Via Ferrata

 • Indította
  Témakör
 • #9893 Hozzászólás

  Isti

  Sziasztok!

  Valamikor augusztusban kipróbálnánk magunkat a Dolomitokban egy kis magashegyi túrázással. Sajnos egy iroda útjáról lemaradtunk, ezért nekivágnánk autóval. Ha tudtok jóféle, könnyebb, kezdõknek való útvonalakat, szálláshelyeket, írjatok.

  Köszi

  Isti

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 49
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #128588 Hozzászólás

  julesblaidd

  Dolomitok

  Sziasztok !

  Pénteken indulunk a Dolomitokba. Érdekelne, hogy volt-e kint valaki mostanság és milyen a hóhelyzet a hegyekben. Érdekelne az is, hogy a menedékházakban milyen árak vannak odafent ? Az ÖEAV-s árak érdekelnének fõleg, mert szerencsére a társaságból mindenki ÖEAV tag.

  A Bochette, Sorapiss és Popera túrákat akarjuk végigjárni – persze ez idõjárásfüggõ – és az érdekelne, hogy van-e ezekrõl a helyekrõl friss híre valakinek.

  Persze minden friss info érdekelne a térségbõl!

  Elõre is köszi,

  Jules

  #128587 Hozzászólás

  julesblaidd

  Haidsteig

  Sziasztok !
  Hétvégén voltunk a Rax-Preinerwand-on és végigmásztuk a Haidsteig-et. Nagyon szép és fárasztó út volt. Születtek fotók is, ha esetleg érdekel valakit:
  http://kep.tar.hu/belgajuhasz/index.phtml?aid=27658636&beginnum=

  Elvileg lesz fent záros határidon belül leírás is a http://cratoni.freeweb.hu oldalon.

  #128586 Hozzászólás

  Akos

  Gaislochsteig

  júni 13-án voltunk a Gaisloch nevû -fent már többször emlegetett- úton. Ha ezzel segítek, akkor íme pár kép a szakaszról: http://kac.poliod.hu/~cugi/04-06/040613/st-03.html
  ..a teljes túráról: http://kac.poliod.hu/~cugi/04-06/040613/_040613.html
  ..és a Gaislochsteigrõl egy szinte madártávlati kép: http://kac.poliod.hu/~cugi/04-06/040613/165.html

  #128585 Hozzászólás

  Andi

  francia

  most találtam meg ezt a jó kis gyûjteményt, s kérdezem, hogy ki járt már francia ferratákon? sombardier apu könyve jónak tûnik, de valami lightosabb utat szeretnék bevállalni. Jól jöhet minden tanács… Karabínert én eddig bajonettest használtam egyszer Szlovéniában, de azóta már vettem egy szettet, azon sima rugós záras van nem értem a kérdést, szerintem ez a legjobb..

  #128584 Hozzászólás

  Isti

  ezaz

  Így tovább. Kérdezem, hogy ferrata-hoz milyen a leginkább bevált karabiner. Kiváncsi lennék, ki mit használ, vagy használt már korábban. Illetve az lenne a kérdésem még, hogy milyen praktikákat találtatok ki mászás közben (kesztyû, okosító, standheveder a lazításhoz…) Írjatok!

  #128583 Hozzászólás

  Coldhead

  hétvége

  Sziasztok!

  Mi hétvégén A Schneebergben túráztunk, illetve a Raxon bejártuk a Gaistloch steiget, és innen a Rax platót. A ferratat jól felújították, viszont rendesen olvad a hó, így jót zuhanyoztunk felmenet közben. Az utolsó hó óta mi voltunk az elsõ erre járók, sikerült egy-két plusz kört bevállalni :).

  #128582 Hozzászólás

  julesblaidd

  Én meg már…

  azt hittem mindenki összetörte magát… :-)

  #128581 Hozzászólás

  Isti

  sajna

  Nem jött össze, de nem részletezem, mert családi okok játszottak közre és nem a legkellemesebb fajtából…
  A lelekesedés töretlen, várom a további jó infókat, ne hagyjátok halni az oldalt…

  #128580 Hozzászólás

  julesblaidd

  Na ?

