Vulkánexpedíció Itáliába

Kezdőlap utazas.com Fórum Útitárskereső Vulkánexpedíció Itáliába

 • Ennek a témakörnek tartalma 1 résztvevő és 0 hozzászólás.
 • Indította
  Témakör
 • #38380 Hozzászólás

  Lieber Tamás
  Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

  A dorog-esztergomi Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE) az “A Földgömb” folyóirattal közösen május 27-június 10 . között tudományos célú vulkántúrát szervez Dél-Olaszországba. A csapatba korlátozott számban még helyek szerezhetõk.

  Érdeklõdni a 06-20/520-1261-es számon vagy a bebte@index.hu e-mail címen lehet.

  Az egyesület korábbi útjairól, tapasztalatairól a http://www.bebte.hu internetes oldalon tájékozódhatnak az érdeklõdõk. Az idei programról pedig az “A Földgömb” 2006/1. számából.

  Lieber Tamás

  STROMBOLI `2006 EXPEDÍCIÓ
  szakmai programja dióhéjban:

  – A Szolfatára kráterének, iszapfortyogóinak, gázkitöréseinek megtekintése

  – A Vezúv megtekintése (geológiai túra a kráterperemen, az 1944-es kitörés nyomainak szemrevételezése, kõzetgyûjtés), a lehetõségtõl függõen túra a kráterben

  – Pompei vagy Herculaneum romvárosának bejárása

  – Látogatás a nápolyi Vezúv Obszervatóriumban

  – Az Etna fõkrátereinek megtekintése (az aktuális aktvitástól és idõjárástól függõen), az Etna néhány lávacsatorna-barlangjának, egyéb, változatos formakincseinek (parazitakráter, hornito, lávatípusok stb.) tanulmányozása

  – Látogatás a cataniai Etna Obszervatóriumban

  – Taormina városnézés (Görög színház stb.)

  – Az Alcantara-bazaltkanyon megtekintése (lehetõség szerinti bejárása)

  – Vulcano bejárása (Nagy kráter, tenger alatti gázfeltörések, meleg vizû tengeröböl – itt fürdés), ásványgyûjtés

  – Stromboli meglátogatása (éjszakai kitörések megfigyelése, kitörések fotózása, filmezése)

  A részletes útvonal és program

  2006. május 27 – június 10. [szombat – szombat]

  1. nap – május 27. (szombat): Indulás Esztergomból vagy Dorogról 6, Budapestrõl 7 órakor. Útvonal: Ausztrián keresztül – Udine – Velence irány. Érkezés San Gimignanoba a hajnali órákban. Éjszakázás a buszon.

  2. nap – május 28. (vasárnap): Pihentetõ városnézés San Gimignanoban. Utazás tovább Róma, Nápoly érintésével Pozzuoliba. Szálláshelyünk (Szolfatára-kráter) elfoglalása.

  3. nap – május 29. (hétfõ): A Szolfatára-kráter utóvulkáni jelenségeinek megtekintése, majd indulás a Vezúvra, a csúcsrégió bejárása, túra a Monte Sommára. Pozzuoli tengerpartjának megtekintése. Szállás a Szolfatára-kempingben.

  4. nap – május 30. (kedd): A nápolyi vulkanológiai obszervatórium, valamint Pompei romvárosának megtekintése. Ezt követõen utazás Calabriába. Érkezés a hajnali órákban Villa S. Giovanniba. Éjszaka az autóbuszon.

  5. nap – május 31. (szerda): Kompolás Szicíliába (Messina). Utazás Taorminába (itt rövid városnézés), majd az Alcantara-kanyonhoz (kanyontúra). Utazás a szálláshelyhez a miloi kempingbe (útközben Linguaglossában kapcsolatfelvétel Francoval).

  6. nap – június 1. (csütörtök): Az Etna csúcsrégiójának megtekintése – az idõjárástól és a vulkán aktivitásától függõen – (csúcskráterek, 2002. novemberében a D-i oldalon keletkezett új kráterek és lávafolyamok) Szállás a miloi kempingben.

  7. nap – június 2. (péntek): Túra az Etna északi oldalán (parazitakráterek, lávabarlangok, lávamezõk tanulmányozása). Szállás a miloi kempingben.

  8. nap – június 3. (szombat): Látogatás a cataniai Etna obszervatóriumban, majd autóbuszos kirándulás Siracusába. Szállás a miloi kempingben.

  9. nap – június 4. (vasárnap): Utazás Milazzoba, majd kompolás Vulcanóra. A Nagy-kráter bejárása (leereszkedés a kráterbelsõbe, szolfatárák, esõbarázdák tanulmányozása). Fürdési lehetõség a tengerben. Szállás a vulcanoi kempingben.

  10. nap – június 5. (hétfõ): Egész napos szabad program Vulcanón (búvárkodási lehetõség, Vulcanello megmászása, iszapfortyogók megtekintése stb.) Szállás a vulcanoi kempingben.

  11. nap – június 6. (kedd): Hajózás a Lipari-sziget és Panarea érintésével Strombolira. Bivak a tengerparton.

  12. nap – június 7. (szerda): Délelõtt Stromboli szigetének megismerése, délután lehetõség szerinti túra a Stromboli csúcsára (kitörések megfigyelése, éjszakai fotózása). Még éjszaka vagy hajnalban leereszkedés a tengerpartra.

  13. nap – június 8. (csütörtök): Hajóval utazás Milazzoba, majd autóbuszunkkal tovább Messinába. Innen kompolás a szárazföldre, és utazás északra az Adriai-tenger partján. Szállás kempingben, valahol az Adria partján (haladásunktól függõen).

  14. nap – június 9. (péntek): Utazás tovább az adriai parton (közben városnézés Ravennában), majd továbbutazás Trieszten keresztül Szlovéniába. Bivak a Skocjani-barlang közelében (parkoló).

  15. nap – június 10. (szombat): Reggel nyitáskor (9 óra?) a Skocjani-barlang megtekintése, majd egyhuzamban utazás Magyarországra. Érkezés Budapestre, illetve Dorogra az esti órákban.

Hozzászólás: Vulkánexpedíció Itáliába
Info: Ne a hozzászólásokba írd az elérhetőséged, hiszen itt évek múlva is megmarad. Inkább regisztrálj egy percben és ott tüntesd fel. Azt egyszerűbb módosítani és törölni is. Csatolmányokhoz (JPEG, ZIP, DOC, PDF) be kell jelentkezni! Kerülendők a trágár szavak és értelmetlen vagy többszörös karakterek használata, mint pl. !!!! vagy ????. A hozzászóló magára nézve kötelező jelleggel elfogadja az ÁSZF összes pontját.
Hozzászólások lezárva.