Visszaemlékezés Líbiában eltöltött éveimre

Kezdőlap utazas.com Fórum Útleírás Visszaemlékezés Líbiában eltöltött éveimre

 • Indította
  Témakör
 • #1132 Hozzászólás

  Gábor

  Így a tél kezdete felé, mikor az utazási láz csillapul és a hamar sötétedõ estéken felidézzük nyári emlékeinket, talán több idõ jut útiélmények olvasgatására is.
  A közelmúltban a HIX-en közöltem egy kilenc részbõl álló visszaemlékezés félét a nyolcvanas évek második felében Líbiában töltött munkáséveimrõl. Feltételezem, hogy az utazás fórum írói és olvasói közül nem mindenki tagja a HIX levelezõlistának, így ha van igény rá, szívesen felteszem ide is.
  Nos, van kedvetek olvasgatni?
  üdvözlettel
  Gábor

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 94
 • Szerző
  Hozzászólás
 • #457282 Hozzászólás

  EBO

  Re: Líbiában jártam a forradalom alatt

  Szia Kristóf!

  Remélem emlékszel még rám, együtt voltunk Görögben annak idején. Tervezek több utat is idén, Kina, Új-Zéland, ha érdekel dobj egy mailt.
  sikeres @ maffia.hu

  Üdv:
  Fábián Zoltán

  #457275 Hozzászólás

  Vad Virág

  Re: útleírás

  Szia Gábor!!
  Képzeld, csak most néztem ide, erre az oldalra. Milyen más lett itt minden!!
  Örülök, hogy eljutottál Te is Etiópiába, ugye milyen varázslatos! No és TISZTA!!! s én egyáltalán nem láttam olyannyira szegénynek.
  Nem jött át – 2011-ben :) – a beszámolód, légy szi, lődd át mégegyszer, hátha most ideér!!
  Köszi!!
  Merre utaztál mostanság? Engem izgat Jemen is – Socotrával együtt, no meg Líbia. Kár, hogy a “forradalom” előtt kihagytam.
  üdv

  V.V.
  vad.virag@indamail.hu

  #55215 Hozzászólás

  Kristóf

  Líbiában jártam a forradalom alatt

  Kedves Gábor!

  Talán még olvasod ezt a kihalt topikot, ami együtt pusztult el a szebb napokat látott Utazas.com-mal. Öröm volt olvasni a leírásodat, így 11 évvel azután, hogy megírtad. Én is utaztam néhányszor a Szaharában, elõször 2003-ban Egyiptom-Szudán útvonalon, majd 2005-ben Marokkóból Mauritániába, ezután egy elég kalandos út következett 2009-ben: Tunézia, Algéria, onnan Tamanrasset-bõl tuareg csempészekkel a mali Gao-ba, egy Landcruiser platóján zötykölõdve, majd amikor tavaly februárban meghallottam, hogy Egyiptom felõl megnyílt a határ Líbia felé, és vízum nélkül is át lehet menni Cyrenaicába, a lázadók által ellenõrzött területre, rögvest kirepültem Kairóba, majd átstoppoltam Szállúmon keresztül Líbiába. Kalandosra sikerült a kiruccanás, sok problémám akadt a háborús helyzet miatt, megtalálod a többrészes beszámolómat a Kuruc.infón, néhány fényképemmel együtt, ha beírod a Kuruc keresõjébe a Kristóf szót.

  Üdv,

  Kristóf

  #55214 Hozzászólás

  Gábor

  útleírás

  Kedves Vízibusz Vadvirág!

  Etiópiába engem is elvetett a jósorsom ez év februárjában :) Erta Ale, Dallol – régi, nagyon-nagyon régi vágyam teljesült e helyek meglátogatásával.

  Olyan nagyon sok útleírásom nem lehet nálad, mert összesen 3 van a neten – 1 Izland, kettõ Szahara.

  Líbiáról nem tudok semmit, csak ami a médián átjön. De az azt mondja nekem, hogy jó darabig oda nehéz lesz eljutni, ha egyáltalán lehet. Amíg nem stabilizálódik a helyzet – és Egyiptomban is látjuk, hogy arrafelé nem egykönnyen áll helyre a nyugalom – addig azt hiszem, lõttek szaharai útjaimnak. Inshallah – majd meglátjuk.

  Küldök egy leírást amailedre. Nem rövid, 33 A4-es oldal, de talán nem lesz unalmas.