  Na volt valaki a hétvégén ferrata-zni ?

  #128579 Hozzászólás

  julesblaidd

  Szlovákia

  Érdemes kinézni cucc szempontjából Szlovákiába is. Nyitrán nyílt a Hudy Sport-nak egy üzelete és kb. 1/2 – 2/3 árban lehet kapni a Rock Empire, Trek Sport, Singing Rock cuccokat a magyar árakhoz képest.
  http://www.hudy.cz
  Szóval hátizsák, hálózsák, beülok, klettersteig cuccok sokkal olcsóbban beszerezhetoek innen.

  #128578 Hozzászólás

  Szilárd

  vásárlási kedvezmény

  Ha a témához kapcsolódó, nem éppen olcsó klettersteig szettbe (szóba jöhet más termék is, de 100 Ft-nál azért nagyobb legyen a kedvezmény) szeretnél beruházni, szívesen felajánlom 7%-ra jogosító kedvezményemet a Mountexben (saját kényelmi szempontjaim miatt a Bartók B. úti és Ferenc krt-i jöhet szóba). Gyakrabban olvasott mailem:kamondi@enzim.hu

  #128577 Hozzászólás

  julesblaidd

  http://www.mhssz.hu

  A fenti oldalon vannak a vizsgakövetelmények.
  Csak ide Ausztriába készülök. A Schneeberg oldalában van néhány út, ami megfelel a paramétereknek, úgyhogy kezdetnek megteszi. Aztán majd jövo hónapban akarok menni a Tátrába is, mert az aztán dugig van jó utakkal. :-)

  Visszakanyarodva a közeli via ferrata-khoz:
  A Lengyel-Tátrában van egy “Sasok-útja” nevezetu ferrata. Állítólag elég embert próbáló, mert valami 12-14 óra alatt lehet végigjárni, viszont gyönyöru lehet az elmondások alapján. Van benne kis gerinctúra is.

  #128576 Hozzászólás

  Isi

  Aha

  ez teljesen új info számomra! Kösz Julesblaidd. Te hová készülsz éppen?

  #128575 Hozzászólás

  julesblaidd

  Isi: Nyári magashegyi tanfolyam

  Nem muszáj elvégezni a nyári magashegyit, ha önállóan mászol min. 10db legalább 5 kötélhosszas utat min. UIAA IV nehézségben és a beszállásnak legalább 1500m magasban kell lennie.
  Ezt ha ledokumentálod (falrajz, pontos leírás, mászótársak, fotók, stb.) és beadod az MHSSz-hez, akkor az ottani szakmai kollégium elbírálja és megadják a magashegyi vizsgát tanfolyam nélkül is.
  (Éppen most készülök az elso önálló magashegyi mászásomra :-))

  A nyári tanfolyamon igazából új technikát nem nagyon tanul az ember, inkább csak megismeri azt a vidéket (idojárás, merre milyen utakat lehet találni, ilyesmik), ahol a tanfolyamot szervezték és tapasztaltabb emberek mellett mászik.

  #128574 Hozzászólás

  Isi

  Tanfolyam

  Én most vettem részt egy ilyen tanfolyamon, a … egyesületnél! Sikeresen le is vizsgáztam, aztán majd jöhet a magashegyi! Ha van valakinek errõl tapasztalata azt szivesen veszem. Jövõre talán megpróbálkozom vele addig a zsé is meg lesz már, most viszont inkább a szárnyaimat meg a kötelemet próbálgatnám már leginkább. (Na nem bungee j!) Katkának üzenem hogy a közeli Ausztriában tényleg jó ferrata utak vannak, tök közel. Én is egy ilyen francia ferrata utat szerettem volna a nyáron, de asszem a tanfolyam élményei és tapasztalata után már valami egyedit keresek. Viszont a ferrata-kat nem feledem és senki se feledje aki innen indult el a sziklamászás világába! Barakát nem ismerem….

