Zempléni Fesztivál koncertekkel és kiállításokkal

Komolyzenei és dzsesszkoncertek mellett kiállítások, színházi és táncelőadások is várják az érdeklődőket augusztus 11. és 19. közt a 26. Zempléni Fesztiválon.

A kulturális programok közt a 2017-es esztendő jelentős évfordulóihoz kapcsolódó, a reformációra és Arany János munkásságára emlékeztető előadások, bemutatók is megjelennek.

Turjányi Miklós fesztiváligazgató is elmondta, hogy a programsorozatban a jubileumokra megkülönböztetett figyelmet fordítanak, mindent összevetve a Kodály-évfordulóhoz is több programmal kapcsolódnak. Példaként említette A megérthető zene című koncertet, amelyen Hollerung Gábor vezényel és vezeti be a közönséget a Kodály-művekbe az Aurin Leánykar segédkezésével.

Zempléni Fesztivál koncertekkel és kiállításokkal - Sárospatak vár

A reformáció 500. évfordulójára például Bach műveivel emlékeznek az Ábrahám Consort és szólisták előadásában a Református kollégiumban. A szlovákiai Csavar Színház társulata Arany János Buda halála című művét eleveníti meg A Magyar Nyelv Múzeumában.

A nyitóhangversenyen a Budafoki Dohnányi Zenekar és Szabó Ildikó gordonkaművész előadásában Haydn C-dúr csellóversenye és Beethoven VII. szimfóniája szólal meg a sárospataki Rákóczi-várban, a fesztivált alapító Liszt Ferenc Kamarazenekar augusztus 13-i hangversenyén Miklósa Erika szoprán lép színpadra.

Malek Andrea gyerekeknek szóló műsora mellett Soulistic című koncertjével is várja a közönséget. A parádén mutatják be az ABBA Symphony Show-t, a Singe Street, a Coincidance Tánctársulat és a Budafoki Dohnányi Zenekar produkcióját Hollerung Gábor dirigálásával. A Tenkes kapitánya című táncelőadás Zsuráfszky Zoltán rendezésében, a Nemzeti Táncegyüttes előadásában tekinthető meg a Tokaj Fesztiválkatlanban.

Idén is esténként szólni fog a dzsessz, fellép mások mellett Horváth Cintia és Balogh Gyula, Szakál-Plósz Titanilla és a Fugato Orchestra. A rendezvénysorozat vendége lesz a Makám és a Csík Zenekar, Karosi Júlia estjével ugyanakkor George Gershwin halálának 80. évfordulójára emlékeznek. A Szent Efrém Férfikar és az Opus21 Musicplus együttes Konstantia Gourzi Paharión című kompozícióját adja elő Magyarországon most először.

A kirándulókoncertek új színtere idén Taktaharkány és Baskó. A parádé része ebben az évben is a Dohnányi Nyári Zenei Akadémia fiatal muzsikusok részére, Vashegyi György vezetésével.

A záróhangversenyen Dvorák IX. szimfóniája, Hummel E-dúr trombitaversenye és Haydn G-dúr szimfóniája hangzik el a Győri Filharmonikus Zenekar és Vörös Ádám trombitaművész előadásában, Berkes Kálmán vezényletével.

A fesztiválnak Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szerencs és Tokaj mellett több zempléni helység szabadtéri helyszínei és műemlékei adnak otthont.

mti

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.