  #55213 Hozzászólás

  Gábornak

  Kedves Gábor !
  Millió bocsánat, de aug.óta nem voltam itt!
  viszont voltam idõközben etiópiában :)

  a privát e-mailem: vad.virag@indamail.hu
  várom a beszámolóidít, ámbár van belõle nekem néhány.
  de csak küldd, külddd..
  és ha tudsz vmi konkrétat és nemcsak médiás infót L-ról, akkor arról is szívesen hallanék, olvasnék.

  Vagy várhatóan csak évek múlva lesz látogatható az ország szerinted?

  üdv
  v.b.

  #55212 Hozzászólás

  Gábor

  vizibusz privát email

  Most már csak azt kéne tudnom, hogyan jutok hozzá a privát emailedhez…

  #55211 Hozzászólás

  Gábor

  Uveinat

  Kedves vizibusz, küldök neked a privát emiledre egy útleírást egy korábbi uveinati útról.

  #55210 Hozzászólás

  Gábornak !!

  Kedves Gábor ! Kíváncsi vagyok az uweináti élményeidre!! Írnál róla?? akár a priv.emailemre. Nagyon sajnálom,hogy tavaly nem sikerült kimennem, most ki tudja, mikor lesz ismét látogatható ez az ország???
  üdv
  “vizibusz”

  #55209 Hozzászólás

  Gábor

  út

  Kedves vizibusz!

  Az út magánszervezésû, a http://www.fjexpeditions.com oldalon megtalálod.

  Viszont nem a klasszikus turistaút, valójában kutatóút az Uveinatban, tehát abszolút nomád élet, sok gyaloglás hátizsákkal, korlátozott víz- és élelemkészlet, stb.

  Ma este indulok.

  #55208 Hozzászólás

  vizibusz

  Újra Líbiában

  Kedves Gábor !
  Megkérdezhetem, hogy milyen szervezéssel megy ismét Uweinatba?
  Nagyon irigy vagyok.. én egész évben készültem egy Líbiai útra, okt. végén nov. elején lett volna, de – “magasabb szempontok” miatt csomagoltam és maradtam. Már megbántam.
  Publikus az útja vagy “belsõ szervezésû”?

  Vizibusz

  #55207 Hozzászólás

  Gábor

  újra Líbiában

  1985-89 és 2003 után most, 2010 novemberében újra Líbiába megyek. Le egészen az Uveinat hegységig.

  Már most libabõrös vagyok a gondolattól :)

  #55206 Hozzászólás

  Gábor

  menyusnak

  Szia menyus!

  Menj is vissza, nagyon jó hely az az ország :)

  #55205 Hozzászólás

  Menyus
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  menyus083@citromail.hu

  Szia Gábor!

  Én kint születtem Líbiában Tripoliban, 1983-ban.3 éves voltam mikor hazajöttünk Magyarországra. Semmire nem emlékszem az ott kint töltött idõmbõl:((((
  Szeretném megköszönni az írásodat!!!!
  Szeretnék majd valahogy visszamenni 2 évre tanulás céljából.Remélem sikerülni fog!

  Üdv

  #55204 Hozzászólás

  Gábor

  forele

  Szia!

  Én nem találtam sivatagi rózsát, igaz, nem is kerestem nagyon. Végül Tripoliban a bazárban vettem egy nagyobb darabot, még ma is megvan.

  1987 táján egy õszi esõben visszafelé menet Tripoliból Misuratába tönkrement a kocsim. Hozzáteszem, az õszi líbiai esõkhöz képest a magyarországi legnagyobb zivatarok gyenge kis csepergések. Azon a napon akkora esõ volt, hogy Homsz környékén a vádikból elõrohanó áradat lesodorta még a teherautókat is az útról. Nem csoda, hogy az én kis Ladám sem bírta a megpróbáltatásokat. Mikor pár percig kicsit csendesedett az esõ, kiugrottam a kocsiból és felemeltem a karom.

  Homsztól Misurata még legalább 120 km, de azonnal felvett egy nagy kamion, az óránként 20km-es sebességgel elvitt Misurata határáig. Ennél gyorsabban az ömlõ esõben még ez a több tonnás jószág sem tudott menni. Éjfél volt már, mire Misurata szélére értünk. Ott kitett az út mellett, mert õ ment tovább a tengerparton. Már felkészültem egy 15km-es gyaloglásra és pacallá ázásra a misuratai vasmûnél levõ szálláshelyemig, mikor jött egy szem személykocsi a sötét éjszakában. Ez is azonnal felvett, sõt tett is miattam egy kerülõt és a kapunál szálltam ki.

