  Compiled by office of Bikrum Pandey for EverestNews.com 5/21/02

  #415586 Hozzászólás

  Szerko

  Everestnews.com

  Update 5/21/2002: What we know is: Zoltán Ács and László Mécs were at 8700 meters up on 16th (they have already broken the Hungarian record), but because of the bottleneck, they had to turn back. They were without oxygen, and were standing too long and waiting for free place to climb… [Note these long lines on the 17th, seems to have really hurt those climbing without oxygen for these very reasons.]

  On 17th and 18th everybody came back the BC. On 19th 3 team members (expect Ács and Mezey) went up again and trying to summit. All are fine…. Best, Helena

  #415585 Hozzászólás

  Csicsi

  Sorbanállás a Mt Everesten

  Sorbanállás a Mt Everesten

  Sorbanálló alpinisták fogadták a magyar hegymászókat pénteken a Mt Everest csúcsa alatt. Expedíciónk tagjai palackozott oxigén hiányában nem tudták kivárni a várakozók sorát, ezért visszafordultak. A csapat épségben visszaérkezett az alaptáborba.

  Exit
  2002. május 20., hétfõ 22:06

  Mint megírtuk, a 2002 Magyar Mount Everest Expedíció 16-án érkezett a 8850 méteres csúcs közelébe, ám onnan ismeretlen okok miatt visszafordult. A csapat tagjainak vasárnapi beszámolója szerint a Everest csúcsa alatt, a Hillary lépcsõ nevezetû sziklakiszögellésnél várakozásra kényszerültek, mivel a húsz méter magas sziklafal elõtt hosszú sor alakult ki. A lépcsõn elõre kihelyezett köteleken egyszerre csak egy alpinista mászhat, így a csúcsra igyekvõknek akár egy órát is várakozniuk kell.

  Miután a magyar csapat etikai okokból, a mászás tisztasága miatt nem használ palackozott oxigént, és a további várakozás végzetes lett volna ebben a magasságban, hegymászóink egy idõ után kénytelenek voltak visszafordulni – mondta el az Indexnek Zimmermann Ottó, az expedíció sajtósa. A rendkívül alacsony oxigénszinten csak az oxigénpalackkal felszerelt alpinisták bírták a sorbanállást, ráadásul a többletoxigénnel rendelkezõk nagyobb eséllyel, fürgébben jutottak a kötél szabad végéhez.

  Épségben vannak, újabb csúcstámadást terveznek

  A történtekrõl az 5300 méteren lévõ alaptáborból számoltak be hegymászóink. A csapat tagjai épségben érkeztek ide, jelenleg is várnak egy újabb, kedvezõ alkalomra.

  A hétvégén beköszöntött jó idõ miatt nyolcvan alpinista igyekezett egy idõben a csúcsra. Többüket folyamatosan pót-oxigénpalackokkal látták el az alacsonyabban fekvõ alaptáborból. Ez a módszer azonban nem veszélytelen: vasárnap – a váratlanul beköszöntött rossz idõ miatt – egy lefelé tartó német hegymászópáros a 8300 méteren található táborban ragadt. Oxigénpalackjaik kiürülése után állapotuk válságosra fordult, mivel szervezetüket készületlenül érte az alacsony oxigénszintje. A tartalékpalackokkal felszerelt mentõexpedíció még jelenleg sem érte el õket.

  Hasonló eset a mesterséges oxigén nélkül mászókkal nem történhet meg. Bár a “tradicionális” stílusban mászók lassabban mozognak, szervezetük akklimatizálódott a nagy magassághoz, és nem függenek a serpák által hordozott oxigén-utánpótlástól.

  #415584 Hozzászólás

  Yeti

  És most?

  Tegnap valami 53-an feljutottak. Mi van a mieinkkel?

  #415583 Hozzászólás

  KunG

  Telkóra

  már nem volt pénz, úgyhogy másokét használják, ha engedik. Jelentkeztek a csúcs közelébõl még tegnap, de megszakadt a vonal. Szóval senki nem tud semmit.

  #415582 Hozzászólás

  jzhg

  jh

  Úgy, hogy az volt a kérésük (a mászóknak), hogy nem akarnak álandóan médiázni – amennyire én tudom.

  #415581 Hozzászólás

  Yeti

  De hát…

  …hogy a francba lehet az, hogy a magyar médiák (minden szarra van pénzük meg emberük) közül egyik sem képes hírt adni a srácokról ?!!!

  #415580 Hozzászólás

  KunG

  Szerintem

  megcsinálták. Az everestnews szerint az a kereskedelmi csapatok mellett olyanok is voltak fennt, akinek nem volt rádiójuk.

  #415579 Hozzászólás

  Gyurka

  Everest

  Ezt most olvastam az az uno.hu-n

  Valóságos csúcsforgalom alakult ki csütörtökön a Föld legmagasabb pontján: egyetlen nap alatt 53 hegymászó ért fel a Mount Everestre.

  A 8848 méter magas csúcs meghódítói között van a 27 éves amerikai Sean Swarner, aki nemrég még tüdõrákban szenvedett,

  Az AFP jelentése szerint a déli oldalról feljutott a csúcsra Ellen Miller is, akinek amerikai nõként elsõként sikerült az északi és a déli oldalról is meghódítania a Mount Everestet.

  #415578 Hozzászólás

  Lud

  csúcson

  Egy kereskedelmi expedíció, és a svájci expedíció csúcsmászói elérték a legmagasabb pontot. Az idõ szeles, de tiszta, a sok mászó (remélem köztük a fiúk is) koordináltan halad felfele.
  Hajrá!

  #415577 Hozzászólás

  kis_herceg

  SIKERÜLNI FOG!!!

  no comment

  #415576 Hozzászólás

  Gyurka

  hajrá magyarok

  Hát, ha most sem sikerül, akkor komolyan el kéne gondolkodni. Mindenkinek.

  #415575 Hozzászólás

  Lud

  Holnap kiderül…

  ma mindenesetre jó az idõ, és ezer ember ott figyel a déli nyeregben várva az éjfélt.

13 hozzászólás megtekintése - 1-13 / 13
Hozzászólás: Úton a Világ tetejére
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.