  #128573 Hozzászólás

  julesblaidd

  Triglav

  Júniusban még hó szokott lenni 2000m felett. Szóval csak akkor vágjatok neki, ha van felszerelésetek és mászógyakorlatotok hóban ! Szerintem hágóvasat, jégcsákányt célszeru vinni, mert fent a gerinc kicsúszásveszélyes lehet még ilyenkor.

  Ausztriában vannak ferrata utak a közeli hegyekben pl. a Hohe Wand-on, Rax-on, Schneeberg-en.

  Iroda… hát én valószínuleg soha nem mennék irodával hegyet mászni. Ha valaki ilyen hobbira adja a fejét, akkor érdemes megcsinálni egy alapfokú sziklamászó-tanfolyamot, ahol az ember elsajátíthatja az alapveto biztosítási technikákat, eszközhasználatot, meg némi rutint lehet szerezni a sziklán való mozgásból.
  Ha van egy alapfokú vizsgád, akkor csatlakozhatsz bármelyik hegymászó egyesülthez és ott lehet ötleteket meríteni, hogy miképpen lehet kijutni távolabbi vidékekre, esetleg csatlakozni a rutinosabbakhoz, ha ok mennek valahova.

  Általában az egyesületen belül úgyis elkapja az embert a gépszíj a sok fanatikus mászó között, aztán elkezdi végigjárni a nyári-, téli-magashegyi tanfolyamot, a gleccserjárót, stb. (amik ugye önmagukban is felérnek egy túrával) és addigra lesz annyi rálátása a dolgokra, hogy nem lesz szüksége utazási irodára.
  Arról nem beszélve, hogy ezen tanfolyamok összköltsége annyi, mint egyetlen komolyabb Baraka-s út.

  Persze ez csak az én véleményem. Ha valaki szeretne kijutni messzi vidékekre túrázni, és nem akar végigjárni egyetlen tanfolyamot sem elotte, ami szükséges ahhoz, hogy viszonyalg biztonságosan közlekedjen egyedül a hegyen, akkor jó megoldás lehet egy utazási iroda vagy egy hegyi vezeto.
  De szerintem a vezetovel való hegymászás elveszíti azt a romantikát és izgalmat, amit az ismeretlen vidék önálló felfedezése nyújt.

  #128572 Hozzászólás

  Katka

  Triglav

  Mi jun 18-21 megyünk a Triglavra.Majd irok róla milyen volt.
  Egy barátom most volt kint és még nagy hó van 200 méter körül de remélem addigra elolvad.

  Barakahoz hozzászolva valóban nagyon drágák. Még 4-5 éve mnegfizethetõ kategóriájuak voltak de gyakorlatilag semmit sem nyujtanak a részvételi dijért.Én voltam velül kétszer de többet nem megyek a mert a szolgáltatás ár arány szerintem nagyon gyenge.

  Ti mikor választanátok egy irodát.Pl ha Pamirba mennétek megszerveznézek egyedül?Itt már a biztonségi kérdések is fontosak valamint a helyi vezetõ

  Ki tud ajánlani ferrata utakat a francia ,osztrák vagy svájci részen?

  #128571 Hozzászólás

  julesblaidd

  Beszámoló

  Ha mentek Pünkösdkor klettersteigezni, akkor utána valami beszámolófélét majd írjatok!!! Kíváncsi vagyok, hogy sikerül a megmérettetés !

  #128570 Hozzászólás

  Diamir

  Igaza van

  Julesblaidd-nek.
  Ha nem egyszer akarsz hegyre menni, akkor keress egy klubot. Ha pesti vagy akkor Excelsior, Mészöly utca, de ott a Bp.-i Természetbarát Szövetség is. A tanfolyamra viszont átlag fél évet kell várni, viszont lesz térsaságod akkor is, ha most egyedül vagy a hegyidilivel.

  #128569 Hozzászólás

  julesblaidd

  link

  A http://www.kalandvilag.com oldalon van egy cikk a via ferrata szettekrol, ha valakit érdekel !

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 49
Hozzászólás: Via Ferrata
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.