Veszélyeztetik a fürdőzök a a székelyföldi Szent Anna-tavat?

Kitiltanák a fürdőzőket a székelyföldi Szent Anna-tóból a Natura 2000-es környezetvédelmi zóna megóvásában érdekelt szervezetek.

A környezetvédelmi övezet népszerűsítésére, és megóvására hozott létre Pro Szent Anna Egyesület vezetője, Dósa Elek Levente hangoztatta: nem tesznek jót a tó vizének a nyári idényben fürdőző turisták, akik révén nagy volumenű naptej és testápoló szer kerül a vízbe. A civil aktivista a tó vizének a szervesanyag-tartalmát is aggasztónak találta, amely szerinte a turisták ürülékéből származik. A vulkanikus tó tulajdonképpen a vulkánkráterbe lehulló esővizet raktározza, sem forrása, sem lefolyása nincsen, így vize csekély mértékben képes az öntisztulásra.

Szent Anna-tó, Erdély, Románia

Szent Anna-tó, Erdély, Románia

Dósa Elek Levente arra is figyelmeztetett, hogy a strandoló turisták okán gyorsult fel a tó hordalékkal való feltöltődése is. A kráter erdő borította belső falairól becsurgó esővizet korábban a parton levő gyepes körzet szűrte meg. A strandidényben ugyanakkor kiszárad a fű, és nem tudja már ellátni a szűrő feladatát.

A Szent Anna-tó környékének a fejlesztésében a horvátországi Plitvicei-tavakat tekintik mintának. Olyan látványosságként szeretnék megőrizni, amit látogatnak, de nem veszélyeztetnek a turisták.

A fürdőzés kitiltása abban a tervben is megjelenik, amit a Natura 2000-es környezetvédelmi vidék gondnoka, az Ecos Club Kft. nyújtott be múlt évben a román környezetvédelmi minisztériumhoz. A társaság vezetője, Kerezsy László közölte: a terv a minisztérium jóváhagyásával válik hatályossá. A cégvezető ugyanakkor úgy vélte, hogy nincs ok „vészharangok kongatására”. Szerinte nem a tiltás, hanem a vendégek nevelése vezethet eredményre. Megjegyezte, hogy 1990-ig gépjárművet is mostak a tóban, mára már lényegesen környezettudatosabb a érdeklődők zöme.

Úgy vélte ugyanakkor, hogy olyan megoldásokat kell találni, amelyek a környezetvédelmi szempontoknak és a turisták igényeinek is megfelelnek. Példaként említette, hogy amikor betiltották a tűzgyújtást a tóparton, egyes turisták az erdőben gyújtottak tüzet, hogy megsüssék a pecsenyéjüket, ezzel mindazonáltal még jobban veszélyeztették a tó környezetét. Így a szektor gondnokaiként bölcsebbnek látták engedélyezni, hogy a turisták az általuk kihelyezett fém tűzhelyekben gyújtsanak tüzet.

Kerezsy László a majdani fürdési tilalom betartatását is problémásnak látta. Hangoztatta: a környezetvédelmi körzet gondnokaiként nem jogosultak arra, hogy a szabályokat megszegő turistákat igazoltassák vagy megbírságolják.

A Szent Anna-tó és a szomszédságában levő Mohos tőzegláp a Lázárfalvi Közbirtokosság tulajdonában levő térségben fekszik. A Pro Szent Anna Egyesület a tulajdonos szempontjait jeleníti meg. A szféra gondnokságát a lázárfalvi Ecos Club Kft. látja el a román környezetvédelmi tárcával kötött szerződés alapján.

mti

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.