  Így úsztam meg száraz inggel az õslakosok jóindulata és segítõkészsége révén egy esetleges kiadós tüdõgyulladást.

  Utána 2003-ban jártam elõször Líbiában, természetesen a sivatagban. A 80-as évekhez képest tombolt a szabadság – akkoriban majdnem letartóztattak, mert fényképezni mertem a misuratai bazárban.

  Örülök, hogy jól érezted magad.

  #55203 Hozzászólás

  forele
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  friss élmények

  Szia Gábor!
  Még kinnt voltam mikor olvastam írásod, nekem is tetszett és igyekeztem ötleteket meriteni belõle. Egy hónapja jöttem haza.Abu-Kammashban laktam és néhány hónapot töltöttem Libiában. Jártam Leptisben, Sabratában, Tripoliban, voltam a sivatagban is bár nem túl mélyen.Alkalmam volt sivatagi rózsát ásni vagy vihar után kincseket keresni a tengerparton. A tengerre gyakran lejártam mert még olyan szemetesen is élmény volt a szél és a hullámok zúgását hallgatni.A kincsek alatt a gyönyörû kagylókat értettem amibõl volt ami szép nagyra megnõtt.De gyüjtöttem a nagyobbacska halászúszókat is.
  Vegyes “élményeim” voltak ami azért inkább pozitiv. Az emberek nagyon barátságosak és segítõkészek.Stoppolásra nyugodtan lehet alapozni mert hamar megállnak a várakozóknak. Egyszer az út szélén sétáltam és megálltak hogy elvigyen e. Kigyót nem láttam bár elõszeretettel csúsznak ki a forró aszfaltra. Bicigli az itt nincs annál több az itt készülõ versenybringás.Jó minõségûek az utak dehát mi tenné itt tönkre. Sok az ellenörzõállomás katonákkal vagy rendõrökkel de ha az ember illedelmes meg sem állitják csak lassitani kell. A benzin olyan 40 ft-ra jön ki literje.Nem semmi. A pékségek olcsók és finomak.Nekem egy lángos féle jött be nagyon.Talán négyesével csomagolták és még melegen csak ajánlani tudom.
  Majd még írok ha érdekes.
  Sziasztok!

  #55202 Hozzászólás

  Gábor

  Norbinak

  Szia!

  Én sajnos Bengáziba nem jutottam el akkor. 2003-ban pár órát kényszerûségbõl eltöltöttem a repülõterén, mikor Kufrából belföldi repülõvel Tripoliba utaztam. De Kirenaika teljes egészében kimaradt líbiai élményeimbõl.

  Jó utat!

  #55201 Hozzászólás

  Emlék

  Szia Gábor.

  Nagyon jó volt olvasni az írásodat.
  Gyerekként 82-86ig a szüleimmel én is kinn éltem.Pont az ellenkezõ oldalon Abu Kammashban. Rengeteget kirándultunk,Zuwarah,Zawyah,Tripoli,Ben Ghashir,Leptis Magna,Ghadames,Sabrathába. Mai napig gyakran elõ kerülnek a fényképek. Úgy nézz ki lesz olyan szerencsém,hogy sikerül ebbe az üzembe kimennem dolgozni. Megmondom õszintén nagyon várom.

  Köszönet az írásodért!!!

  #55200 Hozzászólás

  hunglider
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Help

  Kérlek, segítsétek diplomamunkámat a következõ rövid kérdõív kitöltésével:
  http://www.ripet.hu/feedback.php?kid=ba1cuwdhaqtqvqus

  #55199 Hozzászólás

  Gábor

  nicsak

  Mindig meglep, hogy bármennyire is régen írtam ezt az írást, idõrõl idõre felhozza valaki a mélybõl.

  Hiába, líbiásnak lenni gyógyíthatatlan betegség :)

  #55198 Hozzászólás

  Másik Zsu
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  Helló

  85-86-ban én is kinn voltam Tajourában a szüleimmel (õk kórházban dolgoztak). Nagyon szuper az írásod, jó volt olvasni!

20 hozzászólás megtekintése - 1-20 / 94
Hozzászólás: Visszaemlékezés Líbiában eltöltött éveimre
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.